Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Oλόκληρη η ατζέντα των κρίσιμων συνομιλιών B.Πούτιν-Ρ.Τ.Ερντογάν: Στενή συνεργασία μυστικών υπηρεσιών, συναλλαγές σε εθνικό νόμισμα, αγορά αεροσκαφών MS-21 κτλ

Για όλους και για όλα φαίνεται ότι μίλησα ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια κρίσιμη συνάντηση διάρκειας  2,5 ωρών στο Κρεμλίνο εκ των οποίων αποφασίστηκε στενή συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των 2 χωρών πράγμα απαράδεκτο για χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, συναλλαγές σε εθνικό νόμισμα, τουρκική αγορά αεροσκαφών MS-21.

Ας δούμε αναλυτικά τι ειπώθηκε.

Ο Ερντογάν  μίλησε για «εξομάλυνση των σχέσεων» μόνο που τα ρωσικά εμπορικά πλοία που έχουν αφετηρία την Κριμαία εξακολουθούν δεν  να μην δέχονται ακόμη στην χώρα του.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι μέρες είναι πίσω μας», είπε ο Σουλτάνος.

Η τουρκική αντιπροσωπεία στη Μόσχα εκτός του πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιλάμβανε τον  πρόεδρο του επιμελητηρίου Ιμπραήμ Καλίν, τον αρχηγό του επιτελείου στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, τον διευθυντή της MIT Χακάν Φιντάν, τον υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το υπουργό δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζτάγ , τον υπουργό οικονομίας Νιχάτ Ζειμπεκτσί, τον υπουργό ενέργειας και φυσικών πόρων Μπεράτ Αλμπαουράκ και πολλούς άλλους, ενδεικτικού της σημασίας της επίσκεψης αυτής.

Μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν και ο Πρόεδρος Πούτιν τέθηκαν επικεφαλείς  του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας .

Η Τουρκία και η Ρωσία, έχουν  δεσμευτεί να προωθήσουν  την μακροχρόνια και ειδική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Για αυτό ο Ερντογάν είπε:

«Δυστυχώς, από το τέλος του 2015 χάσαμε πολύτιμο χρόνο λόγω ενός γεγονότος που μας πλήγωσε βαθιά. 

Αλλά όλες οι φιλίες έχουν δυσκολίες , ενώ την ίδια στιγμή δρουν και δυνάμεις αντίθετες .

Τους τελευταίους μήνες, έχουμε διανύσει  πολύ μεγάλη απόσταση προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών », διαπίστωσε ο ίδιος.

«Αναμένουμε να αρθούν πλήρως οι  περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις της  Ρωσίας στο πλαίσιο με την χώρα μας.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε αφήσει πίσω μας το παρελθόν, για να επιτευχθεί ο στόχος των 100 δις $  συναλλαγών. 


Επειδή εμείς, συνειδητοποιήσαμε ότι από τα 38 δισεκατομμύρια $ που είχαμε στόχο οι δύο χώρες, αυτά  έχουν μειωθεί στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια μετά τα πρόσφατα γεγονότα, θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες », συνέχισε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης το ζήτημα του πυρηνικού εργοστασίου του Ακούγιου αλλά και  άλλα θέματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος  δήλωσε ότι βάζει μπρος με ισχυρή βούληση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2017-2020 με στόχο οι τουρκο-ρωσικές  σχέσεις να ανέλθουν στο  1 δισ  δολάρια .

Επίσης οι δύο άνδρες συνομίλησαν για  περιφερειακά θέματα και αντάλλαξαν ιδέες, ιδιαίτερα για την Συρία, την οικονομική συνεργασίας των χωρών του  Ευξείνου Πόντου, τις σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Ρωσίας-Τουρκίας , η οποία επηρεάζει  θέματα όπως το Καραμπάχ, κά.

«Τα περίπου 911 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων της Τουρκίας, είναι υπό συνεχή απειλή εξαιτίας της 6χρονης  σύγκρουσης στη Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν και ζήτησε  αλληλεγγύη .

 «Η συνάντηση  της Γενεύης και της  Αστάνας, αποτελούν και δική μας επιτυχία . 

Υπάρχει  ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στο οποίο συνέβαλε και η Ρωσία σε αυτή την επιτυχία. Θα πρέπει όμως να επανεξεταστεί η δράση του PYD, YPG, ως τρομοκρατικές οργανώσεις όπως είναι η Al Nusra .


Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και η εθνική ενότητα της είναι σε κίνδυνο αλλά  εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βρούμε μια λύση στο βασικό θέμα της δικαιοσύνης και της ισότητας σε συντονισμό με τη Ρωσία.

Συμφωνήσαμε σε όλα τα θέματα, και έχουμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας ανοικτά  μέχρι σήμερα, και θα συνεχίσουμε να τα κρατάμε ανοικτά. 

Ελπίζω σε συνεργασία για τα κοινά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκίας, με στόχο την περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια  ειρήνη», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.


Ο Ερντογάν είπε ότι θα ήθελε να τιμήσει με σεβασμό την απώλεια του Πρέσβη Αντρέι Καρλώφ, ιδιαίτερα την οικογένεια του, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του  δίνοντας τα συλλυπητήριά του και προς τον ρωσικό λαό.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι:  « εκτιμούμε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ του ρωσικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών με την Τουρκία.


Με τη συμβολή της συνεργασίας μας και τους φίλους μας στο Ιράν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός στη Συρία.


Για πρώτη φορά μεταξύ όλων των μερών στην Αστάνα δημιουργήθηκε αμοιβαίος διάλογος  και αυτό είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας », είπε.


«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας είναι σε στενή συνεργασία και θέλουμε να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία.


Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας κατά της τρομοκρατίας.
Μπορούμε να νικήσουμε με αυτό το τρόπο την τρομοκρατία», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι η Τουρκία  γίνεται ένα σημαντικό μέρος της ζωής των Ρώσων όσον αφορά τις διακοπές διότι  εκατομμύρια  Ρώσοι πολίτες τα τελευταία χρόνια κάνουν τις διακοπές τους στην Τουρκία και αισθάνονται  την φιλοξενία αυτής της χώρας.

Την ίδια στιγμή, συζητούνται από τις δύο χώρες θέματα όπως η άμυνα και η ασφάλεια, η οικονομία, με την συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών .

Η ουσία είναι ότι ο Πούτιν δεν απάντησε στον Ερντογάν για τους Σύρους Κούρδους ούτε για την  Ιεράπολη  θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις από τα σχέδια του Τούρκου προέδρου.


Όσο για την συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας και Τουρκίας , αυτή αφορά ειδικά τους Τσετσένους τζιχαντιστές αλλά και πολλά άλλα.









Δεν υπάρχουν σχόλια: