Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Τα κόμματα αντιδρούν στην παραίτηση Τόσκα: «Είναι λίγη και ήρθε αργά»

Τα κόμματα αντιδρούν στην παραίτηση Τόσκα: «Είναι λίγη και ήρθε αργά»

Νίκος Τόσκας και Αλέξης Τσίπρας /Φωτογραφία: EUROKINISSI
Εντεκα ημέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, ήρθε και η αποδοχή της παραίτησης του Νίκου Τόσκα από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός για την Προστασία του Πολίτη είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επανήλθε αρκετές ημέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές, στην παραίτηση που είχε καταθέσει στον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο κ.Τσίπρας την έκανε αποδεκτή και έτσι οι αρμοδιότητες του θα περάσουν στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη (το Σάββατο το πρωί η τελετή παράδοσης-παραλαβής).

Ο πρωθυπουργός μέσω Twitter τον ευχαρίστησε αναφέροντας «Η γενναιότητα ενός στρατηγού δεν μετριέται μόνο την ώρα της μάχης αλλά και την ώρα του απολογισμού. Ευχαριστώ θερμά τον Νίκο Τόσκα για την εντιμότητα και την αφοσίωση που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που του ανέθεσα».

Αμέσως μετά ο ίδιος ο κ.Τόσκας που αμέσως μετά τις φωτιές τόνιζε ότι δεν έχει διαπιστώσει λάθη στον χειρισμό και στην επιχείρηση των αρμόδιων φορέων στην περιοχή, με δήλωση του τόνισε ότι οι δεκάδες νεκροί και η μεγάλη καταστροφή τον αναγκάζουν να μην συνεχίσει στη θέση του.

Χαρακτηριστικά είπε «Οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μου ανέθεσε κυβερνητικά καθήκοντα.

Η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων συνανθρώπων μας στο Μάτι ξεπερνάει τη βούλησή μου να συνεχίσω, κάτι το οποίο είχα δηλώσει και δημοσίως από την πρώτη στιγμή. Προσπάθησα σε όλη μου τη ζωή να προσφέρω στην υπεράσπιση και στην προστασία αυτού του τόπου και των πολιτών.

Ευχαριστώ όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, καθώς και τους εθελοντές οι οποίοι πάσχισαν με όλες τις δυνάμεις τους να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα και βοήθησαν ανθρώπους να σωθούν. Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και ιδιαίτερα εκείνους που παρέμειναν δίπλα μου στα δύσκολα».



Η πρώτη φορά που ο κ. Τόσκας μίλησε για παραίτηση ήταν στη συνέντευξη Τύπου-παρωδία που παραχώρησε μαζί με τους αρχηγούς Αστυνομίας και Πυροσβεστικής στις 26 Ιουλίου, τρεις μέρες μετά την καταστροφή. Εκεί είπε ότι όσο και αν ψάχνει δεν βρίσκει κάτι που να έχει γίνει λάθος, με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής να λέει και αυτός πως αν βρισκόταν μπροστά σε μια ανάλογη περίπτωση πάλι τα ίδια θα έκανε.

Πυρά ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-Ποταμιού-Eνωσης Κεντρώων-ΚΚΕ
 
Ωστόσο, πυρά εξαπέλυσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην παραίτηση Τόσκα, αναφέροντας ότι «είναι λίγη και ήρθε αργά».

Η ΝΔ έκανε λόγο για μια «όψιμη παραίτηση», ενώ κάνει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την τραγωδία στο Μάτι. Συγκεκριμένα, το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας την όψιμη αποδοχή της παραίτησης του κ. Τόσκα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας. 

Ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν το θάρρος να τις αναλάβουν, έντεκα ημέρες μετά την τραγωδία. Η παραίτηση του κ. Τόσκα είναι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα».

«Δεν μας ξαφνιάζει η αντίδραση της ΝΔ στην παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να εκμεταλλευτεί μια εθνική τραγωδία, για να καρπωθεί πολιτικά οφέλη και μόνο. Αυτό όμως που αποδεικνύει και στους πιο δύσπιστους, είναι ότι η μικροψυχία έχει όντως ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης» απάντησε χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης δήλωσε: «Είναι πολύ αργά κύριε Τσίπρα. Η προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού εξακολουθεί να είναι η πρώτη προτεραιότητά σας. Η καθυστερημένη αποπομπή του κυρίου Τόσκα δεν πρόκειται, όμως, να ξεγελάσει κανένα. Αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για την ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική και παραιτηθείτε. Αν φυσικά έχετε φιλότιμο και τσίπα».


Με ανάρτησή του στο Twitter τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης για την παραίτηση του Νίκου Τόσκα: «Ο άνθρωπος που προσπαθούσε και δεν έβρισκε ένα λάθος για τον θάνατο τουλάχιστον 85 ανθρώπων εν καιρώ ειρήνης, τελικά παραιτήθηκε. Τις μέρες του στο υπουργείο τις πλήρωσαν ακριβά οι Έλληνες. Απο τα Εξάρχεια μέχρι το Μάτι».

Ο Μάριος Γεωργιάδης εκπροσωπώντας την Ενωση Κεντρώων σχολίασε για την παραίτηση «Δεν αρκεί ο κ.Τόσκας, πρέπει να παραιτηθούν και άλλοι. Ειδικά με το τηλεοπτικό σόου, όσοι ήταν δίπλα στον πρωθυπουργό το πρώτο βράδυ πρέπει να παραιτηθούν. Άργησε ο κ.Τόσκας να παραιτηθεί».

«Η παραίτηση του υπουργού της κυβέρνησης, που “τα έκανε όλα καλά”, στόχο έχει να εκτονώσει την αγανάκτηση του λαού, αλλά και να κρύψει τις πραγματικές αίτιες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αν. Αττική. Με αλλαγές προσώπων δεν επιλύονται τα προβλήματα από την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης», σημειώνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ για την παραίτηση του Νίκου Τόσκα.


 iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: