Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018

Ο Ερντογάν εξέδωσε διάταγμα για το εργοστάσιο που θα κατασκευάζει το “εθνικό μαχητικό αεροσκάφος”!

Ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μπζκούρτ αποκάλυψε το διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν και αφορά στο φιλόδοξο σχέδιό του για την κατασκευή εθνικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία!


Σύμφωνα με το διάταγμα προβλέπεται η κατασκευή εργοστασίου στην Άγκυρα , για την παραγωγή εθνικών αεροπλάνων με επένδυση παγίου κεφαλαίου ύψους 5,7 δισ. τουρκικών λιρών  με συνολική εξαίρεση από όλους τους φόρους και τους  τελωνειακούς δασμούς”.
 
Ο Ερντογάν το ΄χει πάρει σίγουρα σοβαρά το θέμα.


Το πρόγραμμα του εθνικού μαχητικού  έχει την ονομασία TF-X. Στις 13 Ιανουαρίου βρετανική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου συναντήθηκε με τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και ανώτερους αξιωματούχους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Επικεφαλής στην βρετανική αντιπροσωπεία ήταν ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ τον οποίο συνόδευε ο διευθύνων σύμβουλος της Rolls-Royce Ουόρες Ίστ.Η Rolls-Royce συνεργάζεται εδώ και πολύ καιρό με την Τουρκία για το φιλόδοξο σχέδιο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δίπλα του κατά τη διάρκεια της συνάντησης τον επικεφαλής του Τμήματος Προμηθεών Ισμαήλ Ντιμίς και τον διευθυντή της Τουρκικής  Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ) Τεμέλ Κοτίλ.
 
Τον Ιανουάριο του 2017, η Βρετανία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών (137 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη TAI και την BAE Systems.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο, η Rolls-Royce συνεργάστηκε με την τουρκική εταιρεία Kale με στόχο την κατασκευή κινητήρων για το TF-X.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: