Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Στρατηγική πρώτου πλήγματος στο Αιγαίο

του Χρήστου Κουτσογιαννόπουλου *
           Σε μια αξιοσημείωτη προμήθεια με προφανείς επιπτώσεις για την άμυνα της χώρας μας σχεδιάζει να προβεί η Τουρκία την περίοδο αυτή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει από τις ΗΠΑ μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) του τύπου ΜQ-9 Reaper εξοπλισμένα με βλήματα αέρος – εδάφους Hellfire (AGM-114).Η εισαγωγή στο τουρκικό οπλοστάσιο των εξοπλισμένων με πύραυλους Hellfire μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV MQ-9 Reaper, αποτελεί συνέχεια συγκεκριμένου προγράμματος και εκτιμάται ότι διαφοροποιεί την τουρκική απειλή για την χώρα μας.
          Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, σε συνεργασία και με οπλικά συστήματα τα οποία έχουν ήδη ενταθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όπως τα Harpy και τα UAV Heron (Shoval), αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες αιφνιδιασμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο της στρατηγικής πρώτου πλήγματος, προσβάλλοντας ζωτικούς στόχους στα νησιά του Αιγαίου.
          Όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron, η σχετική σύμβαση, ύψους 190 εκατ. $, υπεγράφη το 2004, προβλέποντας την προμήθεια 10 συστημάτων Μέσου Ύψους, Μακράς Διάρκειας Πτήσης Heron από το Ισραήλ. Με 8,5 m μήκος και 16,6 m εκπέτασμα πτερύγων, με μέγιστη ταχύτητα 250 κόμβων, οροφή 30.000 πόδια, διάρκεια πτήσης 50 ώρες και εμβέλεια 200 km, το Heron αποτελεί ένα θαυμάσιο σύστημα αναγνώρισης εχθρικών στόχων στο Αιγαίο σε πραγματικό χρόνο.
         Έχοντας στο οπλοστάσιο της και 105 ισραηλινά συστήματα HARPY(fire and forget) τα οποία είναι επιθετικά μη επανδρωμένα UAV με εμβέλεια 500 km, παντός καιρού, ιδανικά για την καταστροφή ραντάρ – στοιχείων αεράμυνας, η Τουρκία αποκτά νέες δυνατότητες προσβολής ζωτικών στόχων.
          Αν και η βασική συνιστώσα της Εθνικής Στρατηγικής είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας, από οποιανδήποτε απειλή, δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα αντιμετώπισης μιας τέτοιας απειλής. Η απόφαση για την απόκτηση αντιαεροπορικής – αντιβαλλιστικής άμυνας κατά των UAV, με αιτιολογικό την αναδυόμενη απειλή που θέτει η Τουρκία, την δικαιολογεί.
          Βεβαίως η τουρκική αεροπορική ισχύς θα συνεχίζει να αποτελεί το κέντρο βάρους της μαχητικής ισχύος της και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για τις επιδιώξεις της σε βάρος της Ελλάδας.
          Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν αριθμό αντιαεροπορικών – αντιβαλλιστικών συστημάτων PATRIOT PAC-3 και S300-PMU1, κρίνεται όμως αναγκαία η ενεργοποίηση και διασύνδεση αυτών των μέσων Στρατού – Αεροπορίας σε ένα ενιαίο σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου      
 
*Ταξίαρχος(ε.α) – Διεθνολόγος
Πρώην Δντής Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ


ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΑΠΗΧΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: