Ο βουλευτής Dritan Prifti κατήγγειλε πως
μόνο η περιοχή της Μουζακιάς όπου εκλέγεται, έχει περισσότερους
Ορθόδοξους απ’ όσους έχει καταγράψει η απογραφή σε όλη τη χώρα.
Μια απογραφή -η μοναδική στην Αλβανία πριν από την αμφιλεγόμενη τελευταία- που είχε προηγηθεί, το 1927, από τον βασιλιά Αχμετ Ζόγου, κατέγραψε ποσοστό 23%.
Στη δημογραφική απεικόνιση που επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση Μπερίσα το 2011 -τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα- οι ορθόδοξοι χριστιανοί περίπου εξαφανίστηκαν!
Μόνο το 6,75% επί των 2.800.000 ερωτηθέντων φέρονται να δήλωσαν ορθόδοξοι χριστιανοί στο θρήσκευμα, κατά πολύ λιγότεροι και από την παραδοσιακά ολιγάριθμη καθολική κοινότητα στον Βορρά, που καταγράφηκε με ποσοστό 10,3%.
Οσο την υπολόγιζαν πάντα δηλαδή, και βεβαίως τους σουνίτες μουσουλμάνους, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία με 56,7%. Τόσο μεγάλη απόκλιση μεταξύ εκτιμήσεων στηριζόμενων στην κοινή λογική και αποτελεσμάτων μιας επίσημης καταγραφής;
Οπως ήταν φυσικό, η αντίδραση από την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας υπήρξε άμεση και σκληρή.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Κληρικολαϊκού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της, η ηγεσία των ορθοδόξων κατήγγειλε ως αντιεπιστημονική τη μέθοδο που ακολουθήθηκε στο ευαίσθητο, όπως το χαρακτήρισε, θέμα της καταγραφής του και διακήρυξε πως δεν αναγνωρίζει τα ποσοστά της απογραφής.
Αντίλογος
Στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η Ορθόδοξη Εκκλησία αντιπαραθέτει τα δικά της εκκλησιαστικά δεδομένα που διαθέτει από καταλόγους βαπτίσεων προ και μετά τον διωγμό του Χότζα, αλλά και τις 460 ορθόδοξες ενορίες της Αλβανίας, από τα οποία προκύπτει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι οι ορθόδοξοι υπερβαίνουν το 24%.
Στο εύλογο, όπως το χαρακτηρίζει το ανακοινωθέν, ερώτημα «πού είναι το 17% που απέκρυψε η απογραφή;» επίσημη απάντηση από κυβερνητικής πλευράς δεν υπήρξε.
Μεταδιδόταν μέσω διαρροών στα ΜΜΕ ότι η δραματική μείωση οφείλεται στη μετανάστευση, αλλά θεωρείται απορίας άξιον πώς μετανάστευσαν μόνο ορθόδοξοι και κανένας καθολικός, μια και το ποσοστό τους καταγράφηκε στο 10%, όσο δηλαδή τους υπολόγιζαν πάντα.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας κάνει λόγο για σχεδιασμούς που μπορεί να βλάψουν ακόμα και την αρμονική θρησκευτική συνύπαρξη σε μια χώρα για την οποία ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος δήλωνε με υπερηφάνεια στα διεθνή φόρα ότι αποτελεί υπόδειγμα θρησκευτικής ανοχής.
Φαίνεται όμως ότι ο αλβανικός εθνικιστικός «Μινώταυρος» απειλεί να «καταπιεί», με ανορθόδοξες μεθόδους, το ορθόδοξο χριστιανικό στοιχείο.
Το αποτέλεσμα της αμφισβητούμενης απογραφής, από την οποία απείχε το σύνολο των εθνικών μειονοτήτων, κάνοντας λόγο για «παρωδία», εκτιμάται από ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές τόσο εντός όσο και εκτός Αλβανίας, ότι υπαγορεύθηκε από σκοπιμότητες της κυβέρνησης υπό την πίεση των διαρκώς ισχυροποιούμενων ακραίων εθνικιστικών κύκλων.
Μέσα από τη νομιμοφανή διαδικασία, η οποία αποδοκιμάστηκε πριν από την υλοποίησή της τόσο από το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και από την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου, επιχειρείται να εμφανιστεί ένα καθαρά αλβανικό, ως προς το έθνος, κράτος, μουσουλμανικό ως προς τη θρησκεία, με κάποια υπολείμματα εθνικών μειονοτήτων, «ολίγη» από καθολικούς -προφανώς για να μη δυσαρεστηθεί το πανίσχυρο Βατικανό- και «ψήγματα» ορθοδόξων.
Κατά τα φαινόμενα, ανοίγει μια νέα δύσκολη για τους ορθόδοξους χριστιανούς σελίδα στην Αλβανία, γεγονός που διατρέχει ήδη τους ομοδόξους του πλανήτη απ’ όπου αναμένονται αντιδράσεις…
Σταύρος Τζίμας (Καθημερινή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου