Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Τεχνικές λεπτομέρειες του πρώτου εθνικού τουρκικού δορυφόρου παρατήρησης Göktürk-2

http://www.aktifhaber.com/foto-galeri/foto-galeri-fotograf-uzay-uydu-gokturk-2-cin-basbakan-erdogan--6909-1g.jpg

Ο πρώτος εθνικός τουρκικός δορυφόρος παρατήρησης Göktürk-2 εκτοξεύθηκε χθες 18 Δεκεμβρίου σε τροχιά, από το διαστημικό κέντρο Τζιουκουάν της Κίνας με πυραυλικό φορέα «Μεγάλη Πορεία 2D» (Chang Zheng 2D: CZ-2D). 


Η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη για την επομένη, αλλά η πρόβλεψη δυσμενών καιρικών συνθηκών προκάλεσε την προώθηση της αποστολής κατά 24 ώρες. 

Οι πρώτες απεικονίσεις αναμένονται μεταξύ 25 και 30 Δεκεμβρίου.

 
 (Chang Zheng 2D: CZ-2D)
Η σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του δορυφόρου χρηματοδοτήθηκαν από κοινοπραξία του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBITAK) και της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ) με την υπογραφή σύμβασης στις 13 Απριλίου 2007. 

Κύριος σκοπός του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη των εθνικών ικανοτήτων σχεδίασης και παραγωγής δορυφορικών συστημάτων –τεχνολογίες, ανθρώπινο δυναμικό, ερευνητικές και παραγωγικές υποδομές– με δευτερεύοντα την κάλυψη των απαιτήσεων απεικόνισης τουρκικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. 

Πρόσθετη επιδίωξη ήταν η καθιέρωση της σχεδίασης ενός δορυφόρου-φορέα για μελλοντικές αποστολές τηλεπισκόπησης.

Το κύριο φορτίο του Göktürk-2 είναι ένας στερεοσκοπικός Πολυ-Φασματικός Απεικονιστής (MSI) με ικανότητα διάκρισης 2,5m σε παγχρωματική λειτουργία, 10m σε πολυφασματική και 20m σε Βραχύ μήκος Κύματος Υπερύθρων (SWIR: 1,0-2,4μm).

Η παγχρωματική λειτουργία χρησιμοποιεί ενιαία την ορατή περιοχή (0,45-0,90μm) του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, παρέχοντας απεικονίσεις όμοιες με κοινές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και είναι γενικά ακριβέστερη από άποψη διακριτικής ικανότητας εδάφους. 

Η πολυφασματική λειτουργία χρησιμοποιεί πολλαπλές διαφορετικές ζώνες της ορατής και της Εγγύς Υπέρυθρης (NIR) περιοχής του φάσματος, απεικονίζοντας με διαφορετικά χρώματα ενδείξεις για χαρακτηριστικά της γήινης επιφάνειας όπως βλάστηση, άσφαλτος ή σκυρόδεμα, ορυκτά, υπόγεια ύδατα κλπ. 

Στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιούνται οι ζώνες μήκους κύματος 0,45-0,52μm (μπλε), 0,52-0,60μm (πράσινο), 0,63-0,69μm (κόκκινο) και 0,76-0,90μm (NIR). 

Η οδοντωτή λωρίδα (swath) κάλυψης εδάφους της απεικόνισης του Göktürk-2 είναι πλάτους 20km. 

Οι εφαρμογές των απεικονίσεων θα περιλαμβάνουν διαχείριση καταστροφών, επείγουσες καταστάσεις, περιβαλλοντικό έλεγχο, χαρτογράφηση και σχεδίαση, τοπογραφία, γεωλογία, παρακολούθηση παράκτιων ζωνών, οικοσυστημάτων και υδάτινων πόρων κλπ.

Η τροχιά του δορυφόρου είναι ηλιοσύγχρονη (SSO) σε ύψος 700km με κλίση 98° και περίοδο περιστροφής 98 λεπτά.

Ο χρόνος επανεπίσκεψης ενός συγκεκριμένου σημείου στο έδαφος κυμαίνεται μεταξύ δύο και πέντε ημερών, με μέσο όρο 2,5 ημέρες. 

Ο δορυφόρος επικοινωνεί με το έδαφος για 42 λεπτά την ημέρα, ενώ η ημερήσια χωρητικότητα αποθήκευσης δεδομένων είναι 15Gbyte, αντίστοιχη σε απεικονίσεις 14.400km² (720x20km).
Η μάζα εκτόξευσης του Göktürk-2 ήταν 450kg, ενώ σε τροχιά περιορίζεται σε 400kg. 

Η προβλεπόμενη διάρκεια επιχειρησιακής ζωής του είναι 5 χρόνια.


 

SpaceTech GmbH

Οι τρεις ηλιακές επιφάνειες φωτοβολταϊκών και ο μηχανισμός πυροτεχνικής τους ανάπτυξης προήλθαν από την εταιρεία SpaceTech GmbH του Ίμενσταντ της Γερμανίας. 

Ο πυραυλικός φορέας CZ-2D αναπτύχθηκε από την Ακαδημία Τεχνολογίας Διαστημικών πτήσεων της Σαγκάης και χρησιμοποιείται για δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, γεωσύγχρονης (LEO) ή SSO.

hellenicdefence.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: