Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Αχμέτ Νταβούτογλου: Ωραίος… συγχαρητήρια στον εαυτό του



Διασκεδαστικός ήταν ο υπερφίαλος και με ισχυρές δόσεις μεγαλοϊδεατισμού υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μίλησε στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Σκέψης, κάνοντας μια συνολική επισκόπηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.


Δεδομένου ότι θεωρείται «αρχιτέκτονας» της πολιτικής αυτής, όταν λέει ότι η Τουρκία «δίνει κατεύθυνση στην Ιστορία», δηλαδή δρα με τρόπο που να τις καθορίζει, εμφανίζεται προφανώς σα να δίνει συγχαρητήρια… στον εαυτό του. 

Μίλησε για την ανάγκη ανάληψης του «σωστού» ρίσκου την «κατάλληλη στιγμή», για να καταλήξει με το πομπώδες, ότι δεν μπορείς να τρέχεις πίσω από την Ιστορία, είτε θα είσαι μέσα σε αυτή, είτε μπροστά της…

Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο σουνιτικές και σιιτικές, αραβικές και μη κυβερνήσεις και πως η ευρωπαϊκή της υποψηφιότητα δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν επιτευχθεί η εξαίρεση των Τούρκων πολιτών από την ανάγκη να εξασφαλίζουν βίζα για να ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ότι τα έχει κάνει όλα μπάχαλο σε κάθε «μέτωπο» των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τους γείτονές της, ούτε λόγος. Εξακολουθεί να θεωρεί την εξωτερική του πολιτική επιτυχημένη, φροντίζοντας βέβαια να έχει εγκαταλείψει την κούφια συνθηματολογία – ρητορική περί «μηδενικών προβλημάτων»…

www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: