Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ο άγνωστος πόλεμος της Μ. Βρετανίας για τους Exocet της Αργεντινής

http://strategyreports.files.wordpress.com/2012/12/nb8sq.jpg

Το αντιτορπιλικό ΗΜS Sheffield προσβλήθηκε από  βλήμα ΑΜ-39 Exocet, το οποία αν και δεν εξερράγη, προκάλεσε εκτεταμένη πυρκαγιά λόγω ανάφλεξης των καυσίμων του.


Η αγωνία της Μ. Βρετανίας για τον εξοπλισμό της Αργεντινής με αεροεκτοξευόμενα βλήματα κατά στόχων επιφανείας ΑΜ-39 Exocet αποτυπώνεται στις 500 σελίδες απόρρητων εγγράφων από τα Εθνικά Αρχεία της χώρας που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας και καλύπτουν με ακρίβεια την περίοδο πρωθυπουργίας της Margaret Thatcher και τον πόλεμο των Φώκλαντς. 



Στις 4 Μαίου 1982, δύο αεροσκάφη Super Etendard της Αργεντινής εκτόξευσαν ισάριθμα βλήματα κατά του βρετανικού αντιτορπιλικού ΗΜS Sheffield (D80), εκ των οποίων μόνο το ένα έπληξε επιτυχώς τον στόχο και αυτό δεν εξερράγη, προκάλεσε ωστόσο το θάνατο 20 μελών του πληρώματος.

 

Το αντιτορπιλικό βυθίστηκε έξι ημέρες αργότερα κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης σε ασφαλή ύδατα από την εκτεταμένη πυρκαγιά που προκάλεσε η ανάφλεξη των καυσίμων του βλήματος. 

Στο Λονδίνο επικράτησε κατάσταση πανικού καθώς οι γαλλικές αρχές δεν είχαν αποκαλύψει πόσα βλήματα είχαν παραδόσει στην Αργεντινή. 

Η επίθεση στο ΗΜS Sheffield άλλαξε τα δεδομένα και στις 11 Μαίου του 1982 η βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι ενημερώθηκε ότι η Αργεντινή είχε παραλάβει μέχρι τότε πέντε AM-39 Exocet, εκ των οποίων το ένα χρησιμοποιήθηκε σε βολή αποδοχής και εκκρεμούσε η παράδοση πέντε ακόμα.

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgAaqc-kjWg6vprUEApZNfq3Cy9O3O8OWn_M2KQXkd41QKAhXO1gIRo-5z0hUZCULPJ_sz2877Qa6V1OZ7YA2d_55lxPYp4-aRwkNQE7RYOTCw6QGMbRP1n6v007yevg418LC9ehqTQRoo/s1600/falklands.jpg

To Mπούενος Άιρες βρισκόταν εντωμεταξύ σε αναζήτηση νέων βλημάτων ακόμα και από οπλοστάσια τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα επίσημα έγγραφα, στο Λονδίνο σήμανε συναγερμός με την ΜI6 και τους Ακολούθους Άμυνας να παρακολουθούν όλα τα ύποπτα φορτία από το Ισραήλ, τη Λιβύη και τη Ν. Αφρική, τα κράτη δηλαδή που διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με το στρατιωτικό καθεστώς της Αργεντινής και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσοι σταθμοί για την παράδοση Exocet. 

Iδιαίτερη ανησυχία στο Λονδίνο προκάλεσε η επικείμενη παράδοση τεσσάρων βλημάτων Exocet στη Πολεμική Αεροπορία του Περού, τα οποία θα κατέληγαν στην Αργεντινή κατά την εκτίμηση των βρετανικών υπηρεσιών. 

Η Margaret Thatcher έθεσε το ζήτημα απ΄ευθείας στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Francois Mitterrand κατά τη συνάντηση τους στη Downing Street στις 17 Μαίου και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η παράδοση των βλημάτων θα καθυστερούσε “όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο”.
 
Στις 25 Μαϊου 1982, δύο αεροσκάφη Super Etendard εκτόξευσαν ισάριθμα βλήματα Exocet κατά του φορτηγού πλοίου Atlantic Conveyor, φονεύοντας 12 μέλη του πληρώματος. 

Το πλοίο βυθίστηκε τρεις ημέρες αργότερα,  στις 28 Μαίου, παρασέρνοντας στο βυθό 6 ελικόπτερα Wessex και 4 Chinook, τα οποία προοριζόταν για την αερομεταφορά των βρετανικών στρατευμάτων προς ανακατάληψη της πρωτεύουσας των Φώκλαντς, Στάνλευ.



Στις 29 Μαίου 1982, o Mitterrand τηλεφώνησε στη Thatcher, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς η καθυστέρηση των παραδόσεων στο  Περού έθετε σε κίνδυνο άλλες συμβάσεις γαλλικών εταιρείων με κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Στις 30 Μαΐου 1982, η Thatcher απέστειλε τηλεγράφημα στο Γάλλο πρόεδρο με το εξής σαφές μήνυμα: 

«Εάν μάθαινε ο κόσμος -όπως και προφανώς θα συμβεί- ότι η Γαλλία προμηθεύει το Περού με όπλα τα οποία θα περάσουν με βεβαιότητα στην Αργεντινή για να χρησιμοποιηθούν εναντίον ημών, των συμμάχων της Γαλλίας, αυτό θα είχε ολέθριο αποτέλεσμα τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

 
Θα είχε ολέθριο αποτέλεσμα στο ΝΑΤΟ». 

Την επομένη, ο Γάλλος διπλωμάτης Francis Gutmann ενημέρωνε το ειδικό σύμβουλο της Margaret Thatcher για τα Φώκλαντς ότι ματαιώνεται η αποστολή των βλημάτων στο Περού.

strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: