Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ Ανησυχία στα Επιτελεία - Κατάφεραν συνδυασμένες επιχειρήσεις F-16/UAV στο Β.Ιράκ

Mϊα πληροφορία που σκόρπισε ανησυχία στα Επιτελεία ήρθε από τις χθεσινοβραδινές επιχειρήσεις της τουρκικής Αεροπορίας στο Βόρειο Ιράκ:

Για πρώτη φορά τουρκικά μαχητικά F-16C/D επιχείρησαν σε συνεργασία με UAV τα οποία στοχοποιούσαν και εν συνεχεια μεταβίβαζαν σε real time τα δεδομένα στα F-16 με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η αποτελεσματικότητα των προσβολών αυτών σε σχέση με παλαιότερα!

"Τέτοιου είδους επιχειρήσεις τις έχουμε δει μόνο από την αμερικανική Αεροπορία και τους Ισραηλινούς στην Γάζα. Δεν είχαμε καμία πληροφορία ότι εκπαιδεύονταν σε τέτοιες τακτικές" ομολόγησε αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας στον οποίο τέθηκε το θέμα.

"Σε αποστολές κρούσης εδάφους, αυτού του είδους ο συνδυασμός, ειδικά στις περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου μπορεί να αποβεί καταστροφικός για τις αμυνόμενες δυνάμεις" σημείωσε.


"Τα UAV στοχοποιούν εκ του ασφαλούς χωρίς να γίνουν αντιληπτά και εν συνεχεία τα F-16 εξαπολύουν τα όπλα τους στις συντεταγμένες που έχουν δώσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είναι απλό, αλλά δύσκολο στην εκτέλεση, όμως φαίνεται ότι το κατάφεραν" κατέληξε...

Τα τουρκικά F-16 απογειώθηκαν από μη κατονομαζόμενη βάση στις 24 45 χτες το βράδυ και αφού εισήλθαν ανενόχλητα στον εναέριο χώρο του Ιράκ, βομβάρδισαν στρατόπεδο του PKK και άλλους στόχους στις περιοχές Qandil και Zap.

Η αεροπορική προσβολή πραγματοποιήθηκε μετά τη διέλευση άνωθεν των στόχων, ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους UAV, το οποίο μετέδωσε προηγουμένως ομάδες μαχητών του PKK που είχαν προσεγγίσει την πληγείσα περιοχή για να στρατοπεδεύσουν.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο τρόπο δράσης της ΤΗΚ, καθώς επιβεβαιώνεται μια μέθοδος που καθιερωθεί εδώ και αρκετό καιρό.Ο συνδυασμός αεροπορικών επιχειρήσεων επανδρωμένων μαχητικών, σε συνεργασία με μη επανδρωμένα α/φη UAV.

Τα UAV έχουν ρόλο Recon όσο και BDA (Battle Damage Assessment) και μεταδίδουν δεδομένα Real Time για τους στόχους τόσο πριν όσο και μετά τις προσβολές ακριβείας των F-16 με συστήματα LANTIRN/SNIPER και βόμβες GBU.

Η δράση της Τουρκικής Αεροπορίας είναι συστηματική στο Β. Ιράκ καθώς μόνο φέτος έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε έναν πόλεμο που από το 1981 έχει κοστίσει περισσότερες από 45.000 ζωές.

Πέραν φυσικά της αποκτούμενης εμπειρίας των τούρκων χειριστών σε πραγματικές επιχειρήσεις, η THK επεκτείνει με νέες τακτικές, το δόγμα αεροπορικού πολέμου που εφαρμόζει, με δοκιμή στην πράξη των όπλων που φέρουν τα F-16C/D Block 40/50 και 50+ συνδυαστικά με στοχοποίηση δεδομένων από UAV.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: