Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Ερντογάν αλλάζει ακόμη και τον στρατιωτικό όρκο


Την υιοθέτηση προεδρικού συστήματος στην Τουρκία και αλλαγή κειμένου όρκου διοικητών στρατού προαναγγέλλει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης   Μπεκίρ  Μποζντάγ.


Όπως γράφει η Yeni Safak  ο κ.  Μπαζντάγ ,μιλώντας στους δημοσιογράφους , στη Βιέννη,είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή του κειμένου της ορκωμοσίας που δίνουν οι διοικητές του στρατού καθώς στο εν ισχύ κείμενο οι διοικητές δηλώνουν  ότι θα προασπίζονται και προστατεύουν το καθεστώς. 


Η αναφορά αυτή στο ΄΄καθεστώς''  χρησιμοποιείται στην συνέχεια  για να δικαιώνει στρατιωτικά πραξικοπήματα.
Επίσης φέρεται   να δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Μποζντά ότι η Τουρκία θα υιοθετήσει το  προεδρικό σύστημα το 2014, μετά τις προεδρικές εκλογές, 


Συγκεκριμένα είπε ότι  το 2014  ο πρόεδρος της χώρας για πρώτη φορά θα εκλεγεί απευθείας από εθνική ψηφοφορία και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν νέοι διακανονισμοί  για να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα.  

Η σημερινή ημερησία Star γράφει ότι ο Μποζντάγ είπε ότι η εθνικής κλίμακας ψηφοφορία αυτόματα θα εισάγει  το ημιπροεδρικό  σύστημα στην Τουρκία. 

«Οι υποψήφιοι θα πρέπει να κάνουν υποσχέσεις στις εκλογικές τους εκστρατείες  και μετά τις εκλογές ο πρόεδρος θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις του» , φέρεται να δήλωσε.
 

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: