Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Υπογραφή συμφωνίας για τις μετακινήσεις Τούρκων στρατιωτών με πολιτικά μέσα στο Κουρδιστάν

http://strategyreports.files.wordpress.com/2012/12/copyright_aabadoluajansi_2012_20121220181155.jpg
Η υπογραφή της συμφωνίας επισφραγίζει την ανικανότητα του Τουρκικού Στρατού  να ασκήσει κυριαρχία στο έδαφος του τουρκικού κράτους.


Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας İsmet Yılmaz, o υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίων Binali Yıldırım, και ο Γενικός Διευθυντής των Τουρκικών Αερογραμμών (ΤΗΥ) Temel Kotil υπέγραψαν σήμερα σύμβαση για την αεροπορική μεταφορά των Τούρκων στρατιωτικών από και προς τις μονάδες τους που εδρεύουν στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. 

Η συμφωνία με τις ΤΗΥ κρίθηκε αναγκαία έπειτα από την αύξηση των φονικών επιθέσεων και των απωλειών που υπέστησαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις το τελευταίο 18μηνο από μέλη του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος, ιδίως στις επαρχίες της νοτιοανατολικής χώρας  όπου πλειοψηφεί πληθυσμιακά το Κουρδικό στοιχείο.

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αναθεωρήσει τις διαδικασίες ασφάλειας στις μετακινήσεις των στρατευμάτων, αναστέλοντας τις οδικές μεταφορές, μετά την ενέδρα Κούρδων ανταρτών σε φάλαγγα πολιτικών και στρατιωτικών οχημάτων που εκινείτο στον οδικό άξονα μεταξύ Bingöl και Muş στις 18 Αυγούστου.

Όπως αποκάλυψαν τουρκικά δημοσιεύματα, τα τεθωρακισμένα οχήματα που συνόδευαν τη φάλαγγα των λεωφορείων εξαφανίστηκαν όταν εξαπολύθηκαν τα πυρά των Κούρδων ανταρτών, αφήνοντας απροστάτευτους τους 200 Τούρκους οπλίτες με αποτέλεσμα το θανάτο 10 και τον τραυματισμό 70 ακόμα. 

Η εφημερίδα Sözcü με πρωτοσέλιδο τίτλο “Zωντανοί με λεωφορείο, νεκροί με ελικόπτερο” καυτηρίασε τότε το γεγονός ότι ο Τουρκικός Στρατός επέλεξε να μεταφέρει οδικώς τους οπλίτες στις ακριτικές Μονάδες αλλά χρησιμοποίησε ελικόπτερα για τις σορούς τους.

 Κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο υπουργός Αμύνης İsmet Yılmaz δήλωσε πως βάσει του νέου προγραμματισμού, που θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή από τις 28 Δεκεμβρίου, θα μεταφερθούν περίπου 250.000 αξιωματικοί και οπλίτες. 
 
Τα τουρκικά στρατεύματα θα μεταφέρονται αεροπορικά από και προς υφιστάμενα αεροδρόμια και από εκεί θα παραλαμβάνονται από λεωφορεία πολιτικού τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: