Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία #occupygezi (ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Εικόνα αποσύνθεσης παρουσιάζει η τουρκική κυβέρνηση καθώς συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι μαζικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη που έχουν εντωμεταξύ επεκταθεί στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Τουρκίας και λαμβάνουν διαστάσεις λαϊκής εξέγερσης.


 Η αντιπολίτευση έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό των διαδηλωτών και ήδη από τα ξημερώματα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) κατήγγειλε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων με τον βουλευτή İlhan Cihaner να δηλώνει ότι «ο Erdoğan δικαιούται τον τίτλο “χημικός Tayyip“», παραπέμποντας στον ξάδελφο του Saddam Hussein που έγινε γνωστός ως «χημικός Αλί». 

 Η τουρκική κυβέρνηση απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον αστυνομικό διευθυντή της Κωνσταντινούπολης, πληροφορία που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά την επιβολή περιορισμών στη μετάδοση ειδήσεων από τα τουρκικά ΜΜΕ. 

Ο ξένος Τύπος τονίζει ότι οι εικόνες των αιματηρών επεισοδιών που φτάνουν από την Πόλη φέρουν πολλά κοινά σημεία με αυτές της περίφημης Αραβικής Άνοιξης και της πλατείας Ταχρίρ ενώ η υπερβολική χρήση βίας προκάλεσε την αντίδραση της ΕΕ με τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου, αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Stefan Füle να τονίζει ότι τέτοιες εικόνες δεν συνάδουν με το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξης χώρας, ζητώντας «να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι».  

O εκπρόσωπος του State Department Jen Psaki εμφανίστηκε ανήσυχος για τον μεγάλο αριθμό τραυματιών διαδηλωτών και ζήτησε σεβασμό των δικαιώματων τους.

Tούρκος αστυνομικός εκτοξεύει δακρυγόνα κατά διαδηλωτή με πλακάτ
Διαδηλωτής προσπαθεί να προστατευτεί από τα δακρυγόνα αστυνομικού πίσω από πλακάτ που αναγράφει “Kimyasal Tayyip!”.


Αιτία και αφορμή
Οι διαδηλώσεις στρέφονται ξεκάθαρα κατά του πολιτικού Ισλάμ και έρχονται ως αντίδραση στον αυξανόμενο αυταρχισμό της τουρκικής κυβέρνησης και στα προωθούμενα νομοθετικά μέτρα, όπως ο περιορισμός στην πώληση του αλκοόλ, που μαρτυρούν ξεκάθαρα τη ραγδαία ισλαμοποίηση της Τουρκίας. 

Aφορμή για τις διαδηλώσεις ωστόσο είναι τα σχέδια για τη δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου που θα αλλοιώσει το χαρακτήρα της πλατείας Ταξίμ και θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των χώρων πρασίνου του μητροπολιτικού πάρκου Gezi. 

Οι διαδηλωτές συνιστούν ένα ετερόκλητο μίγμα οικολόγων, αριστεριστών και κεμαλιστών (κυρίως νεολαίους του CHP), στους οποίους έχουν προστεθεί και Αλεβίτες μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης στις 29 Μαΐου να δώσει το όνομα του Σουλτάνου Selim στην τρίτη υπό κατασκευή γέφυρα του Βοσπόρου. 

Ο Σουλτάνος Selim (εγγονός του Μωάμεθ του Πορθητή) ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή 40.000 Αλεβιτών.

Τούρκοι στρατιώτες

Τούρκοι στρατιώτες μοιράζουν μάσκες στους διαδηλωτές.
Αξιοσημείωτο είναι το επεισόδιο που σημειώθηκε χθες μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και φρουρών στρατιωτικού νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο κατέφυγε ομάδα διαδηλωτών. 

Η φρουρά του στρατιωτικού νοσοκομείου παρεμπόδισε την είσοδο των αστυνομικών οργάνων και μάλιστα έκανε χρήση όπλων για να απειλήσει τους αστυνομικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους απάντησαν με εκτόξευση χημικών.
———————-
Τα επίσημα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας δεν δείχνουν πλάνα από τα αιματηρά επεισόδια. 

Δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα υπό το φόβο εξοντωντικών προστίμων και ποινών από την αρμόδια ραδιοτηλεοπτική αρχή.

 http://strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: