Τρίτη 29 Απριλίου 2014

«Καρκινοβατεί» η συμφωνία Ισραήλ και Τουρκίας…

wrtfgv_Kerry_Netanyahu
Καθυστερεί την υπογραφή της συμφωνίας χορήγησης αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των Τούρκων πολιτών που σκοτώθηκαν στο επεισόδιο με το πλοίο Μαβί Μάρμαρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως αναφέρουν κύκλοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.


Η εν λόγω συμφωνία είχε ήδη καταρτιστεί και το μόνο που λείπει είναι οι υπογραφές του Ερντογάν και του Νετανιάχου.

Μόνο που ο τελευταίος δεν δείχνει, τελικά, πρόθυμος να υπογράψει, ενδεχομένως και λόγω των εξελίξεων στις σχέσεις με τους Παλαιστινίους, μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας και τη συμφωνία Φατάχ και Χαμάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Οι Τούρκοι αποδίδουν την καθυστέρηση σε εσωτερικές πιέσεις που δέχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Στην πραγματικότητα όμως οι διαφορές είναι βαθύτερες και το Ισραήλ, με κρύα καρδιά, κατόπιν αμερικανικών πιέσεων, αλλά και ψυχρών υπολογισμών που άπτονται της εθνικής του ασφάλειας, σύρθηκε σε επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.

Ωστόσο, η αποτυχία των συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους, αμερικανικής εμπνεύσεως κίνηση και αυτή, είναι πιθανό να οδηγήσει το Ισραήλ σε εκ νέου σκλήρυνση της στάσης του και έναντι της Τουρκίας, θέλοντας ενδεχομένως να δώσει και ένα μάθημα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, τον εμπνευστή των εν λόγω σχεδίων.

Ο απίθανος Τζ. Κέρι εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι κινδυνεύει να εξελιχθεί σε κράτος υπόδειγμα του απάρτχαϊντ, αν δεν προχωρήσει στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους, σύντομα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: