Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ειδήσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις

elvo8423
  • Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ιστότοπου defenceline.gr, μετά από αρκετά χρόνια, η Π.Α. σχεδιάζει για τα μέσα του καλοκαιριού να πραγματοποιήσει στο Πεδίο Βολής Κρανέας την άσκηση «Καμπέρος».
Στην «Καμπέρος 2014» προβλέπεται η εκτέλεση βολών από το σύνολο των αεροσκαφών της ΠΑ, τόσο με κατευθυνόμενα όπλα αέρος – εδάφους όσο και με βόμβες γενικής χρήσεως.
Πρόθεση μάλιστα είναι να δοθεί η δυνατότητα στους δημοσιογράφους να καταγράψουν την συγκεκριμένη άσκηση που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο, διοργανώνοντας Media Day, στα πρότυπα της επιτυχημένης αντίστοιχης εκδήλωσης της «Ηνίοχος 2014» (φαίνεται πως τα όσα λέγαμε ***εδώ δικαιώνονται!)

Παράλληλα, η Π.Α. θα εκπροσωπηθεί στο «R.I.A.T. 2014», το οποίο θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Ιούλιο στο αεροδρόμιο του Fairford, με ζεύγος αεροσκαφών Α-7 Corsair-II της 336ΜΒ, σε μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του τύπου εν όψει και της επικείμενης απόσυρσής του από την ενεργό υπηρεσία.

  • Με έξι Παράκτια Περιπολικά Σκάφη Θαλάσσιας Επιτήρησης ενισχύεται το Λιμενικό Σώμα μετά από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας Montmontaza-Greben, έπειτα από δημόσιο διαγωνισμό ανοιχτής διαδικασίας και διεθνούς συμμετοχής.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 13.387.998 ευρώ και θα καλυφθεί κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 25% από εθνικούς πόρους.
Πρόκειται για σκάφη τύπου POB-24G (μήκους 24,76μ., πλάτους 6,44μ., μέγιστης ταχύτητας 30 κόμβων και 7μελούς πληρώματος).


  • Το διάστημα 7-18 Απριλίου η ελληνική εταιρεία MSETT συμμετείχε στην μεγάλη άσκηση προσομοίωσης “Coalition 2014″ της Γαλλικής Σχολής Πολέμου, παρέχοντας συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη στη χρήση υπολογιστών και προγραμμάτων εξομοίωσης σεναρίων. Στην άσκηση συμμετείχαν περίπου 500 άτομα από 72 χώρες.


  • Επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία το διάστημα 23-25 Απριλίου 2014 πραγματοποίησε ο Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, έχοντας και συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Αντιστρατήγο Mieczyslaw Gocul.
  •  
2
O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντιστρατήγο Mieczyslaw Gocul.
  • Στις 24 Απριλίου, οι σπουδαστές της 4ης Τάξης της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) επισκέφθηκαν το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), στο πλαίσιο προγραμματισμένου εκπαιδευτικού ταξιδιού.
Τους Ναυτικούς Δόκιμους και τους συνοδούς Αξιωματικούς τους, υποδέχθηκε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης.

Οι σπουδαστές της Σχολής ενημερώθηκαν για την αποστολή και τους τομείς δραστηριοτήτων του Αρχηγείου, ενώ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ), την 140 Σμηναρχία Επιχειρήσεων Πληροφοριών Ηλεκτρονικού Πολέμου (140 ΣΕΠΗΠ) και Μοίρες Αεροσκαφών της 110 Πτέρυγας Μάχης.


  • Κατακυρώθηκε στην εταιρεία που υπέβαλε την καλύτερη προσφορά ο διαγωνισμός προμήθειας εξοπλισμού αναβάθμισης της Αίθουσας Επιχειρήσεων του ΓΕΑ. Παράλληλα, μια σειρά μικρών προγραμμάτων προμήθειας ανταλλακτικών και αναλωσίμων για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-215 και τα ελικόπτερα Super Puma υλοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα, εν όψει και της θερινής περιόδου όπου οι σχετικές επιχειρησιακές ανάγκες είναι μεγαλύτερες.


  • Η ΓΔΑΕΕ συγκρότησε Επιτροπή Διαπραγματεύσεων και Τεχνικο-οικονομικής Αξιολόγησης για την υπ’ αριθμόν δύο τροποποίηση της LOA GR-D-YDV που αφορούσε την προμήθεια βλημάτων AMRAAM και συλλογών καθοδήγησης βομβών Enhanced Paveway II για την Π.Α. Το ακριβές περιεχόμενο της τροποποίησης δεν έχει γίνει γνωστό προς το παρόν, ωστόσο υπενθυμίζεται πως οι παραδόσεις των συλλογών Enhanced Paveway II πραγματοποιήθηκαν σχετικά πρόσφατα, όπως σας έχουμε ενημερώσει.


  • Το διάστημα 29 Απριλίου – 6 Μαΐου το ΠΓΥ Προμηθεύς, μεταφέροντας διευρυμένη διακλαδική ομάδα ιατρών και νοσηλευτών, θα εκτελέσει σειρά επισκέψεων σε μικρά νησιά του Αιγαίου με σκοπό την κάλυψη των αναγκών προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας περίθαλψης των κατοίκων τους.
Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο του Προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής Αναβαθμισμένης Δυνατότητας, αξιοποιώντας προγραμματισμένο επιχειρησιακό δρομολόγιο του πλοίου.


  • O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη και τον Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, επισκέφθηκε χθες τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, το Στρατόπεδο «Ευμένιου Παναγιώτου» στα Πολεμίδια και το Στρατόπεδο «Αντ/γου Στυλιανού Καμπουρτζή» στον Δελίκηπο.
Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του Υπαρχηγού της Διοίκησης Ναυτικού της ΕΦ, Χ. Χαραλάμπους, ο οποίος απευθυνόμενος στο πρόεδρο Αναστασιάδη δήλωσε πως «τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής μας επιβάλλουν την ανάπτυξη Ναυτικού. 

Εμείς βλέποντας τις προσπάθειες της ιεραρχίας του ΓΕΕΦ προς την κατεύθυνση αυτή, ανεβαίνει το ηθικό μας και ελπίζουμε ότι θα έχουμε το ανάλογο αποτέλεσμα. 

Απλά να γνωρίζετε ότι εμείς προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό».

ψ 

Επίδειξη οπλικών συστημάτων της ΕΦ στο Στρατόπεδο «Αντ/γου Στυλιανού Καμπουρτζή» στο Δελίκηπο.
***εδώ

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: