Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Κυπριακό: Νέα επικίνδυνη κίνηση από Τουρκία μέσω… «επιτροπής»

doureios-ippos-tou-kypriakou-apotelei-i-paranomi-epitropi-600x340
Χρησιμοποιώντας την «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» και εμπλέκοντας τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους, το κατοχικό καθεστώς επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους προωθώντας συγκεκριμένη πολιτική που αποσκοπεί σε ανταλλαγή περιουσιών. 


Η νέα «νομοθετική» ρύθμιση που προωθείται από το κατοχικό καθεστώς, με την οποία θα επιτρέπεται και σε Τουρκοκύπριους να καταφεύγουν στην «επιτροπή», έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου πλαισίου που θα επιτρέπει την ανταλλαγή περιουσιών. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της «νομοθεσίας» που προωθείται, θα μπορούν Τουρκοκύπριοι που έχουν περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές να προβαίνουν σε διακανονισμό ανταλλαγής με Ελληνοκύπριους για περιουσίες στα κατεχόμενα.

Το κατοχικό καθεστώς εκτιμά ότι αυτές οι πράξεις ανταλλαγής περιουσιών από την ώρα που θα διέρχονται μέσω της «επιτροπής» δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν από την κυπριακή κυβέρνηση.

Θεωρεί πως, από την ώρα που η «επιτροπή» έχει νομιμοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σ’ ό,τι αφορά τις προσφυγές Ελληνοκυπρίων, θα είναι δύσκολο για την κυπριακή κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει τις όποιες συμφωνίες ιδιοκτητών ακινήτων που θα γίνονται μέσω της «ΕΑΠ». 

Μια εξέλιξη που σίγουρα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μιαν από τις πλέον σοβαρές πτυχές του Κυπριακού, το περιουσιακό. 

Παράλληλα, εάν επιτύχει η κίνηση αυτή της τουρκικής πλευράς, η «ΕΑΠ» μετατρέπεται σε μηχανισμό επίλυσης ζητημάτων περιουσίας, όπως ήταν και ο στόχος της Άγκυρας από την αρχή.

Ένας δεύτερος στόχος μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση της τουρκικής πλευράς, είναι μέσω της όλης διαδικασίας να αποφορτωθεί η «επιτροπή» το βάρος της καταβολής αποζημιώσεων εκατομμυρίων στερλινών. 

Εκτιμάται ότι μέσα από τη διαδικασία της ανταλλαγής οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα καταλήγουν σε συμφωνίες για τις οποίες δεν θα χρειάζεται η τουρκική πλευρά να πληρώνει ποσά για αποζημιώσεις.

Στο μεταξύ, δυόμισι εκατομμύρια στερλίνες πλήρωσε η «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» στα κατεχόμενα για δύο ακίνητα στην περιοχή Λευκωσίας, συνολικής έκτασης 14 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Τα ακίνητα αυτά φαίνεται -σύμφωνα με τις ημερομηνίες που κατατέθηκαν οι αιτήσεις- να ανήκουν στο ίδιο ή στα ίδια άτομα. 

Ωστόσο, προκαλεί ερωτήματα γιατί η «επιτροπή» επέλεξε για αυτές τις δύο περιπτώσεις, για τις οποίες έλαβε τις αποφάσεις στις 6 Μαρτίου, να προβεί σε δημοσιοποίηση μέσω της ιστοσελίδας της, τη μια τέλος της περασμένης εβδομάδας και την άλλη τη Δευτέρα.

Οι δύο αυτές περιπτώσεις φέρουν αριθμό εγγραφής -δηλαδή τον αύξοντα αριθμό που κατατέθηκαν στην «επιτροπή»- 1239/2011 και 1240/2011. 

Οι αιτήσεις καταχωρήθηκαν στην «επιτροπή» στις 14 Οκτωβρίου 2011.

Λαμβανομένου υπόψη ότι είχαν καταχωρηθεί μαζί με αριθμό άλλων αιτήσεων, φαίνεται ότι η πράξη έγινε μέσω ενός από τα δικηγορικά γραφεία στα κατεχόμενα που δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση. 

Δηλαδή, να βοηθούν Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων στη διαδικασία καταχώρησης αιτήσεων στην «επιτροπή».

Μετά παρέλευση δυόμισι ετών η «επιτροπή» κατέληξε σε αποφάσεις στις 6 Μαρτίου παραχωρώντας για μια έκαστη το ποσό των 1.280.000 στερλινών, ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα τα οποία ανήκαν στα ίδια άτομα.

Για την αίτηση με αριθμό 1240/2011 η «επιτροπή» ανακοίνωσε την απόφαση (αριθμός 666) την περασμένη Πέμπτη, ενώ για την υπόθεση 1239/2011 η ανακοίνωση της απόφασης (αριθμός 665) έγινε τη Δευτέρα.

Πλήρωσε και για τις δύο περιπτώσεις το ποσό των 2.560.000 στερλινών χωρίς πάντως να δώσει περισσότερα στοιχεία για τα συγκεκριμένα ακίνητα, δηλαδή το πού βρίσκονται και αν αυτά είναι εντός ή εκτός κατοικημένης περιοχής.

Συνήθως, όμως, η «επιτροπή» ανακοινώνοντας το ύψος μιας αποζημίωσης αναφέρει εάν στο ακίνητο υπήρχε οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο όπως σπίτι, καταστήματα κ.λπ. 

Στην περίπτωση, όμως, αυτή δεν αναφέρει οτιδήποτε. Πάντως, η κοστολόγηση των συγκεκριμένων ακινήτων έγινε με υψηλό δείκτη, εάν ληφθεί υπόψη πως σε άλλη περίπτωση πληρώθηκε το ποσό των 131.400 στερλινών για έκταση 8.780 τετραγωνικών μέτρων.

πηγή: www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: