Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Κάλεσμα Μνήμης & Tιμής προς το Λαό της Θράκης :«73η Επέτειος Μάχης Οχυρών 6-10 Απρ.1941»

exeno23
Αξιότιμοι Κύριοι Καθηγητές ,
Αγαπητοί Φοιτητές και Φοιτήτριες,

 Έχομε την τιμή να σας ενημερώσουμε ότι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, αποδίδεται από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από το Δ’Σ. Στρατού, η οφειλόμενη τιμή στους ήρωες, της επονομασθείσας «Μάχης των Οχυρών 6-10 Απρ.1941», οι οποίοι προτίμησαν να πεθάνουν ηρωικά παρά να ατιμωθούν, παραδίδοντας τα Οχυρά στους Γερμανούς.


Ο φετινός εορτασμός της 73ης Επετείου, θα λάβει χώρα ταυτόχρονα σε όλη τη Β. Ελλάδα και ειδικότερα στη Θράκη, στα Οχυρά του ΕΧΙΝΟΥ Ξάνθης και της ΝΥΜΦΑΙΑΣ Ροδόπης, την προσεχή Κυριακή 6 Απριλίου, στις 11:00, σύμφωνα με το Πρόγραμμα του Δ’Σ. Στρατού, που δημοσιεύτηκε σήμερα στα τοπικά ΜΜΕ, με το οποίο καλείται όλος ο Λαός της Θράκης να παρευρεθεί.

 Τη μάχη για την υπεράσπιση των οχυρών και της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας, έναντι των Γερμανών κατακτητών, έδωσαν και πολέμησαν μαζί εδώ στη Θράκη, ενωμένοι όλοι οι Έλληνες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.

Τα ονόματα των ηρωικών νεκρών 20 Χριστιανών και 3 Μουσουλμάνων, που τιμούνται εδώ στην Ξάνθη, αναγράφονται στο Μνημείο και στο Ηρώο που βρίσκονται στον ΕΧΙΝΟ και στο εγγύς Οχυρό αντιστοίχως.( Συνημμένη αφίσα )

 Στον πραγματοποιούμενο ετησίως εορτασμό, παρίστανται ως ανώτατοι εκπρόσωποι των λατρευομένων Θρησκειών στη περιοχή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθωρίου κ.κ. Παντελεήμων για τους Χριστιανούς, καθώς και ο Σοφολογιότατος Μουφτής Ξάνθης κ.κ. Σινίκογλου για τους Μουσουλμάνους, οι οποίοι αναπέμπουν διαδοχικά την αντίστοιχη δέηση ο καθένας για τους ομοθρήσκους του, υπέρ των ψυχών των πεσόντων ηρώων, για την Πατρίδα Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, στο συγκεκριμένο εορτασμό παρατηρήσαμε ότι, πλην των αρμοδίων αρχών, η προσέλευση του κοινού δυστυχώς είχε διαρκώς φθίνουσα πορεία τόσο από τους Χριστιανούς, όσο και από τους συμπατριώτες μας Μουσουλμάνους στο Θρήσκευμα από τον Εχίνο και τις εγγύς περιοχές, παρόλο που ο εορτασμός λαμβάνει χώρα μέσα στον Εχίνο, το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο χωριό και ταυτόχρονα Έδρα Σχολείων όλων των Βαθμίδων Εκπαίδευσης, στα Πομακοχώρια της Ξάνθης .

 Θεωρούμε ότι, πλέον της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, που αναμφισβήτητα επηρεάζει την προσέλευση από την Ξάνθη, η διαπίστωση αυτή οφείλεται κυρίως στην έλλειψη της γνώσης της Τοπικής Ιστορίας από τη μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία για τις θυσίες που υποβλήθηκαν οι ηρωικοί πρόγονοί μας και τα ποτάμια πατριωτικού αίματος που πότισαν το δέντρο της Ελευθερίας για την προάσπιση του Πατρίου Εδάφους.

Η μεγάλη παρουσία όλων μας από φέτος, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, για την απότιση φόρου τιμής στη Μνήμη των ηρωικών νεκρών, είναι από Ηθικό χρέος αναγκαία, για να μεταστραφεί σταδιακά και τελικά να αλλάξει η διαμορφούμενη κατάσταση, ώστε στον εορτασμό να συμμετέχουν όλοι από την περιοχή , Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. 

Απευθυνόμαστε, στο Πανεπιστήμιο Θράκης που αποτελεί ένα από τους κύριους Πυλώνες της Πατρίδας στη ΘΡΑΚΗ μας και ειδικότερα σε σας το Εκπαιδευτικό Προσωπικό που έχετε την ευκαιρία να επικοινωνείτε άμεσα με το άνθος της Φυλής μας τους Φοιτητές και σας παρακαλούμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, να τους ενημερώσετε για τον εορτασμό της Μάχης των Οχυρών , προκειμένου να συμμετάσχουν και να δώσουν από φέτος τη νεανική τους φλόγα και δύναμη, στον εορτασμό τουλάχιστον του Εχίνου, με τη βεβαιότητα ότι έτσι θα γίνει η αρχή και οι Φοιτητές με την παρουσία τους και μόνο, θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη και το παράδειγμα για να εφελκύσουν όλους μας Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.

 Συμπληρωματικά σας πληροφορούμε, ότι αρκετοί Τοπικοί Σύλλογοι και Ενώσεις από την Ξάνθη, φέτος συναποφασίσαμε την παρουσία μας στη γιορτή του Εχίνου της οποίας θα προηγηθεί Εκκλησιασμός και Δοξολογία στον Ι,Ν. Αγ. Γεωργίου στον ΕΧΙΝΟ και απευθύναμε μέσω των ΜΜΕ, ανοιχτή πρόσκληση στα Μέλη μας αλλά και σε όλη την Ξανθιώτικη Κοινωνία, για την προσέλευσή τους.  Ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκρισή σας

 Για το Τοπικό Συμβούλιο της ΕΑΑΣ Ξάνθης και τους Αναδόχους

Με εκτίμηση
 Υπτγος ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης
Πρόεδρος ΤΣ.
( κιν: 6937100910)
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: