Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Συρία: Εμπλοκή της Τουρκίας σε παράδοση TOW στους αντάρτες;

TOW

Με αντιαρματικούς εκτοξευτές TOW είναι πλέον εφοδιασμένοι οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και μιας ακόμα, συμμαχικής σε αυτόν, ισλαμικής ομάδας.


Τα αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικά BGM-71TOW βρέθηκαν με άγνωστο τρόπο στα χέρια, επιλεγμένων μονάδων των αντικαθεστωτικών. 

Τα όπλα είτε παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ, μέσω Τουρκίας, είτε δόθηκαν από την Τουρκία απευθείας, με την τελευταία πιθανότητα να μην είναι τόσο ισχυρή, διότι η Τουρκία υποστηρίζει άλλες φράξιες των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, πολύ πιο εξτρεμιστικές… 

Όχι πως θα δυσκολευόταν βέβαια μπροστά στον απόλυτο στόχο της ανατροπής του Άσαντ.
Μια ακόμα πιθανότητα είναι τα όπλα να δόθηκαν μέσω Ιορδανίας, από τις ΗΠΑ ή τη Σαουδική Αραβία. 

Αν και τα όπλα δόθηκαν στους πιο μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα πέσουν στα χέρια και των πιο ακραίων στοιχείων.

Με αυτή τη λογική άλλωστε οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παραχωρήσουν φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους στους αντάρτες και απαγόρευσαν και στην Σαουδική Αραβία να πράξει το ίδιο, φοβούμενες ότι αν τα όπλα αυτά πέσουν στα χέρια ακραίων στοιχείων θα αποτελέσουν εν δυνάμει κίνδυνο ακόμα και για τα πολιτικά αεροσκάφη που υπερίπτανται της περιοχής ελέγχου τους.

Οι Αμερικανοί, επισήμως, δεν παραδέχτηκαν την παράδοση των TOW στους αντάρτες.
Ενδεχομένως όμως τα όπλα να έφτασαν στα χέρια τους μέσω διαδρόμων του αμερικανικού State Department ή/και της CIA, εν αγνοία ακόμα του Πενταγώνου, το οποίο αντιτίθεται στην περαιτέρω ενίσχυση των ανταρτών.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: