Είναι η τρίτη κυβέρνηση που πέφτει λόγω του πολέμου των αγωγών: Η πρώτη ήταν η κυβέρνηση Καραμανλή του 2009, η δεύτερη η κυβέρνηση της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο και η τρίτη σήμερα.
Η κυβέρνηση έπεσε κατόπιν της απόσυρσης της εμπιστοσύνης δύο βουλγαρικών κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση Ορεσάρσκι, μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης στις πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ για "πάγωμα" του South Stream κι ενώ το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού και ανθρώπου του βουλγαρικού υποκόσμου Μ.Μπορίσοφ, είχε καταθέσει πέντε προτάσεις μομφής (η τελευταία καταψηφίστηκε πριν δύο ημέρες με 114-109) κατά την κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση πλέον έχει τον χαρακτήρα υπηρεσιακής και συμφωνήθηκε από τους ηγέτες των κομμάτων η διεξαγωγή των εκλογών στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την αιγίδα του προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ.
Την επόμενη εβδομάδα θα καταρτιστεί η «ατζέντα» της Βουλής ως τη διάλυσή της, προκειμένου να υλοποιηθούν οι άμεσες προτεραιότητες της χώρας από την απερχόμενη κυβέρνηση.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Πλέβνελιεφ, μετά τη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, οι πρόεδροι των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, Σεργκέι Στανίσεφ από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και Λουτφί Μεστάν από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (κόμμα GERB) Μπόικο Μπορίσοφ και ο Βόλεν Σίντεροφ, επικεφαλής του Ατάκα.
Η βουλγαρική κυβέρνηση είχε ανακοιώσει στις 8 Ιουνίου ότι "παγώνει" την συμμετοχή της στον South Stream, μπλοκάροντας ουσιαστικά το έργο αφού είναι η χώρα-"κλειδί" από την οποία το ρωσικό φυσικό αέριο θα όδευε προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη ως εναλλακτική οδός σε σχέση με την Ουκρανία.
"Εως ότου λάβουμε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταματάμε την πρόοδο του έργου" ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι.
Καταστάσεις που δεν αποκλείεται να εξελιχθούν σε ανάλογες με αυτές της Ουκρανίας, δεδομένης και της πρωτοφανούς και συνεχιζόμενης επί 25 χρόνια τώρα, εξαθλίωσης του βουλγαρικού πληθυσμού.
Οι ΕΕ και οι ΗΠΑ επιστράτευσαν το κόμμα GERB του, μέχρι πέρυσι, πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ για να "πλαγιοκοπήσει" την κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι όπως ακριβώς είχαν κάνει το 2008-2009 με το ΠΑΣΟΚ που 'πλαγιοκόπησε' τη ΝΔ για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Ο Μπόικο Μπορίσοφ, άτομο του βουλγαρικού υποκόσμου, κατάφερε και αναρριχήθηκε στην εξουσία σε μία πρωτοφανή πολιτική εξέλιξη από αυτές που μόνο στις ταλαίπωρες χώρες του μετακομμουνιστικού παραδείσουν συμβαίνουν.
Απόστρατος συνταγματάρχης των μυστικών υπηρεσιών και σωματοφύλακας του Τεοντόρ Ζίβκοφ χρημάτισε δήμαρχος Σόφιας από το 2005 έως το 2009 και πρωθυπουργός της Βουλγαρίας από το 2009 έως το 2013.
Η εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας και σωματοφυλάκων που δημιούργησε στο χαώδες περιβάλλον αμέσως μετά την πτώση του κομμουνισμού οι πολιτικοί του αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούνταν ως "βιτρίνα" για παράνομες δραστηριότητες και εκβιασμούς οι οποίοι τελικά τον ανέδειξαν στον πολιτικό στίβο.
H παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης με τον τρόπο που γίνεται δεν προοινωνίζει τίποτα το καλό σε μία χώρα όπου ο πληθυσμός βιώνει την χειρότερη εξαθλίωσης, όχι απλώς εντός της ΕΕ, αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ και η χώρα έχει "εκλείψει" γεωπολιτικά και πληθυσμιακά μετά το 1990...
Το ενδεχόμενο πλήρους κατάρρευσης της Βουλγαρίας, λόγω της σύγκρουσης Δύσης-Ρωσίας είναι πολύ πιθανό...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου