Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Τα "10" ρωσικά όπλα που ζήτησαν οι Ενοπλες Δυνάμεις

STRATIGIKI_248
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ S-300PMU1
"Στοιχειώνει" την τουρκική πολεμική μηχανή η παρουσία των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU1 που είναι εγκατεστημένα στην Κρήτη:


Ο τουρκικός Τύπος με εκτενή δημοσιεύματά του αναφέρεται στην  επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένου στη Μόσχα και στο περιεχόμενο των συζητήσεων είχε με τους Ρώσους αναφορικά με την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων και στέκεται ιδιαίτερα στην προαναγγελθείσα, έτσι ή αλλιώς από την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος Μαρτίου, απόκτηση βλημάτων για τις α/α συστοιχίες των S-300.

Επίσης τα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης των SHORADS Tor-M1 και για των αντιαρματικών Kornet-Ε.

Φυσικά στην Μόσχα δεν συζητήθηκαν μόνο τα παραπάνω ζητήματα σε ότι αφορά τις ελληνικές ανάγκες, αλλά επεκτάθηκε η συζήτηση και σε πολλά άλλα συστήματα που καλύπτουν κατά ιδανικό τρόπο τις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος (είναι βέβαιο πως η αποπληρωμή τους θα περιλαμβάνει κατά ένα μεγάλος μέρος ελληνικά αγροτικά προϊόντα).
Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί μπορείτε να διαβάσετε με λεπτομέρειες ολόκληρο τον φάκελο ενδιαφέροντος για ρωσικά οπλικά συστήματα που σχημάτισαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και συζήτήθηκε κατά την παραμονή της ελληνικής αποστολής στην ρωσική πρωτεύουσα με τους Ρώσους ιθύνοντες.
Η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στη Μόσχα  αποτέλεσε την σημαντικότερη εθνική αποστολή κατά της πρώτες 100 ημέρες  την νέας διακυβέρνησης.

Σε μια περίοδο όπου η χώρα διέρχεται την πιο  σοβαρή οικονομική κρίση μεταπολεμικά, οι ΕΔ μοιραία έχουν επηρεαστεί και  αυτές στο μέτρο που τους αναλογεί,

Οι διαθεσιμότητες των μέσων  βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ το εξοπλιστικό μέρος έχει σχεδόν  εκμηδενιστεί με μόνες αγορές υλικού αυτές που αφορούν τα ανταλλακτικά. Η  ενίσχυση επομένως των ΕΔ με νέα μέσα καθίσταται άκρως κρίσιμης σημασίας  καθώς το αποτρεπτικό επίπεδο που αυτές προβάλλουν έχει μειωθεί.

Αυτή η  μείωση γίνεται πολλαπλάσια υπό το πρίσμα των τουρκικών εξοπλισμών οι  οποίοι κινούνται σε επίπεδα «αστρονομικά» ως προς τα σημερινά ελληνικά  δεδομένα. Και φυσικά δεν πρόκειται για κάποιου είδους «διαγωνισμό» αλλά  για θέμα άσκησης εθνικής κυριαρχίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ EΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ  P-3B ORION: Γιατί το πρόγραμμα ήταν μονόδρομος για το ΠΝ
Η αποδοχή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της  κατεπείγουσας απαίτησης του ΠΝ για ενεργοποίηση και αναβάθμιση των  αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B TACNAVMOD στο επίπεδο P-3H  αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστική κίνηση αμυντικής θωράκισης της χώρας  ύστερα από το 2005.
Η αποδοχή της LOA προκάλεσε αντιδράσεις εμφανώς κατευθυνόμενες από το γαλλικό εξοπλιστικό λόμπι που έχασε την προμήθεια των ΑΦΝΣ Atlantique-2,  οι οποίες όμως αντιδράσεις ουσιαστικά στρέφονταν κατά της εθνικής  κυριαρχίας στο Αιγαίο και ως τέτοιες πρέπει να απορριφθούν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ: Τα «10» σενάρια προβοκάτσιας που μελετούν οι ελληνικές υπηρεσίες
Η πολιτική και οι κινήσεις του νέου κυβερνητικού σχηματισμού  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το μόνο βέβαιο είναι ότι προκαλούν αντιδράσεις από τα  γνωστά κέντρα τα οποία έχουν καταφέρει με την συνεργασία κορυφαίων  εγχώριων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων να αλώσουν τη χώρα, ειδικά  τα τελευταία πέντε χρόνια. Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που τα κέντρα  αυτά αποφασίσουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να την οδηγήσουν στο  χάος για τα δικά τους συμφέροντα; Διαβάστε 10 πιθανά σενάρια  «καταστροφής» που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στις ιδιαίτερες ελληνικές  συνθήκες.
ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ: Ο «παράδεισος» για βλήματα SSM!
Τα βλήματα κατά σκαφών επιφανείας, εκτοξευόμενα είτε από την επιφάνεια  είτε από την ακτή είτε από τον αέρα, είναι σήμερα το κύριο όπλο του  ναυτικού αγώνα. Με την είσοδό τους σε υπηρεσία έθεσαν το ναυτικό  πυροβόλο σε δεύτερη μοίρα και σε υποστηρικτικό ρόλο. Το ΠΝ διαθέτει  σήμερα τρεις κύριους τύπους βλημάτων SSM εκ των οποίων ο Exocet σε τρεις  διαφορετικές εκδόσεις και ο Penguin σε δύο. Η χρησιμοποίησή τους όμως  στο Αιγαίο δεν είναι μια απλή υπόθεση και η μεγάλη εμβέλειά τους, εάν  δεν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες, δεν είναι πανάκεια.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ 1ΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΘΡΑΚΗ: Με έμφαση στην ταχεία γεφύρωση και διάβαση του Έβρου...
Την τελευταία περίοδο η τουρκική 1η Στρατιά, που έχει ως ζώνη ευθύνης  και επιχειρήσεων την περιοχή της Ανατολικής Θράκης, έχει αρχίσει την  διεξαγωγή μιας σειράς ειδικών ασκήσεων κατά μήκος του ποταμού Έβρου,  κάνοντας χρήση τόσο μονάδων μηχανοκίνητου αγώνα και βολές βαρέων όπλων  όσο και ασκήσεις βίαιης διάβασης ποταμού χρησιμοποιώντας κάθε σύγχρονο μέσο που έχει στη διάθεσή της.
ΜΒDA METEOR: Η νέα απειλή για τα μαχητικά της ΠΑ στο Αιγαίο μετά το 2020
Ο ευρωπαϊκός πύραυλος μέσης-μεγάλης ακτίνας νέας γενιάς METEOR, ο οποίος  προέκυψε ύστερα από βρετανική απαίτηση για ένα νέο όπλο αέρος-αέρος BVR  (beyond-visual-range) στις αρχές της δεκαετίας του '90, είναι ένα  πραγματικά προηγμένο όπλο αέρος-αέρος που πρακτικά οδήγησε σε πολύ  μεγάλο βαθμό στην ενοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σχεδίασης,  ανάπτυξης και κατασκευής αερομεταφερόμενων -κατευθυνόμενων και μη- όπλων.
MIZRAK-U & MRTP-34: Νέος «πονοκέφαλος» για το ΠΝ στο Αιγαίο
Ο συνδυασμός του βλήματος πολλαπλών στόχων MIZRAK-U και του ταχύπλοου MRTP-34, όλα τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής, συνιστούν  ουσιαστικά μια ασύμμετρη πλατφόρμα απειλών για τα σκάφη του ΠΝ. Και αυτό  γιατί το ταχύπλοο σκάφος MRTP-34 παρά τις μικρές του διαστάσεις είναι  δυνατό να φέρει τα συγκεκριμένα βλήματα επιφανείας-επιφανείας,  προσεγγίζοντας με πολύ γρήγορη ταχύτητα ναυτικές μονάδες και αποχωρώντας  το ίδιο γρήγορα.
ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ: Ο καιρός γαρ εγγύς...Μέρος  Β΄
Μετά από μια συνοπτική αλλά περιεκτική ματιά στο πώς διαμορφώθηκε σε  παγκόσμιο επίπεδο η αγορά μαχητικών αεροσκαφών και στο ποιες ήταν οι  αναπροσαρμογές και οι ανακατατάξεις στη βιομηχανία σχεδίασης, ανάπτυξης  και παραγωγής μαχητικών τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, επανερχόμαστε  μέσα από ένα δεύτερο μέρος στην ελληνική πραγματικότητα και τα ελληνικά  δεδομένα, εξετάζοντας από πλευράς κόστους τις αμερικανικές προτάσεις.
Ακόμη διαβάστε στο ένθετο ΓΕΩ
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ: Η διεθνής οικονομική συνεργασία και η θέση της Ελλάδας σε μια γεωστρατηγικά «θερμή» περιοχή
Ο Εύξεινος Πόντος αποτελούσε πάντοτε μια πολύ ενδιαφέρουσα γεωπολιτικά  και γεωοικονομικά περιοχή. Η κεντρικότητα της περιοχής ενισχύθηκε κατά  καιρούς και κορυφώθηκε τον 20ο αιώνα και ιδιαίτερα στη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου».
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου  συνιστά σήμερα το κορυφαίο όργανο για την οικονομική συνεργασία των  κρατών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ποιος  είναι ο ΟΟΣΕΠ αλλά και ποια η θέση της Ελλάδας εντός του αναλύεται στο  κείμενο που ακολουθεί.
Η ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Το ισχυρό διαπραγματευτικό «χαρτί» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Από τις μεγαλύτερες ελλείψεις της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η έως τώρα αδυναμία της να εκμεταλλευτεί τη γεωστρατηγική θέση της χώρας ως  πυλώνα της Ευρώπης προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.
Αυτή η αδυναμία  της εξωτερικής μας πολιτικής μπορεί να καλυφθεί με δύο τρόπους: αφενός  με την άσκηση πίεσης στην ΕΕ για παραχωρήσεις, καθώς οι Ευρωπαίοι ποτέ  δεν θα διακινδυνεύσουν να δημιουργήσουν μια «μαύρη τρύπα» στην περιοχή αποβάλλοντας την Ελλάδα, αφετέρου με την άσκηση μιας πολυπολικής  πολιτικής, η οποία θα μειώσει σημαντικά την εξάρτησή μας από τη Δύση.   Βασικό ρόλο σε αυτά παίζει και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο  σκέπτονται και αντιδρούν εκείνοι με τους οποίους διαπραγματευόμαστε.
Τα αεροδρόμια Ηράκλειου, Μάλεμε και Καστελλίου στη Μάχη της Κρήτης και στη γερμανική κατοχή
Η επιχείρηση Merkur που αποτέλεσε μιας από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες μάχες που διεξήχθησαν στον ελληνικό χώρο κατά της διάρκεια του Β΄ΠΠ.
Η επιχείρηση έχει έγινε γνωστή αφενός για την ηρωική αντίσταση του κρητικού λαού και αφετέρου για τις μεγάλες απώλειες των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που προβλημάτισαν σε τέτοιο βαθμό την OKW που δεν επιχείρησε ποτέ ξανά τη χρησιμοποίηση αερομεταφερόμενων δυνάμεων σε τέτοια κλίμακα στο πεδίο της μάχης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: