Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Τι ακριβώς προσπαθούν να επιτύχουν οι Τούρκοι με την Συρία;

15834AAA
 «Επαφή» τουρκικών και συριακών μαχητικών αεροσκαφών στα σύνορα των δύο χωρών , παραλίγο να προκαλέσει « εναέρια  ένοπλη  συμπλοκή», η οποία αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, και η οποία  έγινε πριν λίγες ημέρες σύμφωνα με  τα *** ρωσικά ΜΜΕ.


Αν και το περιστατικό έλαβε χώρα πριν 3 ημέρες, εντούτοις  αποδεικνύει την ένταση που επικρατεί στην περιοχή ανάμεσα σε Συρία και Τουρκία.


Η Τουρκία απέστειλε  δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16, κάτι που υλοποιείται καθημερινά  για την παρακολούθηση ενός συριακού βομβαρδιστικού  Su-24, το οποίο πέταξε κοντά στα σύνορα της χώρας, αναφέρει η ιστοσελίδα uk.businessinsider.com στις 26 Απριλίου.

Το  συριακό βομβαρδιστικό  πλησίασε 1,2 ναυτικά μίλια από τα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.


Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, Τουρκία και Συρία ευρίσκονται σε μια διαρκή κόντρα λόγω της στάσης της Άγκυρας , η οποία « σχεδόν» φανερά υποστηρίζει το ισλαμικό στρατό. 


Το παιχνίδι  όμως αφορά γενικότερα ολόκληρη της Ανατολική Μεσόγειο.


Στο στρατιωτικό τομέα, όσον αφορά τις χερσαίες δυνάμεις μεταξύ πολλών δυνητικών αντιπάλων στην περιοχή οι οποίοι εμπλέκονται στο νέο παιχνίδι της κυριαρχίας στην περιοχή ,  αναφέρεται επί παραδείγματι  ότι  το Ιράν διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών, ήτοι 523.000, ενώ η Τουρκία 510.000 και η Αίγυπτος 468.500.

Σε άρματα μάχης η Συρία διαθέτει περισσότερα από την Τουρκία, ήτοι 4.950 έναντι 4.563 τουρκικά.

Το Ισραήλ διαθέτει 3.501.


Στην Αεροπορία, σε αριθμό μαχητικών αεροσκαφών υπερτερούν η Συρία με 565, η Αίγυπτος με 555 και το Ισραήλ με 460.

Η Τουρκία διαθέτει 426 μαχητικά.

Στο Ναυτικό, η Τουρκία υπερέχει αριθμητικά έναντι των άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου σε προσωπικό, αριθμό υποβρυχίων, φρεγατών, κορβετών, σκαφών ναρκοπολέμου και αποβατικών.


Η Ελλάδα είναι δεύτερη σε ναυτικά μέσα.

Ακολουθούν η Αίγυπτος και το Ισραήλ, που υπερτερούν σε περιπολικά.

Η Κύπρος εκτός από 4 περιπολικά δεν διαθέτει άλλα αξιόλογα ναυτικά μέσα.

Είναι πασιφανές ότι η Άγκυρα προσπαθεί να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή , εμφανίζοντας τον εαυτό της ως κυρίαρχο.  

Επικίνδυνο παιχνίδι που θα «κινητοποιήσει» πολλές αμφίρροπες δυνάμεις … 

Υπενθυμίζουμε ότι το 2012, οι συριακές δυνάμεις κατέρριψαν ένα τουρκικό αεροσκάφος τύπου Phantom στην περιοχή των συνόρων.

Η Τουρκία και η Συρία ήταν κάποτε σύμμαχοι , αλλά με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, η Τουρκία  δηλώσει ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ (Bashar al-Assad) έχει χάσει την νομιμότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: