Δραματική έκκληση από τον πρόεδρο των εμπόρων Βασίλη Κορκίδη για συμφωνία στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, την ώρα που συνεχίζεται το μαρτύριο της ελληνικής αγοράς, που υποφέρει από την έλλειψη ρευστότητας και την αβεβαιότητα.
Μια αγορά που συνεχίζει να συρρικνώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, αναγκάζοντας τους Έλληνες εμπόρους να δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης.
Την ίδια στιγμή οι συνθήκες στην οικονομία συνεχίζουν να επιδεινώνονται, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που «πνίγει» την ελληνική επιχειρηματικότητα. Από την αρχή του χρόνου, μπαίνουν 59 λουκέτα την ημέρα, δημιουργώντας νέους ανέργους και εμπορικούς δρόμους «φαντάσματα».
Τον «κώδωνα του κινδύνου», κρούει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με τον πρόεδρό της, Βασίλη Κορκίδη να επισημαίνει τον κίνδυνο για ένα, νέο κύμα λουκέτων στην αγορά, αν συνεχιστεί το κλίμα μη συμφωνίας, με τους δανειστές.
Σε δήλωσή του, ο κ. Βασίλης Κορκίδης, αναφέρει πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015, 5.341 επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει λουκέτο. 3.239 από αυτές ήταν ατομικές, 1.200 Ο.Ε, 392 Ε.Ε, 210 Ε.Π.Ε & 178 Ανώνυμες Εταιρείες.
Τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, δείχνουν πως η συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται σε 59 λουκέτα την ημέρα και το πρώτο εξάμηνο του έτους εκτιμάται ότι τα συνολικά λουκέτα θα ξεπεράσουν τα 8.500.
Οι αιτίες, εντοπίζονται στις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, που επιτείνουν ακόμη περισσότερο τη ζοφερή κατάσταση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στη δήλωσή του:
«Η αγορά έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της αντοχής της. Πλέον, ο κίνδυνος για νέο κύμα λουκέτων στην αγορά είναι ορατός.
Λουκέτα, που συνεπάγονται περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.
Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί και να βρει τώρα ρεαλιστικές λύσεις με τους δανειστές της, προκειμένου να δώσει ένα οριστικό τέλος στην αγωνία των πολιτών».
Η ΕΣΕΕ έχει κατηγοριοποιήσει τις κύριες αιτίες για το νέο «κύμα» λουκέτων: -
Έλλειψη ρευστότητας: το 95% των αιτημάτων για χορήγηση δανείων σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορρίπτεται καθημερινά από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, κατόπιν εντολών και κανόνων της ΕΚΤ, προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
Υπό αυτές τις συνθήκες η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας είναι αδύνατη.
Τραπεζική ασφυξία: οι καταθέσεις έχουν περιοριστεί στα 138 δις ευρώ σχεδόν στο 58% του συνόλου των 219 δις ευρώ των χορηγήσεων δανείων.
Το 1/8 των καταθέσεων έχουν δανείσει οι τράπεζες στο δημόσιο για έντοκα γραμμάτια.
Οι ανάγκες καθημερινής ρευστότητας των τραπεζών καλύπτονται από τον ELA μόνο για τις καταθέσεις που φεύγουν.
Σχεδόν 4 δις έφυγαν τον Απρίλιο και 32 δις από τον Δεκέμβριο.
Εάν μάλιστα κουρευτούν τα ενέχυρα των τραπεζών στην ΕΚΤ τότε η ρευστότητα που θα απομείνει δεν θα ξεπερνά τα 10 δις ευρώ που βέβαια δεν επαρκούν.
Η υπερφορολόγηση: την πενταετία 2010-2014 υιοθετήθηκαν μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης φόρων 63,1 δις ευρώ, ενώ το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 52 δις ευρώ εκ των οποίων τα 34 δις ευρώ από το εμπόριο και την εσωτερική κατανάλωση.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η συνεχής επιδείνωση της αγοράς και η αδυναμία των επιχειρήσεων να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, ακόμα και με τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ο τζίρος του εμπορίου: σύμφωνα με την ICAP τα τελευταία δύο χρόνια η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για προϊόντα πρώτης ανάγκης έχει μειωθεί κατά 21,1%, ενώ το καλάθι της νοικοκυράς σε τρόφιμα έχει αδειάσει το χρόνο κατά 660 ευρώ.
Ο τζίρος στην αγορά το 1ο τετράμηνο του 2015 σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, είναι σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι κατά τουλάχιστον -20%, ενώ οι εισαγωγές έχουν μειωθεί κατα -16%, οι εξαγωγές -13% και βεβαίως ο αποπληθωρισμός συνεχίζει δύο χρόνια ακαθεκτος με τελευταία μέτρηση στο -1,9%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου