Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Η Γερμανία θέλει φιλοσκοπιανή λύση - του Κυριάκου Βελόπουλου

germanyy.jVelopoulospg
Μόλις τέσσερις μήνες μετά τη Διάσκεψη των κρατών-μελών της ΕΕ και των χωρών των Δυτι­κών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2014 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Ελ­ληνικής Προεδρίας και στην οποία επιβεβαιώθη­κε η δέσμευση για την ευρωατλαντική προοπτική των χωρών της περιοχής, στις 28 Αυγούστου στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Άγκελα Μέρκελ, «Συνδιάσκεψη για το Μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων».



Το γεγονός δε ότι προ­ετοιμάστηκε από την καγκελαρία και όχι από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και μάλιστα σε μια περίοδο που η λέξη διεύρυνση προκαλεί «αλλεργία» σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καταδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία του γεγονό­τος.


Η έντονη βαλκανική κινητικότητα που επιδει­κνύει το τελευταίο διάστημα το Βερολίνο αλλάκαι το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ τον Ιούλιο του 2014 συμμετείχε σε ετήσια συνάντηση ηγετών της Νο­τιανατολικής Ευρώπης, υπό τον τίτλο «Διαδικασία Μπρντο-Μπριούνι», που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, δημιουργεί ερωτη­ματικά για το πού τελικά αποσκοπεί η γερμανική κυβέρνηση.


Στη διάσκεψη, που ήταν εκτός θεσμικού πλαι­σίου της ΕΕ, προσκλήθηκαν και συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως επίσης και της Αυ­στρίας και της Γαλλίας, που έχουν αναλάβει να διοργανώσουν τις επόμενες Διασκέψεις Κορυφής για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.


Στη διάσκε­ψη δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, ούτε και οι υπόλοι­πες βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία) αλλά ούτε και η προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιταλία. Η ΠΓΔΜ μάλιστα συμμετείχε με το όνομα «FYR of Macedonia», προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ των Ελλήνων βουλευτών και το θέμα ήρθε στη Βουλή.

Απαντώντας ο υφυπουρ­γός Εξωτερικών της Ελλάδας, Άκης Γεροντόπου­λος, ανέφερε ότι για την Ελλάδα συνιστά «αδό­κιμη αναγραφή», όπως ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, περιλαμβανομένων των παραστάσεων, «όπως άλλωστε πράττει σε ανάλογες περιπτώσεις, ώστε να αποτραπούν μελ­λοντικές αδόκιμες αναγραφές της ονομασίας των Σκοπίων που αντιβαίνουν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την καθι­ερωμένη πρακτική εντός των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Απουσία λοιπόν της Ελλάδας, συζητήθηκε το θέμα της ονομασίας με τη γειτονική χώρα, στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο κοινό ανα­κοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της Διά­σκεψης από την καγκελαρία.


«Οι συμμετέχοντες υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιλυθούν όσο το δυνατόν συντομότερα τα εκκρεμή διμερή θέματα, προς το συμφέρον των σχέσεων καλής γειτονίας και της αυξημένης σταθερότητας στην περιοχή...

Η διαφορά για την ονομασία μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας αποτελεί ένα από τα εκκρεμή διμερή θέματα.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι αυτή η διαφορά πρέπει να λυθεί επειγόντως με διάθε­ση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές», αναφέ­ρεται στο ανακοινωθέν, στο οποίο τονίζεται ακό­μη ότι η γερμανική κυβέρνηση υπογραμμίζει την στήριξή της στην προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Με ποια ιδιότητα άραγε το Βερολίνο εντάσσει στους σχεδιασμούς του και την επίλυση του θέ­ματος της ονομασίας με τα Σκόπια, αγνοώντας τις διαπραγματευτικές διαδικασίες για την εξεύ­ρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης που βρίσκονται σε εξέλιξη και τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ;

Η διοργάνωση της συγκεκριμένης Διάσκεψης και μάλιστα απουσία της χώρας μας, σε υψηλό επίπε­δο, δεν συνιστά υποβάθμιση του ρόλου της, αφού μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα είχε διοργανωθεί η Υπουργική Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας;


Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας φαίνε­ται πως βρίσκεται πλέον στις προτεραιότητες της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.
Στη συνάντηση ηγετών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, στο Ντου­μπρόβνικ, η κ. Μέρκελ, αφού χαρακτήρισε «βάρος» την εκκρεμότητα της ονομασίας, εξέφρασε την αι­σιοδοξία ότι η λύση είναι εφικτή, «ως προϊόν συμ­βιβασμού».


«Στη Γερμανία λέμε, ένας συμβιβασμός γίνεται, όταν όσοι συμμετέχουν εμφανίζονται εξί­σου δυσαρεστημένοι. Δεν μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός και να είναι όλοι ικανοποιημένοι και περιχαρείς.


Όταν όλοι είναι εξίσου δυσαρεστημέ­νοι, τότε θεωρείται δίκαιος ο συμβιβασμός» υπο­γράμμισε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, ώστε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προ­οπτική της ΠΓΔΜ.


Κινητικότητα όμως στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων παρατηρείται και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.


Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευ­ρασίας, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία επισκέφθηκε τα Σκόπια τον Ιούλιο του 2014, διαβεβαίωσε την πολιτική ηγεσία του γειτονικού κράτους ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν σθεναρά τη διαδι­κασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, ώστε τα Σκόπια να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


Υπόγειος Παγκόσμιος Πόλεμος του Κυριάκου Βελόπουλου, εκδ. ΚΑΔΜΟΣ, 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: