
Μόλις τέσσερις μήνες μετά τη Διάσκεψη των κρατών-μελών της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2014 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας και στην οποία επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για την ευρωατλαντική προοπτική των χωρών της περιοχής, στις 28 Αυγούστου στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Άγκελα Μέρκελ, «Συνδιάσκεψη για το Μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων».
Το γεγονός δε ότι προετοιμάστηκε από την καγκελαρία και όχι από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και μάλιστα σε μια περίοδο που η λέξη διεύρυνση προκαλεί «αλλεργία» σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καταδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία του γεγονότος.
Η έντονη βαλκανική κινητικότητα που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα το Βερολίνο αλλάκαι το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ τον Ιούλιο του 2014 συμμετείχε σε ετήσια συνάντηση ηγετών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, υπό τον τίτλο «Διαδικασία Μπρντο-Μπριούνι», που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, δημιουργεί ερωτηματικά για το πού τελικά αποσκοπεί η γερμανική κυβέρνηση.
Στη διάσκεψη, που ήταν εκτός θεσμικού πλαισίου της ΕΕ, προσκλήθηκαν και συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως επίσης και της Αυστρίας και της Γαλλίας, που έχουν αναλάβει να διοργανώσουν τις επόμενες Διασκέψεις Κορυφής για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.
Στη διάσκεψη δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, ούτε και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία) αλλά ούτε και η προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιταλία. Η ΠΓΔΜ μάλιστα συμμετείχε με το όνομα «FYR of Macedonia», προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ των Ελλήνων βουλευτών και το θέμα ήρθε στη Βουλή.
Απαντώντας ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Άκης Γεροντόπουλος, ανέφερε ότι για την Ελλάδα συνιστά «αδόκιμη αναγραφή», όπως ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, περιλαμβανομένων των παραστάσεων, «όπως άλλωστε πράττει σε ανάλογες περιπτώσεις, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές αδόκιμες αναγραφές της ονομασίας των Σκοπίων που αντιβαίνουν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την καθιερωμένη πρακτική εντός των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Απουσία λοιπόν της Ελλάδας, συζητήθηκε το θέμα της ονομασίας με τη γειτονική χώρα, στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της Διάσκεψης από την καγκελαρία.
«Οι συμμετέχοντες υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιλυθούν όσο το δυνατόν συντομότερα τα εκκρεμή διμερή θέματα, προς το συμφέρον των σχέσεων καλής γειτονίας και της αυξημένης σταθερότητας στην περιοχή...
Η διαφορά για την ονομασία μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας αποτελεί ένα από τα εκκρεμή διμερή θέματα.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι αυτή η διαφορά πρέπει να λυθεί επειγόντως με διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές», αναφέρεται στο ανακοινωθέν, στο οποίο τονίζεται ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση υπογραμμίζει την στήριξή της στην προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Με ποια ιδιότητα άραγε το Βερολίνο εντάσσει στους σχεδιασμούς του και την επίλυση του θέματος της ονομασίας με τα Σκόπια, αγνοώντας τις διαπραγματευτικές διαδικασίες για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης που βρίσκονται σε εξέλιξη και τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ;
Η διοργάνωση της συγκεκριμένης Διάσκεψης και μάλιστα απουσία της χώρας μας, σε υψηλό επίπεδο, δεν συνιστά υποβάθμιση του ρόλου της, αφού μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα είχε διοργανωθεί η Υπουργική Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας;
Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας φαίνεται πως βρίσκεται πλέον στις προτεραιότητες της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.
Στη συνάντηση ηγετών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, στο Ντουμπρόβνικ, η κ. Μέρκελ, αφού χαρακτήρισε «βάρος» την εκκρεμότητα της ονομασίας, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η λύση είναι εφικτή, «ως προϊόν συμβιβασμού».
«Στη Γερμανία λέμε, ένας συμβιβασμός γίνεται, όταν όσοι συμμετέχουν εμφανίζονται εξίσου δυσαρεστημένοι. Δεν μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός και να είναι όλοι ικανοποιημένοι και περιχαρείς.
Όταν όλοι είναι εξίσου δυσαρεστημένοι, τότε θεωρείται δίκαιος ο συμβιβασμός» υπογράμμισε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, ώστε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.
Κινητικότητα όμως στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων παρατηρείται και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία επισκέφθηκε τα Σκόπια τον Ιούλιο του 2014, διαβεβαίωσε την πολιτική ηγεσία του γειτονικού κράτους ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν σθεναρά τη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, ώστε τα Σκόπια να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Υπόγειος Παγκόσμιος Πόλεμος του Κυριάκου Βελόπουλου, εκδ. ΚΑΔΜΟΣ, 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου