Είναι σε θέση τα ελληνικά άρματα μάχης να διαπεράσουν την θωράκιση των τουρκικών;
Πολλά ερωτήματα έχουν ανακύψει για την ποιότητα των βλημάτων DM63, DM63A1 και DM12A2 που από πέρυσι ξεκίνησαν να εξοπλίζουν τα άρματα μάχης Leopard 2 του Ελληνικού Στρατού, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις στην Γερμανία.
***Όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί, κυβερνητικός αξιωματούχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο έχει πρόσφατα ισχυριστεί ότι τα Leopard 2 του Γερμανικού Στρατού δεν έχουν με τα υφιστάμενα βλήματα καμία τύχη έναντι των ρωσικών τανκς.
Σύμφωνα με τους ίδιους έμμεσους ισχυρισμούς, τα Leopard 2 του Γερμανικού Στρατού θα έπρεπε να εξοπλίζονται με βλήματα ουρανίου για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά T-90 και τα αναβαθμισμένα T-80.
Εδώ υπογραμμίζεται ότι τα υφιστάμενα βλήματα για τα Leopard 2 του Γερμανικού Στρατού είναι ανώτερα των υφιστάμενων βλημάτων για τα Leopard 2 του Ελληνικού Στρατού, με εξαίρεση τα βλήματα της τελευταίας παραγγελίας.
Την ανάθεση παραγγελίας ύψους περίπου 52 εκατομμυρίων ευρώ για πυρομαχικά αρμάτων 120mm, για τα 170 Leopard 2A6 (πυροβόλο L55/55 της Rheinmetall) και τα 183 Leopard 2A4 (πυροβόλο L44/44 της Rheinmetall) του Ελληνικού Στρατού είχε κοινοποιήσει ο γερμανικός όμιλος Rheinmetall στις 15 Αυγούστου 2014.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου κατά το χρόνο, η παραγγελία αφορά συνολικά 12.000 βλήματα διαμετρήματος 120mm και αποτελεί την αρχική παρτίδα εφοδιασμού με πυρομαχικά των Leopard 2 του Ελληνικού Στρατού.
Σε ότι αφορά την διακυβερνητική σύμβαση, αυτή περιλαμβάνει βλήματα χημικής ενέργειας DM12A2 HEAT-MP-T (High-Explosive Anti-Tank Multi-Purpose Tracer: εκρηκτικό, αντιαρματικό, πολλαπλών χρήσεων - τροχιοδεικτικό) και βλήματα κινητικής ενέργειας DM63 APFSDS-T (Armour Piercing Fin-Stabilized, Discarding Sabot-Tracer: διατρητικό θώρακος, σταθεροποιούμενο δια πτερυγίων, απορριπτόμενου κελύφους-διατρητικό) και DM63A1 APFSDS-T.
>3.000 βλήματα χημικής ενέργειας DM12A2 HEAT-MP-T
>1.500 βλήματα κινητικής ενέργειας DM63 APFSDS-T
>7.500 βλημάτων κινητικής ενέργειας DM63A1 APFSDS-T
Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης την παραγωγή και εγκατάσταση στο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ), από τη Rheinmetall, των βαλλιστικών πινάκων για τα πυρομαχικά κινητικής ενέργειας στα άρματα μάχης Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση βλήματα DM12A2 και DM63 ήταν να παραδοθούν στον Ελληνικό Στρατό εντός του 2014 για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες.
Τα DM63A1 θα παραδοθούν σε τρεις παρτίδες το 2015 και το 2016.
Εξαρτήματα που παράγονται από τον εγχώριο βιομηχανικό εταίρο της Rheinmetall, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), έχουν ήδη ενσωματωθεί στο DM63A1 «διασφαλίζοντας ότι η συγκεκριμένη προμήθεια δημιουργεί ελληνική προστιθέμενη αξία».
Διατρητικά βλήματα HEAT (High Explosive Anti Tank) κινητικής και χημικής ενέργειας για τα Leopard 2:
Βλήματα κινητικής ενέργειας:
Είναι βλήμα τύπου βέλους (ράβδος διάτρησης) και διαπερνά τη θωράκιση ενός άρματος λόγω της κινητικής ενέργειας την οποία αποκτά εξαιτίας της υψηλής ταχύτητας με την οποία φεύγει από την κάνη του πυροβόλου.
Βλήματα χημικής ενέργειας: Είναι βλήμα που διαπερνά τη θωράκιση με την έκρηξη του εκρηκτικού κοίλου γεμίσματος. Στο βλήμα ΧΕ δεν παίζει ρόλο η ταχύτητα αλλά το είδος του κοίλου γεμίσματος και η γεωμετρία του.
Βλήματα χημικής ενέργειας: Είναι βλήμα που διαπερνά τη θωράκιση με την έκρηξη του εκρηκτικού κοίλου γεμίσματος. Στο βλήμα ΧΕ δεν παίζει ρόλο η ταχύτητα αλλά το είδος του κοίλου γεμίσματος και η γεωμετρία του.
Το πυρομαχικό των 120mm του Leopard 2 είναι ένα πυρομαχικό με αυτοκαιόμενο κάλυκα.
Για λόγους στεγανοποίησης με το πυροβόλο ο κάλυκας έχει χαλύβδινο πυθμένα.
Η πυροδότηση της γόμωσης γίνεται με ηλεκτρικό παλμό στην γαλβανισμένη επιφάνεια (βίδα) ανάφλεξης του πυθμένα του κάλυκα.
Το βλήμα κινητικής ενέργειας επιδρά μόνο δια της κινητικής του ενέργειας που προσλαμβάνει στην κάννη μετά την πυροδότησή του.
Το βλήμα επιταχύνεται στην κάννη και η στομιακή του ταχύτητα κυμαίνεται από 1400 έως 1800 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ήτοι περίπου πενταπλάσια της ταχύτητας του ήχου (5 Mach) .
Ο πυρήνας του βλήματος που διαπερνά την θωράκιση του εχθρικού άρματος αποτελείται από καρβίδια βολφραμίου πολύ υψηλής σκληρότητας και πυκνότητας (η υψηλή πυκνότητα επιτυγχάνεται δια της κονιομεταλλουργίας).
Το βλήμα των 120mm χημικής ενέργειας έχει στομιακή ταχύτητα 1100 μέτρων ανά δευτερόλεπτο περίπου.
Η ταχύτητα αυτή δεν έχει αξιόλογη επίδραση στην διατρητική δύναμη του βλήματος. Το βλήμα διαπερνά την θωράκιση του εχθρικού άρματος με την έκρηξη του εκρηκτικού του κοίλου γεμίσματος του βλήματος κατά την επαφή με τον θώρακα. Στην διατρητική ικανότητα του βλήματος χημικής ενέργειας παίζει ρόλο το είδος του κοίλου γεμίσματος και η γεωμετρία του.
Νωρίτερα ο Ελληνικός Στρατός προμηθεύτηκε για τα Leopard 2:
> 3.029 εκρηκτικά βλήματα (HEAT-MP-T) M830 που παραχωρήθηκαν δωρεάν το 2011 μέσω διακυβερνητικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα βλήματα είναι παραγωγής 1999-2000.
> 5.000 διατρητικά βλήματα (APFSDS-T) DM33A2 το 2005 στο πλαίσιο της διακυβερνητικής συμφωνίας για τα 183 μεταχειρισμένα Leopard 2Α4 και 150 Leopard 1A5 της αποκαλούμενης «ενδιάμεσης λύσης». Τα βλήματα υπέστησαν εργασίες ανακατασκευής πριν την παράδοσή τους. Παραμένουν σήμερα περί τα. 4.000 κομμάτια.
> 4.500 διατρητικά βλήματα (APFSDS-T) DM53A1 μαζί με 2.000 εκπαιδευτικά βλήματα (TPCSDS-T) M865 με διακυβερνητική συμφωνία με την Ολλανδία. Τα βλήματα DM53 είναι παραγωγής 2001-2002, και έχουν επαναπιστοποιηθεί πριν την παράδοσή τους την περίοδο 2006-2007 σε DM53A1.
Συγκριτικά, ο Τουρκικός Στρατός διαθέτει για τα 509 άρματα μάχης με πυροβόλο 120mm (339 Leopard 2A4 και 170 Μ60Τ Sabra ΙΙΙ):
> 15.000 διατρητικά βλήματα (APFSDS-T) DM63.
Οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν το 2007.
> 1.200 εκπαιδευτικά βλήματα (TPCSDS-T) DM38 από την Γερμανία.
> 10.000 βλήματα κατασκευής της ισραηλινής εταιρίας ΙΜΙ, δύο τύπων: διατρητικά (APFSDS-T) CL-4313 και εκρηκτικά (ΗΕΑΤ-Τ) CL-3105.
Η προμήθεια έγινε το 2007 και υπήρξε μεταφορά τεχνογνωσίας στην τουρκική εταιρεία ΜΚΕΚ.
> 10.000 εκρηκτικά βλήματα (HEAT-MP-T) M830A1 το 2007 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
> άγνωστος αριθμός βλημάτων 120mm εγχώριας παραγωγής.
H κατάσταση στην Κύπρο
Τα κυριότερα βλήματα που χρησιμοποιούν τα 82 ρωσικής προέλευσης άρματα μάχης T-80 της Εθνοφρουράς στην Κύπρο είναι το APFSDS 3BM-46, το APERS κατά προσωπικού, το APFSDS 3BM-42Μ το οποίο είναι το πρότυπο αντιαρματικό βλήματα από την είσοδο του σε υπηρεσία το 1994, το HEF 3VOF36/3OF26 καθώς και το HEAT-FS 3BK29M.
Η ισχύς πύρος του T-80 βασίζεται στο πυροβόλο 2A46 125 mm.
Aυτό μπορεί επίσης να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους 9M119 Svir ή την βελτιωμένη έκδοση 9M119 Refleks.
Τα πυρομαχικά που εξοπλίζουν τα T-80 της Εθνοφρουράς είναι σε θέση να διατρήσουν την θωράκιση από κάθε τουρκικό τανκς που βρίσκεται στην κατεχόμενη Κύπρο.
Προπέτασμα καπνού;
Στην Rheinmetall - και χωρίς να προδίδουμε κανένα μυστικό εδώ - επικρατεί μετά από μια ειλικρινή αυτοαξιολόγηση η θέση ότι το βλήμα DM63 που προμηθεύεται και ο Ελληνικός Στρατός είναι πράγματι καλό, αλλά δεν είναι το βέλτιστο για τα μελλοντικά σενάρια, για τα οποία θα πρέπει να βρεθεί εν τέλει μια νέα εξέλιξη.
Αλλά αυτό δεν είναι το βολφράμιο, αντί του ουρανίου.
Εκτεταμένες δοκιμές έχουν δείξει ότι τα βαριά κράματα βολφραμίου, τα οποία κατασκευάζονται από την Rheinmetall, έχουν μόνο περίπου 5% λιγότερη ενέργεια από ό, τι τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου των Αμερικανών.
Όχι χωρίς λόγο, η Rheinmetall εξάγει σε δεκάδες χώρες του κόσμου αυτά τα πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ!
Μόνο τα πυρομαχικά από καρβίδιο βολφραμίου παλιάς κατασκευής ή πυρομαχικά κατώτερης ποιότητας στην παραγωγή, είναι κατώτερα από τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Η απόδοση ενός βλήματος παρέχεται, για την περίπτωση που έχει χρησιμοποιηθεί καλό υλικό, από δύο παράγοντες: μήκος και ταχύτητα.
Η ταχύτητα έχει φτάσει στο όριο με τα σημερινά προωθητικά συστήματα - ο λόγος για τις έρευνες γύρω από την ηλεκτρο-χημική ανάφλεξη.
Ακόμη και ένα 140mm πυροβόλο δεν θα έφερνε καμία ικανοποιητική ανάπτυξη, επειδή απλά υπάρχουν αεροδυναμικά και χημικά όρια.
Παραμενει μόνο το μήκος.
Και εδώ υπάρχει το δυναμικό. περιβλήματος.
Εάν τα γερμανικά δημοσιεύματα είναι απλά ένα προπέτασμα καπνού για να δικαιολογήσουν τα χρήματα του Γερμανού φορολογούμενου για μια νέα ανάπτυξη στον εν λόγω τομέα, παραμένει αυτή τη στιγμή ένα ερώτημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου