Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πούτιν και Ολάντ γύρισαν την πλάτη στον Ερντογάν – Γαλλορωσικός «άξονας» υπέρ της Κύπρου

Clipboard224-600x275
Σήμερα στο Ερεβάν της Αρμενίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.



Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με μόνο θέμα στην ατζέντα το Κυπριακό.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται ο Κ. Βενιζέλου σε άρθρο του στην σελίδα του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, σήμερα στο Ερεβάν της Αρμενίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Όπως πληροφορούμαστε, στη σύντομη συζήτηση που είχαν Γιούνκερ και Αναστασιάδης χθες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι δυο επικεντρώθηκαν στην επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Υπάρχει ενδιαφέρον για αναβάθμιση της εμπλοκής από πλευράς Ε.Ε. και όπως σημειώνουν πηγές από την Κομισιόν, το θέμα αυτό το χειρίζεται προσωπικά ο  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του Νίκου Χειλαδάκη για την ειδησεογραφική ιστοσελίδα makelio.gr, έντονη είναι η δυσαρέσκεια στην Άγκυρα για την στάση του Ρώσου πρόεδρου, να περιφρονήσει κυριολεκτικά την τουρκική πρόσκληση να παραστεί στις 24 Απριλίου στις μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Τουρκία για την νίκη της το 1915, στον πόλεμο κατά την απόβασης των Αγγλογάλλων στην χερσόνησο της Καλλίπολης.

Ο Ρώσος πρόεδρος όχι μόνο απέρριψε την τουρκική πρόκληση αλλά, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, θα παραστεί να τιμήσει τα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας στις εκδηλώσεις του Ερεβάν.

Οι σημερινές συναντήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους Πούτιν και Ολάντ, στο Ερεβάν της Αρμενία, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία, συνδέονται με τις προσπάθειες της Λευκωσίας για  εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα συμπέσει στην πρωτέυουσα της Αρμενίας, με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρνσουά Ολάντ, με τον οποία μάλιστα όπως ανακοινώθηκε θα έχει ιδιαίτερες συνομιλίες για τις σχέσεις Ρωσίας Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, η Λευκωσία θέλει ουσιαστικά να μην μονοπωλούν τις διεργασίες για το Κυπριακό οι αγγλοαμερικανοί.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Παρίσι, αποτελούν βασικά στηρίγματα της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και οι παρεμβάσεις τους ήταν υποβοηθητικές.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι προχθές βρισκόταν στη Μόσχα για επαφές ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: