To Κίεβο και η Άγκυρα σκοπεύουν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην κατασκευή πυραύλων και του διαστημικού κέντρου της Τουρκίας.
Η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ των επιστημονικών ιδρυμάτων της Ουκρανίας και της Τουρκίας συνήφθη ήδη το 2006, αλλά σήμερα έχει αποκτήσει χαρακτήρα έκτακτης ανάγκης - για την Ουκρανία και την Τουρκία.
Λόγω της ρωσικής προσάρτησης της Κριμαίας, μεγάλο μέρος της ουκρανικής πυραυλικής βιομηχανίας, στην πραγματικότητα όλες οι σχετικές εγκαταστάσεις στη Χερσόνησο της Κριμαίας, περιήλθαν στα χέρια της Ρωσίας, για παράδειγμα το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης και Ελέγχου των Διαστημικών Πόρων στο Βιτίνο, κοντά στη Γιάλτα.
Αυτό έχει αναγκάσει το Κίεβο να στραφεί σε χώρες του ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους για την υποστήριξη της ανάπτυξης των ουκρανικών δορυφορικών προγραμμάτων του, καθώς και για την ανάπτυξη των εγχώριων στρατιωτικής χρήσης πυραύλων.
Στο αίτημα του Κιέβου ανταποκρίθηκε πρώτη η Άγκυρα. Στις 20 Μαρτίου το Κίεβο επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν.
Μετά την επίσκεψή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο ανακοίνωσε την υπογραφή μιας ευρείας βιομηχανικής συμφωνίας. «Συμφωνήσαμε σε ένα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων διαστημικό πρόγραμμα, όμως, δεν μπορώ τώρα να πω κάτι περισσότερο».
Στη συνέχεια, η κατάσταση ξακαθάρισε γρήγορα: Στις 16 Απριλίου ο κρατικός εξαγωγέας όπλων Ukroboronprom ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ***την επίτευξη μιας συμφωνίας σχετικά με την από κοινού παραγωγή τεθωρασκισμένων, κινητήτων, κινητήρων αεροσκαφών, εγκαταστάσεις ραντάρ και πυραύλων και εγκαταστάσεις διαστημικής τεχνολογίας.
Τα δύο συμβαλόμενα μέρη φέρεται να συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης μιας ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία το διάστημα 8-9 Απριλίου.
Οι Τούρκοι στρατηγοί φιλοδοξούν να υιοθετήσουν τη σειρά πυραύλων Yildirim II. Είναι πιθανό ότι η Ουκρανία, με τις δικές της παρόμοιες εξελίξεις, να έχει αποφασίσει να συνεργαστεί με την Τουρκία και σε αυτό το θέμα.
Κάτι ανάλογο είχε ανακοινώσει την παραμονή της επίσκεψής του στο Κίεβο ο Ερντογάν, κατά την τελετή έναρξης του Εθνικού Οργανισμού Διαστήματος της Τουρκίας.
Η Άγκυρα έχει επίσης αρχίσει με την κατασκευή της διαστημικής βάσης και με δύο εγκαταστάσεις πυραύλων.
Η μία βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Σινώπης, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Σεβαστούπολη.
Το τουρκικό κέντρο για την εκτόξευση στο διάστημα και το κέντρο των στρατιωτικών βαλλιστικών πυραύλων αναμένεται να αναπτυχθεί κοντά στην πόλη Ακσαράι στα δυτικά της Τουρκίας, στην Καππαδοκία.
Πριν από την ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας η κατασκευή αυτών των έργων θεωρήθηκε από την Άγκυρα πάρα πολύ ακριβή. Για τα προγράμματα δοκιμών των τακτικών πυραύλων και των συστημάτων MRL των τουρκικών στρατευμάτων η Τουρκία είχε ενοικιάσεις εγκαταστάσεις (και πυραύλους) σε άλλες χώρες.
Όμως, η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας δίνει τώρα στην Τουρκία την ευκαιρία να αναθεωρήσει τα σχέδιά της.
Η Άγκυρα ανησυχεί σαφώς για την παραβίαση των διεθνών συμφωνιών για την αποπυρηνικοποίηση της Κριμαίας. Αυτό το έτος, η Ρωσία έχει ολοκληρώσει την μεταφορά στη νότια ακτή της χερσονήσου μιας από τις βάσεις επισκευής και συντήρησης όπλων του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Τα πυρηνικά όπλα συνιστούν σαφώς μια απειλή για την ασφάλεια όλων των χωρών της περιοχής. Η Ρουμανία προσέφυγε αμέσως στις Ηνωμένες Πολιτείες με το αίτημα για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής άμυνας (BMD) για την προστασία της χώρας από μια πιθανή επίθεση.
Μετά από αυτό, η ανάπτυξη των μονάδων Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα έχει λάβει μόνιμο χαρακτήρα.
Η Τουρκία ζήτησε επίσης από την Ισπανία τη μεταφορά στο έδαφός της του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot. Και την ίδια στιγμή έχει αρχίσει να αναπτύσσει το δικός της πυραυλικό και διαστημικό πρόγραμμα.
Η κορυφή των φιλοδοξιών της Τουρκίας - το διαστημικό πρόγραμμα (κατασκοπευτικοί δορυφόροι και επικοινωνίες), το οποίο ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα και έχει αποδώσει μια σειρά από δορυφόρους πολιτικής και στρατιωτικής χρήσης, όπως ο γνωστός δορυφόρος αναγνώρισης Göktürk 2, με ουκρανικά στοιχεία στα συστήματα προώθησης και με βρετανικούς αισθητήρες (της εταιρίας Surrey Satellite SSTL Technology Ltd) αναγνώρισης, εκτοξευόμενος στο διάστημα από κινεζικό πύραυλο.
Οι διαστημικές υποδομές είναι απαραίτητες για τις νέες εξελίξεις στο τουρκικό στράτευμα, ειδικά για τα θέμα πλοήγησης. Αυτές περιλαμβάνουν τον αερομεταφερόμενο πύραυλο κρουζ SOM Β2.
Η οικογένεια πυραύλων κρουζ SOM (stand-off βλήματα) αναπτύσσεται από το ερευνητικό ινστιτούτο TUBITAK SAGE από το 2006.
Η ύπαρξη μιας αερομεταφερόμενης έκδοσης του SOM αποκαλύφθηκε στις 4 Ιουνίου 2011, κατά τους εορτασμούς της 100ής επετείου της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο πύραυλος SOM είναι το πρώτο οπλικό σύστημα εκτός συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο χρησιμοποιεί την τυποποιημένη διασύνδεση UAI που είναι να διευκολύνει την ένταξη αυτών των επιθετικών όπλων στις πλατφόρμες-φορείς του όπλου. Το UAI είναι μια εξέλιξη του MIL STD 1760.
Στη βασική έκδοση ο πύραυλος SOM έχει μια εμβέλεια των 180 χιλιομέτρων. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2011 ο σχεδιασμός δοκιμάστηκε σε μια εμβέλεια από 250 χιλιόμετρα.
Αυτήν την περίοδο εξετάζεται μια παραλλαγή με βεληνεκές τα 300 χλμ. και με την ακρίβεια στόχευσης (CEP) να αναφέρεται με 5 έως 10 μέτρα.
Η ικανότητα επίθεσης σε μεγαλύτερες αποστάσεις έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αργότερα.
Η τεχνολογία του SOM ενσωματώνει δορυφορική πλοήγηση, όπως και με τη βοήθεια ραντάρ χαρτογράφησης (INS) και μπορεί να καταπολεμήσει στόχους που ορίζονται με συντεταγμένες πριν από την εκτόξευση του όπλου.
Οι παραλλαγές SOM Β1 και Β2 είναι εξοπλισμένες με υπέρυθρη κεφαλή.
Ο SOM Β2 αναφέρεται ως ικανός να καταπολεμήσει στόχους που προστατεύονται από ιδιαίτερα σκληρή θωράκιση. Και στις δύο εκδόσεις του αερομεταφερόμενου SOM Β αναφέρεται να είναι δυνατή η μεταφορά δεδομένων στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της πλεύσης του βλήματος.
Το πυραυλικό συγκρότημα εδάφους-εδάφους J-600T Yildirim II με εμβέλεια έως και 300 χλμ, το οποίο είναι ένα παράγωγο του κινεζικού συστήματος Β-611, σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς συνήθηκες που το διέπουν, είναι η επόμενη φιλοδοξία. Στο μέλλον, οι Τούρκοι στρατηγοί σκοπεύουν με το Yildirim II ένα εύρος 900 χιλιομέτρων.
Είναι πιθανό ότι η Ουκρανία, με τις δικές της παρόμοιες εξελίξεις, να αποφασίσει να συνεργαστεί με την Τουρκία στον τομέα αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου