Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Η αλήθεια πίσω από τον πόλεμο των Φινλανδών κατά της Ελλάδας

18540fce25c17badb
Γιατί η Ελλάδα κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Φινλανδίας.
Το dirty exit και το μυστικό memo.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Αλεξ Στουμπ και ο υπουργός Οικονομικών Άντι Ρίνε είναι από τους εταίρους που κρατούν σκληρή γραμμή έναντι των ελληνικών θέσεων και γι' αυτό υπάρχει λόγος: Εθνικές εκλογές.


Η Φινλανδία προετοιμάζεται για τις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα στις 19 Απριλίου και η Ελλάδα εδώ και καιρό είναι στο επίκεντρο των πολιτικών διαξιφισμών.

Dirty Exit

Μετά το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ο Αλεξ Στουμπ, προειδοποίησε την Ελλάδα ότι κινδυνεύει με ένα dirty exit αν δεν ακολουθήσει το υφιστάμενο πρόγραμμα.
Είναι γνωστό άλλωστε πως η Φινλανδία ακολουθεί γενικότερα την… γερμανική επιχειρηματολογία για την Ελλάδα.

Στο κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ είχε δηλώσει εμμέσως πλην σαφώς πως οι Ευρωπαίοι «δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν άλλους όρους από αυτούς που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης».

Αξίζει να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση του Στουμπ έχει μία οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς στηρίζεται σε 101 βουλευτές έναντι 98 βουλευτών της Αντιπολίτευσης και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αισθητή μείωση της επιρροής του συνασπισμού κεντροδεξιάς – κεντροαριστεράς.

Το Κεντρώο Κόμμα του Σίπιλα έρχεται πρώτο με 25%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αντλώντας ψήφους τόσο από ευρωσκεπτικιστικά συντηρητικά τμήματα ψηφοφόρων της υπαίθρου όσο και από τις μεσαίες τάξεις των πόλεων.

Ο απερχόμενος, όπως όλα δείχνουν, κυβερνητικός συνασπισμός δέχεται πιέσεις λόγω της ύφεσης στην οποία βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια η οικονομία της χώρας.

Ο Σίπιλα προτείνει λιτότητα και περικοπές στο κοινωνικό κράτος, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της φινλανδικής οικονομίας.

Μ΄αυτά και μ’αυτά, ένας πόλεμος έχει ξεσπάσει στο περιθώριο της ήδη μεγάλης μάχης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τους θεσμούς και την αντιμετώπιση της ασφυξίας της ρευστότητας.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα "Οι Φινλανδοί" υπέβαλε τον Φεβρουάριο πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης συνασπισμού του Αλεξάντερ Στουμπ για τα προγράμματα στήριξης προς την Ελλάδα. Αν και είναι γενικά κατά των προγραμμάτων διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης, ζητούσαν από την κυβέρνηση του Στουμπ να δώσει απαντήσεις για την οικονομική έκθεση της Φινλανδίας στην Ελλάδα και για το αν είναι προετοιμασμένη για μία διάσπαση της Ευρωζώνης.

«Όχι» σε άλλο δάνειο στην Ελλάδα

Ο πολυεκατομμυριούχος επικρατέστερος υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα, δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τρίτο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας.

Ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο Σίπιλα είχε καταψηφίσει το δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, ενώ το ίδιο είχαν κάνει και οι Φινλανδοί, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα με το οποίο ενδέχεται να συγκυβερνήσει.

Σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, ο Σίπιλα είπε για την Ελλάδα : «Στην περίπτωση (των προγραμμάτων στήριξης) της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας ψηφίσαμε υπέρ της κυβερνητικής θέσης, αν και βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση.

Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική περίπτωση.
Το μεγάλο ζήτημα είναι να κάνουν αυτό που συμφωνήσαμε», είπε ο Σιπίλα, στέλνοντας μήνυμα προς την Αθήνα να τηρήσει τους όρους της δανειακής συμφωνίας. Νομίζω ότι είμαστε αρκετά σκληροί. Δεν κάνω εκτιμήσεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση εξόδου. Δεν βλέπω περιθώρια για τρίτο πακέτο διάσωσης αυτή τη στιγμή».

Χρειαζόμαστε ένα Grexit

Ο ηγέτης του λαϊκιστικού κόμματος «Finns», Τίμο Σάινι μιλώντας στο Reuters πριν μερικές εβδομάδες άσκησε κριτική και στην σημερινή κυβέρνηση της χώρας του, λέγοντας πως η Φινλανδία δεν θα έπρεπε ποτέ να εμπλακεί στο πρόγραμμα διάσωσης που δόθηκε στην Ελλάδα. «Χρειαζόμαστε ένα Grexit. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Εάν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, αυτό θα σημαίνει περισσότερη βοήθεια και περαιτέρω προγράμματα που έχουν σχήμα πυραμίδας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η χώρα μου πρέπει να μείνει εκτός».

Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Άντι Ρίνε, μιλώντας την Κυριακή στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, δήλωσε: «Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Ελλάδα. Οι αποφάσεις είναι ξεκάθαρες και η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον χρήματα μόνο όταν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν απλώς αποφασιστεί, αλλά και υλοποιηθεί», ενώ επεσήμανε ότι η Αθήνα έχει περιθώριο ως το τέλος Απριλίου.

«Η αποδέσμευση των δανείων απαιτεί ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και η Φινλανδία θα δώσει τη συγκατάθεσή της μόνο εάν έχουν εκπληρωθεί οι όροι. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του κόμματος στο οποίο θα ανήκει ο υπουργός Οικονομικών», διευκρίνισε.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Φινλανδία έχει εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, αναφερόμενος στην κατάθεση από το 2011, σε ειδικό λογαριασμό, 930 εκατομμυρίων ευρώ.

Το κρυφό υπόμνημα για Grexit

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, σε μυστικό υπόμνημα του φινλανδικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο έχει ημερομηνία 27 Μαρτίου, αναφέρεται πως η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εάν αποτύχει να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Eurogroup για το ξεκλείδωμα της δόσης και της χρηματοδότησης.
Όπως σημειώνεται, η φιλανδική κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Η φαινομενικά δυνατή Φινλανδία είναι ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης

Όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους το 2009 η ευρωζώνη διαιρέθηκε σε δύο μέρη: στο μπλοκ του Βορρά και στο μπλοκ του Νότου.

Στο μπλοκ του Βορρά ανήκαν οι χώρες που υποτίθεται πως χαρακτηρίζονταν από οικονομική αποδοτικότητα, δημοσιονομική ισχύ και σεβασμό προς το νόμο ενώ στο μπλοκ του Νότου ανήκαν οι χώρες που υποτίθεται ότι χαρακτηρίζονται από οικονομική αδυναμία, ασωτία στα δημοσιονομικά και καπατσοσύνη στην παράκαμψη των νόμων.

Τα χρόνια πέρασαν τα πράγματα άλλαξαν και οι όροι αντιστράφηκαν.
Η Φινλανδία για παράδειγμα από γεωγραφικής και πολιτισμικής άποψης ανήκε στο μπλοκ του Βορρά. Μάλιστα η Φινλανδία ήταν η χώρα που επέμενε ακόμα περισσότερο και από τη Γερμανία στην επιβολή σκληρών προϋποθέσεων στην Ελλάδα για το πρόγραμμα στήριξης.

Την ίδια ώρα βέβαια η δική της οικονομία βούλιαζε στο χάος. Και τώρα το ΑΕΠ της συρρικνώνεται, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι χαμηλά και το χειρότερο από όλα το δημόσιο χρέος αυξάνεται.

Σύμφωνα με τους Financial Times η «φαινομενικά» ισχυρή Φινλανδία είναι αυτή τη στιγμή ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης. Η οικονομία έχει ήδη κλείσει τρία συνεχή χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης, ενώ οποιοδήποτε είδος ανάπτυξης μέσα στο 2015 μοιάζει μάλλον με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Για να επανέλθουμε στο σκληρό πρόσωπο που εμφάνιζε κατά της Ελλάδας η Φινλανδία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι προκαταλήψεις και οι υπεραπλουστεύσεις έρχονται αντιμέτωπες με την πολυπλοκότητα της οικονομικής πραγματικότητας στην ευρωζώνη.

Για όλη αυτή την κατάσταση υπάρχει εξήγηση.

Από τη μια η πτώση της Nokia, -της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που συνεισέφερε περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας από το 1998 μέχρι το 2007- και από την άλλη η βουτιά στις τιμές της βιομηχανίας χάρτου.

Στην εξαετία μέχρι το 2012, ο μεταποιητικός κλάδος της χώρας έχασε περίπου 76.000 θέσεις εργασίας – αριθμός μεγάλος για μία χώρα μόλις 5,4 εκατ. κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: