Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Προς αποκλιμάκωση η ''ένταση'' Μόσχας-Άγκυρας;


radar
Εξηγήσεις στην Άγκυρα για την παραβίαση του εναέριου χώρου της από Ρωσικά μαχητικά έδωσε η Μόσχα σύμφωνα με το RIA Novosti.


Η Ρωσία ενημέρωσε την Άγκυρα ότι το περιστατικό με το στρατιωτικό αεροσκάφος στο τουρκικό εναέριο χώρο ήταν λάθος και δεν θα επαναληφθεί με τη Ρωσική πλευρά στη Τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα.

«Έλαβε χώρα παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας από ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος», με το Γραμματέα Τύπου της Ρωσικής πρεσβείας στην Άγκυρα Ιγκόρ Μιτιακόφ, να δηλώνει πως δόθηκαν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις για το ζήτημα αυτό από τη Ρωσική πλευρά στη Τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα ενώ ο ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο γεγονός (με το ρωσικά αεροσκάφη) πράγματι ο πρέσβης μας κλήθηκε και του επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας». 

Προσθέτοντας, ότι «σε αυτήν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που θα ελεγχθούν» ρίχνοντας τους τόνους έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας πως «η Μόσχα δεν θεωρεί ότι η επιχείρηση των αεροπορικών δυνάμεων της Ρωσίας στη Συρία θα επιδεινώσει τις σχέσεις με τη Τουρκία, η συνεργασία των δύο χωρών έχει αρκετά σταθερή βάση, και είναι αμοιβαία επωφελής».

Την ίδια στιγμή πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας διέρρευσαν πως οι εκπρόσωποι των 28 χωρών - μελών του NATO θα είχαν άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες, για να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την παραβίαση του Τουρκικού εναερίου χώρου από Ρωσικό μαχητικό, με τις Η.Π.Α να θεωρούν ότι η παραβίαση του εναερίου χώρου της Τουρκίας δεν έγινε από λάθος και να εκφράζουν ήδη την έντονη ανησυχία τους για τις Ρωσικές κινήσεις.

Ωστόσο άγνωστο παραμένει αν μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι Η.Π.Α θα αναιρέσουν την απόφαση τους για την απόσυρση των συστοιχιών των αντιαεροπορικών – αντιβαλλιστικών συστημάτων τύπου Patriot που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας με το ίδιο να ισχύει και για τους Γερμανούς οι οποίοι μετά τους Ολλανδούς, έχουν ανακοινώσει την πρόθεση απόσυρσης των συστοιχιών του συστήματος που έχουν αναπτύξει στην περιοχή, μέχρι το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: