Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ;

ege-ve-atina-fir-açıklamalı-haritacebdceafcebacebfcf82-cf87ceb5ceb9cebbceb1ceb4ceaccebaceb7cf82-mikrh-fvtoΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ένα παλιό αλλά πάγιο τουρκικό σχέδιο έρχεται ξανά στην επικαιρότητα σχετικά με τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία τον τελευταίο καιρό ουσιαστικά πολιορκούνται από τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις


Από τα τέλη του περασμένου αιώνα οι Τούρκοι φέρονται διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν τις περιοχές τις οποίες είχαν δεσμεύσει με διάφορες Notam για ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου, ή ηλεκτρονικής παρεμβολής με τα τουρκικά F-16.

139

Από τα τέλη του εικοστού αιώνα Τούρκοι είχαν ήδη προμηθευτεί για το Αιγαίο 50 συστήματα με δυνατότητα ραδιογωνομετρήσεως και υποκλοπής επικοινωνιών πού λειτουργούν στις μπάντες VHF/UHF . 

Τα κινητά αυτά συστήματα είναι παραγωγής τής τουρκικής κρατικής πολεμικής βιομηχανίας ηλεκτρονικών συστημάτων, ASELSAN, ( Askeri elektronik Sanayı)


.Οι δυνατότητες τους είναι να εντοπίζουν και να υποκλέπτουν εκπομπές σταθμών αναπηδήσεως συχνοτήτων και εκπομπών ριπής, με ταχύτητα σαρώσεως 500MHz το δευτερόλεπτο.


Τα τελευταία χρόνια είχε αναπτυχθεί το υπερσύγχρονο σύστημα DFINT-3, πού είναι ένα σύστημα κινητό, ραδιογωνομετρήσεως και υποκλοπής εχθρικών επικοινωνιακών συστημάτων και το οποίο έχει τοποθετηθεί επί κινούμενων οχημάτων Land Rover, τα οποία επίσης κατασκευάζονται στην Τουρκία από την ΟΤΟΚΑΡ.


Το σύστημα αυτό ήταν σε θέση να ραδιογωνομετρεί, να υποκλέπτει, να αναλύει και να καταγράφει συστήματα τακτικών επικοινωνιών. 


Το DFINT-3 ήταν εφοδιασμένο με GPS και ηλεκτρονική πυξίδα Τα δε βασικά του τεχνικά χαρακτηριστικά είναι Τα εξής: 

1)Περιοχές συχνοτήτων λειτουργίας 20-1.000 MHz, 

2) Ακρίβεια ραδιογωνομετρήσεως 2ms, 

3) Αποδιαμόρφωση: AM/FM/CW/PULSE/SSB, 

4) Κεραία υποκλοπής: 20-100 MHz, δηλαδή πανκατευθυντική κεραία και 100-1000 MHz δηλαδή λογαριθμοπεριοδική κεραία 

5) Τύποι καταγραφής :αυτόματη ενεργοποίηση μέσω φωνής δια του φέροντος κύματος συνεχής ,

 6)Ταχύτητα σαρώσεως : 500MHz ανά δευτερόλεπτο.

 
‘Η εγκατάσταση όλου αυτού του συστήματος στόχευε κατά πρώτο λόγο στην περιοχή του Αιγαίου.

Ή τουρκική επίσημη πολιτική άποψη ήταν όπως αυτή διδάσκεται στις στρατιωτικές σχολές και θεωρεί την υπάρχουσα κατάσταση στο Αιγαίο σαν ένα ασφυκτικό κλοιό και αυτός ο κλοιός θα πρέπει να σπάσει με κάθε μέσο.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το τουρκικό Γενικό Επιτελείο μετά τον πόλεμο του περσικού κόλπου στράφηκε προς την υιοθέτηση του δόγματος «AIRLAND BATTLE», δηλαδή τής συνδυασμένης δράσης των αεροπορικών δυνάμεων με τις δυνάμεις υποκλοπών.

Ανάμεσα στους πρώτους στόχους τής τουρκικής αεροπορίας σε περίπτωση σύρραξης στο Αιγαίο, είναι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, με την συνδυασμένη δράση των F-4 και F-16 τα οποία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους anti-radiation HARM και αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου.


Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την διάθεση μεγάλου αριθμού συσκευών ηλεκτρονικού πολέμου, είναι ικανές για εκτεταμένες υποκλοπές και παρεμβολές.


Εκτός από την επάνδρωση των ακτών τους και τής νήσου ‘Ίμβρου με τα πλέον σύγχρονα ραντάρ, διαθέτουν την 224η μοίρα με βάση το αεροδρόμιο του Ετισμεγκούτ στην Άγκυρα, ή οποία περιλαμβάνει και 10 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου.


Ή δυνατότητα παρεμβολής σε όλα τα αμυντικά ραντάρ των Ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου θεωρείται από τους τούρκους σαν δεδομένη.


Οι κύριες βάσει προσβολής από τα τουρκικά μαχητικά του εναέριου χώρου το Αιγαίου, είναι της Μπαντιρμά, (Πάνορμου ), και του Μπαλίκ Εσήρ, μια βάση την οποία το τουρκικό Γενικό Επιτελείο είχε δώσει μεγάλη σημασία για την καλλίτερη αναδιοργάνωση της .

Η ανάπτυξη των περισσότερων F-16 στον χώρο ευθύνης της πρώτης Διοίκησης Τακτικής Αεροπορίας της Τουρκίας, δηλαδή στην δυτική Τουρκία, είναι ενδεικτικό της σημασίας την οποία αποδίδουν οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια στην υπεροπλίας τους πάνω από το Αιγαίο

Είναι χαρακτηρισμό ότι αεροπορικές εμπλοκές μεταξύ ελληνικών μαχητικών και τουρκικών της βάσης Μπαλίκ Εσήρ, που έχουν κινηματογραφήσει οι Τούρκοι τις παρουσίασαν με τον δικό τους «τρόπο» και στην τουρκική τηλεόραση για ψυχολογική επίδειξη.

Το τουρκικό σχέδιο είναι η αποκοπή και ηλεκτρονική απομόνωση κάποιου νησιού στο ανατολικό Αιγαίο με παράλληλο ηλεκτρονικό μπλοκάρισμα με στόχο την καθοριστική συνδρομή σε επιθετική αποβατική κίνηση.
 
Η πρόκληση της ηλεκτρονικής διάστασης σε ένα σύγχρονο πόλεμο είναι θα έλεγε κανείς καθοριστική. Πως μπορεί να μπλοκάρει η ελληνική πλευρά όλες αυτές τις τουρκικές ραδιουργίες ?
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: