Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ- ΝΤΑΒΟΥΤΟΛΓΟΥ

526340_cover_mainslider_big
cebdceafcebacebfcf82-cf87ceb5ceb9cebbceb1ceb4ceaccebaceb7cf82-mikrh-fvto
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την είδηση βόμβα ότι πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτολγου υπέβαλλε την παραίτηση του στον Ταγίπ Ερντογάν, δημοσιεύει ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Fatih Altayılı, στην τουρκική εφημερίδα Cumhurriyet.


Fatih Altayli

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εδώ και καιρό υποβόσκει ένας παρασκηνιακός πόλεμος μεταξύ των δυο αντρών, δηλαδή του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται ιδιαίτερα χολωμένος από τις διάφορες εικασίες περί εμπλοκής τους σε «σκοτεινές» υποθέσεις.


Basbakan Recep tayyip Erdogan Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu ( 13 Haziran 2014 / Ali Unal/Arsiv)
 
Οι πληροφοριες αναφέρουν ότι ο Νταβούτογλου οργισμένος πήγε στην έδρα της τουρκικής προεδρίας και υπέβαλλε την παραίτηση του στον Ερντογάν ο οποίος δεν την έκανε αποδεκτή.


Η είδηση αυτή επιβεβαιώνει παλαιοτέρα δημοσιεύματα περί διάστασης απόψεων των δυο αντρών σε σημαντικά θέματα και δείχνει πως στο τουρκικό πολιτικό παρασκήνιο υποβόσκει μια μεγάλη κρίση αγνώστων διαστάσεων, που κανείς δεν ξέρει πως επηρεάζει την γενικότερη πολιτική κατεύθυνση της Τουρκίας.


Γεγονός είναι πως για άλλη μια φορά διαφαίνεται πως στην γειτονική χώρα λειτουργούν παράλληλα πολλά κέντρα εξουσίας και για τον λόγο αυτό και για το σημείο που μας ενδιαφέρει άμεσα, αυτή η κατάσταση μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε «περιπέτειες» όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και για πολλούς ίσως εξηγεί την μεγάλη προκλητικότητα των Τούρκων τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο.
 

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις μας αφορούν άμεσα και… χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε τα «κρυφά» σημεία τους.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: