Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου προετοιμάζουν την δημιουργία τακτικού στρατού με την βοήθεια της Αλβανίας

FSK

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Senica», οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν  έχουν εγκαταλείψει  την ιδέα της δημιουργίας του στρατού από την αποκαλούμενη « Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου» , την οποία αναγνώρισε πριν μερικές ημέρες η FIFA.


Ο διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου  Ραχμάν Ράμα κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία, τόνισε  ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπό την  νυν πολιτική ηγεσία,  σύντομα θα ανασυγκροτηθεί  ένας ολοκληρωμένος τακτικός  στρατός, αναφέρει ***σχετικό δημοσίευμα.


Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση για τις  ένοπλες δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου, όπως θα ονομάζονται αυτή τη στιγμή,  εκκρεμεί από τους τοπικούς αξιωματούχους, οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν στο σχηματισμό του στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίο θα αποτελείται κυρίως από Αλβανούς.

Είναι γνωστό ότι ο Ραχμάν Ράμα στα Τίρανα είχε συνομιλίες με την  επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας Mimiyem Kodeliem και το Αλβανός ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγο Bazo Yeronimom.
Kosovo_army-700x473
Ο Ράμα ενημέρωσε τους στρατιωτικούς ηγέτες της Αλβανίας, ότι στο Κοσσυφοπέδιο είναι σε πλήρη εξέλιξη η προετοιμασία για την ίδρυση του Στρατού της Δημοκρατίας, ο οποίος αποτελεί πάγιο αίτημα των Αλβανών.

Μέχρι σήμερα το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αντιτίθονταν στην ιδέα αυτή και με διάφορες προφάσεις παρακώλυαν τις διαδικασίες   μη δίνοντας την  απαραίτητη άδεια.
Οι Αλβανοί όμως από ότι  διαφαίνεται θα κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση ακόμη και με την δημιουργία τετελεσμένων.

Το Κόσοβο, αυτή τη στιγμή, διαθέτει ένα «Σώμα Προστασίας», όπως ονομάζεται , οι άνδρες του οποίου φέρουν ελαφρύ οπλισμό και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι περισσότερο από ένα είδος στρατοχωροφυλακής, με συνολική δύναμη, 2.500 ανδρών, με δυνατότητα να ενισχυθεί με επιπλέον 800 εφέδρους.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα φτάσουν να αριθμούν 8.000 άνδρες, 5.000 υπό τα όπλα και 3.000 εφέδρους.
Το σχέδιο προβλέπει ότι η δύναμη αυτή θα είναι επιχειρησιακή το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: