Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Η Α. Μέρκελ πρότεινε στον Σ. Άμπε την είσοδο της Ιαπωνίας στο ΝΑΤΟ – Ολική στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας θέλει η Ατλαντική Συμμαχία

germania-iapwnia
Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια δείπνου που είχε με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό, εντελώς απροσδόκητα, *** πρότεινε την ένταξη της Ιαπωνίας στο ΝΑΤΟ.


«Σίνζο γιατί να μην έρθεις στην Βορειοατλαντική Συμμαχία;» Ρώτησε η Μέρκελ τον Άμπε.

«Μπορώ να πείσω τον Βρετανό Πρωθυπουργό Κάμερον και τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ,»*** πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με την Yomiuri Shimbun, ο Άμπε έπληκτος απάντησε, «Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον,» γνωρίζοντας ότι είναι απίθανη η ένταξη της Ιαπωνίας στο ΝΑΤΟ.

«Αν ενταχθούμε τώρα, οι διαπραγματεύσεις μας με την Ρωσία θα σταματήσουν,» εξήγησε ο Άμπε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις Ιαπωνίας και Ρωσία σχετικά με κάποια απ” τα νησιά Κουρίλες, ένα ηφαιστιογενές αρχιπέλαγος στα όρια μεταξύ της Οχοτσκικής Θάλασσας και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η Ρωσία επιμένει ότι έχει νόμιμη κυριαρχία στα νησιά βάσει της Διάσκεψης της Γιάλτας το 1945, της Διάσκεψης του Πότσδαμ το 1945, την Συνθήκη του Σαν Φρανσίσκο το 1951 και το άρθρο 107 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Παρ” όλα αυτά η Ιαπωνία διεκδικεί 4 από τα νοτιότερα νησιά, βάσει μίας εμπορικής συμφωνίας που είχε υπογράψει το 1855 με την Ρωσία και του επιχειρήματος ότι τα 4 νησιά δεν αποτελούν τμήμα των Κουρίλων Νήσων τα οποία παραχώρησε η Ιαπωνία με την Συνθήκη του 1951.

Λόγω της εδαφικής αυτής διαμάχης, από το τέλος του Β” Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συμφωνία μόνιμης ειρήνης.

Μετά την Ουκρανία, η Γερμανία θέλει να ανάψει φωτιές και στο μέτωπο των σχέσεων Ρωσίας-Ιαπωνίας εκμεταλλευόμενη  τις διαφορές των δύο χωρών για τα νησιά Κουρίλες.

Μετά την αποστολή γερμανικών δυνάμεων στην Βαλτική και της αυξανόμενης εμπλοκής στο μέτωπο της Συρίας με την πρόθεση δημιουργίας μόνιμης βάσης στο Ιντσιρλίκ, το Βερολίνο προσπαθεί να ικανοποιήσει το αίτημα των ΗΠΑ για ολική στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: