Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

«Πόρτα» της Αλγερίας στον Ερντογάν: «Δεν στηρίζουμε τις τουρκικές ενέργειες στη Λιβύη»

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Χαφτάρ στο Κάιρο

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου
 
Ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπτελαζίζ Τζεράντ, απέρριψε το αίτημα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επισκεφθεί τη χώρα, αναφέροντας πως «δεν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για αυτή τη χρονική στιγμή», ενώ ανακοινώθηκε επίσημα πως η Αλγερία δεν πρόκειται να στηρίξει τις τουρκικές ενέργειες στη Λιβύη.

Η στάση του νέου προέδρου της Αλγερίας υποδηλώνει πως η γεωπολιτική κατάσταση έχει αλλάξει για την Τουρκία και προφανώς οποιαδήποτε δύναμη προσεγγίζει, αποφεύγει τη συνεργασία με την επεκτατική Άγκυρα.

H τουρκική προπαγάνδα απέτυχε ξανά, και αυτή τη φορά σε χρόνο ρεκόρ, καθώς ***οι ισχυρισμοί στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Γενί Σαφάκ αποδεικνύεται πως είναι εντελώς αβάσιμοι.

 
Στον απόηχο της «πόρτας» της Αλγερίας στον Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, υποδέχτηκε στο Κάιρο τον επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ηγείται της επιχείρησης για την απελεύθερωση της Τρίπολης από την φιλοτουρκική κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) του Φαγέζ αλ Σάραζ.

Ο Λίβυος στρατηγός και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, θα συζητήσουν για τις απειλές που προκύπτουν από τη μεταφορά τρομοκρατών στη Λιβύη με τη στήριξη του τουρκικού κράτους, ενώ αναμένεται να συντονίσουν από κοινού τις ενέργειές τους για αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών Άγκυρας-Τρίπολης.
 
 
Νωρίτερα ο LNA εξαπέλυσε μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων κατά θέσεων πολιτοφυλακών της κυβέρνησης της Τρίπολης, μεταξύ άλλων στην Ain Zarra, η οποία και αποτελεί περιοχή στρατηγικής σημασίας, καθώς και στo αεροδρόμιο Μίτιγκα.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Watan, επικαλούμενη μια πηγή από τη Λιβύη, ανέφερε ότι η επίσκεψη του Χαφτάρ στο Κάιρο έρχεται σε μια εποχή που ο στρατός της Λιβύης συνεχίζει την πρόοδό του προς την καρδιά της Τρίπολης.

Ο Χάφταρ είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο στις 3 Αυγούστου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο αλ Σίσι και παρότρυνε τον τελευταίο να στηρίξει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης σε διεθνή φόρουμ, ειδικά για την άρση του εμπάργκο όπλων.

Από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης εξαπέλυσε μια εκστρατεία για να ανακτήσει την Τρίπολη από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).
 

M.LNA@LNA2019M
 
The president rejects the request form ’s 's to visit . With an excuse of ( not favorable conditions for that now ).
View image on Twitter
66 people are talking about this
 
 
M.LNA@LNA2019M
 
formally rejects 's request
In assisting the aggression against .
32 people are talking about this
 
 
T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma
 
The Turkish Naval Task Group which consist of our frigates TCG GÖKSU and TCG GÖKOVA, is transiting to the Port of Algiers to provide associated support to NATO's Operation Sea Guardian, after completing the passing exercise with the Italian frigate Zeffiro.
View image on TwitterView image on Twitter
199 people are talking about this
 
 
(Φωτογραφίες αρχείου)
***οι ισχυρισμοί στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Γενί Σαφάκ


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: