Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

«Ώρα μηδέν» στη Λιβύη – Ναύαρχος Αλ Μαχντάουι: «Θέμα χρόνου η κατάκτηση της Τρίπολης»

«Σύμμαχοί μας Ελλάδα και Ιταλία»

Τα φίλια συναισθήματα προς την Ελλάδα και την Ιταλία εκφράστηκαν ξανά από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, σύμφωνα με τον οποίο η κατάκτηση της Τρίπολης και συνεπώς η κατάργηση της παράνομης συμφωνίας Άγκυρας-GNA είναι θέμα χρόνου.
 
Νέα δεδομένα στις εξωτερικές σχέσεις της Λιβύης αναμένονται σε περίπτωση επικράτησης του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος φέρεται να βρίσκεται έξω από την Τρίπολη της Λιβύης.

Σε αυτή την περίπτωση, η νέα ηγεσία της χώρας δηλώνει έτοιμη να ακυρώσει το μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία.

Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, Ναύαρχος Φαράζ αλ Μαχντάουι εκπροσωπώντας τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ.
 
Ο Λίβυος ναύαρχος μιλώντας αποκλειστικά στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», αναφέρει ότι η είσοδος στο κέντρο της Τρίπολης και η επικράτηση έναντι του αντίπαλου Πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάραζ είναι «θέμα χρόνου», τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση, όταν αυτή σχηματιστεί, προτίθεται να πετάξει την εν λόγω συμφωνία «στα σκουπίδια», καθώς θεωρείται ότι πλήττει τα συμφέροντα του λιβυκού λαού και διαταράσσει την ειρήνη στη Μεσόγειο και δη απέναντι σε παραδοσιακά συμμαχικές χώρες όπως η Ελλάδα.

«Θα συνεργαστούμε αρμονικά με όλες τις χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες θα θελήσουν να συνεργαστούν μαζί μας, προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και συνεργασία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναύαρχος Μαχντάουι συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, καθώς αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, μιλά ελληνικά και διατηρεί άριστες σχέσεις με τη στρατιωτική ηγεσία.

Η κατάσταση στη Λιβύη αποτελεί ωρολογιακή βόμβα, καθώς *** η Τουρκία έχει μεταφέρει και Σύριους τζιχαντιστές για να υπερασπιστούν την ισλαμιστική κυβέρνηση της Τρίπολης, σύμφωνα και με τα βίντεο που παρουσίασε χθες το Πενταπόσταγμα.

Πάντως, η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης έδωσε τη δική της απάντηση στα δημοσιεύματα για παρουσία ανταρτών από τη Συρία που μάχονται στο πλευρό της με την υποστήριξη της Τουρίας.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σαράζ διαψεύδεται η παρουσία του στη πρωτεύτουσα, τη Τρίπολη.

Η διάψευση αφορά την δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει ομάδα μαχητών να μιλάει σε διάλεκτο της Συρίας και τους αντάρτες να ισχυρίζονται ότι βρίσκοντια σε στρατιωτικό καταυλισμό από πιστούς μαχητές στον Χαλίφα Χαφτάρ.
 
Η δήλωση κάνει λόγο για δημοσιεύματα χωρίς βάση που δεν το μόνο που έχουν στόχο είναι η στοχοποίηση της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης, ισχυρισμός φυσικά αβάσιμος καθώς τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους.

Από τον θάνατο του ηγέτη Μουαμάρ Γκαντάφι το 2011, δύο θέσεις εξουσίας επικράτησαν στη Λιβύη, μία στην ανατολική Λιβύη που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και η κυβέρνηση της Τρίπολης που απολαμβάνει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και την διεθνή αναγνώριση.
*** η Τουρκία έχει μεταφέρει και Σύριους τζιχαντιστές για να υπερασπιστούν την ισλαμιστική κυβέρνηση της Τρίπολης,

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: