Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Ακόμη μια υπέρπτηση είχαμε στις Οινούσσες από τουρκικά F-16.
 
Η τελευταία υπέρπτηση έγινε την ώρα που ο Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπας βρισκόταν στο νησί  για να ευχηθεί καλές γιορτές στο προσωπικό.

Οι προηγούμενες υπερπτήσεις έγιναν πριν προσγειωθεί ο Α/ΓΕΣ, αναφέρει το militaire.
 
Ένα ζεύγος τουρκικών F16 πετά συνεχώς στη περιοχή αναμένοντας την απογείωση του ελικοπτερου NH-90 που θα μεταφέρει τον Αντιστράτηγο Καμπά στη Χίο.
Εννοείται ότι στις «ουρές» τους έχουν διαρκώς ελληνικά μαχητικά .
MHNYMA ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
 
 
Διαβεβαιώσεις στην εθνική αντιπροσωπεία πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, εαν αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έδωσε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Βουλή.

“Έχω την ευθύνη να είμαι επικεφαλής ενός υπουργείου που όποτε απαιτήθηκε, στάθηκε και στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, είτε αυτές αφορούν προκλήσεις στην περιοχή μας είτε ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από προκλητικούς αμετανόητους και απροκάλυπτα επιθετικούς γείτονές μας” ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας επισήμανε ότι “Γίνεται λόγος για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από τουρκικά αεροσκάφη. Είμαστε μαζί τους.

Έκαναν 4,5 χιλιάδες παραβιάσεις αυτοί το 2019;
Κάναμε 4,5 χιλιάδες αναχαιτίσεις εμείς.
Είμαστε συνεχώς δίπλα τους”

Ο υπουργός τόνισε ότι το 2020 αποτελεί έτος αναστροφής του προϋπολογισμού για τα εξοπλιστικά καθώς αναμένεται σημαντική ενίσχυση των σχετικών προγραμμάτων με χρηματοδότηση απο το αποθεματικό.
 
Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στρατιωτικής θητείας λέγοντας “Δεν υπάρχει τώρα θέμα αύξησης της θητείας.

Δεν ξέρω που θα οδηγήσουν οι ανάγκες αλλά εγώ νομίζω πως πρέπει να καταστήσουμε προτεραιότητα την πρόσληψη επίλεκτων διαλεγμένων επαγγελματικών οπλιτών στελεχών και στους 3 κλάδους. Θα είχε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων”.

“Πρέπει όλες οι παρατάξεις να συμβάλουν ώστε να ισχύσει η συνθήκη: ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται περιβάλλον ασφάλειας στην χώρα και αυτό οδηγεί σε περιβάλλον ανάπτυξης” είπε μεταξύ άλλων για να εκφράσει την αισιοδοξία απο την διακομματική στήριξη που έλαβε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F16.

“Ωρίμασαν οι συνθήκες για να ψηφίσουν όλες οι παρατάξεις τις δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αποτελούν πεδίο εθνικής ομόνοιας, ομοψυχίας και αποφασιστικότητας. Με τον τρόπο αυτό εκπέμπουμε μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας” είπε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι την περίοδο 2009 – 2019 υπήρξαν σημαντικές περικοπές “κατά 21% στις αποδοχές των στελεχών των Ε.Δ.

Κατά 63% ή 920 εκατ. ευρώ για καύσιμα και συντήρηση εξοπλισμού. Κατά 76% ή 1,67 δις ευρώ για εξοπλιστικά.

Συνολικά είχαμε πάνω απο 49% ή 3,2 δις ευρώ λιγότερα για την Άμυνα¨για να προσθέσει “Εκπέμπω σήμερα άλλο μήνυμα.
Αναστροφή της τάσης μείωσης των δαπανών”.
Αναφορικά με τα εξοπλιστικά κονδύλια εξήγησε:

”Υπάρχει προοπτική για επιπλέον ενίσχυσή τους απο το αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών.
Ακούω τις προτάσεις από όλες τις παρατάξεις.
Να είστε σίγουροι ότι δεν το άκουσα μόνο εγώ.
Το ακούει και ο πρωθυπουργός που είναι πεπεισμένος ότι αυτή είναι η ώρα για ενίσχυση των κονδυλίων για εξοπλιστικά αλλά να γίνει με προτεραιοποίηση και με βάση τις ανάγκες που προτάσσονται απο την στρατιωτική ηγεσία.

Ήδη οι προτάσεις κατατίθενται για να πάμε στις αποφάσεις μέσω της διάθεσης πλεονάσματος”.
ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 
Σε ύψος μόλις 150 μέτρων πάνω από το ελληνικό έδαφος πέταξαν την Τετάρτη τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σε μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πέταξε πάνω από την Παναγιά 4 φορές σε ύψη από 6.000 μέχρι 23.000 πόδια και άλλες 7 φορές πάνω από τις Οινούσσες, σε ύψη από μόλις 500 μέχρι 26.000 πόδια ενώ έτερο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάνω από τη Ρω στα 23.000 πόδια.
Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 13:35 έως τις 13:59.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, δύο τουρκικά αεροσκάφη που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης πέταξαν πάνω από την Παναγιά:
-Στις 13:35 στα 7.000 πόδια,
-Στις 13:38 στα 6.000 πόδια,
-Στις 13:40 στα 10.000 πόδια, και
-Στις 13:53 στα 23.000 πόδια.
Τα ίδια τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες:
-Στις 13:40 στα 10.000 πόδια,
-Στις 13:42 στα 12.000 πόδια,
-Στις 13:53 στα 26.000 πόδια,
-Στις 13:55 στα 4.000 πόδια,
-Στις 13:57 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες μόλις στα 500 πόδια,
-Στις 13:58 στα 2.000 πόδια και
-Στις 13:59 πέταξαν πάλι πάνω από το ακριτικό νησί μόλις στα 500 πόδια.
Εξάλλου στις 13:46 έτερο ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τη Ρω στα 23.000 πόδια.

FLARES ΚΑΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΑ!
Χθες οι Τούρκοι προχώρησαν σε μία απίστευτη πρόκληση. Κατά τη διάρκεια αναχαίτισης στο Καστελόριζο, τούρκος πιλότος έριξε flares δηλαδή θερμοβολίδα και όπως εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν το έκανε από φόβο.

Καθώς είναι μια τακτική που ακολουθούν οι πιλότοι έχοντας στην ουρά τους άλλο μαχητικό που τους έχει «κλειδώσει», κάτι που σημαίνει στη γλώσσα το αεροπόρων «kill», και προχωρούν στη ρίψη chaff και flares για να ξεφύγουν.

Είναι μια ηττοπαθής τακτική που πότε δεν έχουν χρησιμοποιήσει οι Έλληνες χείριστες εν αντιθέσει με τους Τούρκους που το συνηθίζουν.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί ότι ο Τούρκος πιλότος έριξε flares ενώ η απόσταση από το κοντινότερο ελληνικό μαχητικό ήταν στο ένα μίλι κάτι που δείχνει το φόβο αλλά και τη απειρία του.

Θέλησε ενεργοποιώντας τα αντίμετρα να ξεφύγει αν και δεν υπήρχε σε εξέλιξη σκληρή αερομαχία.
ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ@pentapostagma
 
«Πόλεμος» F-16 στο Αιγαίο – Ο Καμπάς στο στόχαστρο των Τούρκων – Παναγιωτόπουλος: «Θα σας αναχαιτίζουμε όποτε σηκώνετε μαχητικά
View image on Twitter
See ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ's other Tweets