Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης με πολλά ερωτηματικά στο παρασκήνιο.

Η πρεσβεία της Λιβύης στην Αίγυπτο έβαλε «λουκέτο» επ’ αόριστον για «λόγους ασφαλείας».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Λίβυοι διπλωμάτες στην Αίγυπτο δεν αναγνωρίζουν την φιλοτουρκική κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ στην Τρίπολη.
 
Ενόψει κλιμάκωσης λόγω της υπό εξέλιξης επιχείρηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού για ανακατάληψη της Τρίπολης, είναι τρίτοι παράγοντες, όπως η Τουρκία, μέσω και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που υποστηρίζει, να απειλεί όσους αντιτίθενται στον GNA και αποτελούν εμπόδιο για την υλοποίηση των άνομων τουρκικών σχεδίων.

Φυσικά μέχρι τώρα μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα αίτια της διακοπής λειτουργίας της πρεσβείας στην Αίγυπτο και την αποχώρηση των Λίβυων διπλωματών.
 
“Η πρεσβεία της Λιβύης στην Αίγυπτο ανακοινώνει ότι κλείνει τις πόρτες της επ’ αόριστον από σήμερα”, μεταδίδουν λιβυκά ΜΜΕ. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου ανέφερε λόγους ασφαλείας για το κλείσιμο.

H πρεσβεία δεν έδωσε κανένα λόγο για το κλείσιμο, αλλά το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA της Αιγύπτου ανέφερε “λόγους ασφαλείας” για τη μετακίνηση.

Χθες η αιγυπτιακή αγγλόφωνη εφημερίδα «Egypt Today», μετέδιδε πως «η διπλωματική αποστολή της Λιβύης τονίζει την πλήρη υποστήριξή της προς τον λαό της Λιβύης, τον Εθνικό Στρατό και το εκλεγμένο Κοινοβούλιο».
 
 
Στη δήλωση όπως καταγράφεται από την εφημερίδα, «όλοι οι διπλωματικοί υπάλληλοι της Λιβύης στην Αίγυπτο επιβεβαίωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας μετά την υπογραφή αντιφατικών συμφωνιών με την Τουρκία», καθώς «η συμφωνία αυτή τάσσεται ενάντια στα δικαιώματά τους, παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας τους και σπαταλά τον πλούτο της προς όφελος των Τούρκων».

Τέλος, οι Λίβυοι διπλωμάτες στην Αίγυπτο «κάλεσαν επίσης όλες τις διπλωματικές αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο να τους ακολουθήσουν».

LibyaReview@LibyaReview
 
The Libyan embassy in Egypt announces that it is closing its doors indefinitely starting today.
View image on Twitter
See LibyaReview's other Tweets