Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Πόσα πλήρωσε η Άγκυρα τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ

Σύνταξη SLpress.gr

 
Ποιος θυμάται άραγε τον Μάικλ Φλιν;

Αναφερόμαστε στον απόστρατο στρατηγό που είχε διοριστεί Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας από τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά κράτησε μόλις ελάχιστες μέρες το πόστο του.

Θυμίζουμε ότι ο Λευκός Οίκος είχε έρθει σε δύσκολη θέση όταν μαθεύτηκε ότι ο στρατηγός έκανε δουλειές με την τουρκική κυβέρνηση ενώ αντιμετωπίζει και διώξεις για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τους Ρώσους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πρόσφατη ανακοίνωση υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η εταιρεία του στρατηγού --όντας εγγεγραμμένη στο μητρώο ξένων πρακτόρων (FARA)-- πληρώθηκε τουλάχιστον 530.000 δολάρια για την άσκηση πίεσης στην Ουάσινγκτον για λογαριασμό της Άγκυρας.

Την περασμένη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Sean Spicer ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος δεν γνώριζε τη δραστηριότητα του Μάικλ Φλιν προτού τον ορίσει Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας υποβαθμιζοντας τις σχετικές αποκαλύψεις.
 
Ήδη επί κυβερνήσεως Ομπάμα, ο απόστρατος στρατηγός είχε απασχολήσει και πάλι την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Ομπάμα τον είχε απομακρύνει με επεισοδιακό τρόπο το 2014 από την Υπηρεσία Στρατιωτικής Κατασκοπείας.

Από τότε ο Φλιν μετατράπηκε σε ακραιφνή υποστηρικτή του Τραμπ και σε ορκισμένο εχθρό του Μπαράκ Ομπάμα.

Όμως, οι φήμες ότι λειτουργούσε ως λομπίστας του Πούτιν έφεραν σε δύσκολη θέση τον νέο πολιτικό του προϊστάμενο.

O Φλιν παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 από Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας μετά από αποκάλυψη πληροφοριών ότι είχε παραπλανήσει το FBI και τον αντιπρόεδρο Mike Pence για τη φύση και το περιεχόμενο των επικοινωνιών του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Βέβαια, πέραν της εμπλοκής του στην ιστορία με τους Ρώσους ο Φλιν έκανε δουλειές και με τους Τούρκους.

Σε έρευνα που διενήργησε το υπουργείο Δικαιοσύνης,***ο Φλιν λειτουργούσε ως «έμμισθος πράκτορας» της Τουρκίας, ήδη από ο 2016.

Η εταιρεία του Αμερικανού απόστρατου, η Flynn Intel Group, είχε προχωρήσει σε συνεργασία με την εταιρεία Inovo BV, μία εταιρεία που ανήκει σε Τούρκο επιχειρηματία με ισχυρές διασυνδέσεις με το περιβάλλον Ερντογάν.
 

Πληρωμένος λομπίστας της Τουρκίας

Ο σκοπός της συνεργασίας ήταν να φροντίσει ο Φλιν να παρουσιάσει τον ιμάμη Γκιουλέν, ως «ισλαμιστή εξτρεμιστή» και αρχηγό «τρομοκρατικής οργάνωσης». 

Ο Γκιουλέν ζει εξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Κατηγορείται από τον Ερντογάν ως ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Ο Φλιν αρθρογραφούσε συχνά υπέρ της έκδοσης του ιμάμη στην Τουρκία. Φέρεται μάλιστα να ήταν πίσω από την οργάνωση ενός σχεδίου μυστικής απαγωγής του Γκιουλέν, για το οποίο θα αμείβονταν με 15 εκατομμύρια δολάρια από την τουρκική κυβέρνηση!

Η υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ερευνά μία υπόθεση γνωστή εδώ και καιρό.

Ίσως είναι ένα σημάδι της δυσαρέσκειας του αμερικανικού κατεστημένου για την Τουρκία και την επιρροή που ασκεί στον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Φλιν υποστήριζε χαρακτηριστικά πως έπρεπε «οι ΗΠΑ να δουν τον κόσμο με τα μάτια της Τουρκίας». Ασχέτως αν ο πρόεδρος Τραμπ γνώριζε ή όχι τις δραστηριότητες του, αποδεικνύεται πως, επί της ουσίας, δεν διαφωνεί με τον πρώην σύμβουλο του.
***ο Φλιν λειτουργούσε ως «έμμισθος πράκτορας» της Τουρκίας,
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: