Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Η Κύπρος «θωρακίζεται» ενόψει εξελίξεων – Αγοράζει super ραντάρ & αναβαθμίζει την ναυτική βάση στο Μαρί

Σκληρό «πόκερ» παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Κύπρο να προσπαθεί να διορθώσει, όσο το δυνατόν, τα ευάλωτα σημεία της στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.


Τη στιγμή που η Τουρκία έχει μεταφέρει drone στα Κατεχόμενα και ετοιμάζει σχέδια για δημιουργία αεροναυτικής βάσης, η Λευκωσία απαντά με αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί και αγορά ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που θα συμπληρώσει τα ισραηλινά «μάτια» στην Α.Μεσόγειο.
 
Ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένοι σύμμαχοι από τη Μέση Ανατολή, όπως Ισραήλ και Αίγυπτος, θα έχουν πρόσβαση στην κυπριακή ναυτική βάση, στο πλαίσιο της κερδοφόρας ενεργειακής συμμαχίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό δημιουργεί στους Τούρκους ένα ακόμα πρόβλημα, καθώς θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια πιο ισχυρή και σίγουρα πιο συχνή παρουσία των εμπλεκόμενων χωρών, γεγονός που θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την έως τώρα ανεξέλεγκτη προκλητικότητα της Άγκυρας.
 
Στο πλάνο για το προσεχές μέλλον, η Λευκωσία σκοπεύει, με κρατικά κεφάλαια και χωρίς να στηρίζεται σε τρίτη χώρα να δημιουργήσει μια σύγχρονη και εξελιγμένη ναυτική βάση στο Μαρί, με δυνατότητες χρήσης από τις υπερδυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Οι σκέψεις για το Μαρί και ανάπτυξη σύγχρονης βάσης, σε συνεργασία με τη Γαλλία μπορεί να είχαν ωριμάσει, ωστόσο οι προγραμματισμοί δεν συνεχίστηκαν.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σημερινή», το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου έχει ήδη επεξεργαστεί ένα πολύ καλύτερο σενάριο.
 
 
Αυτό της ανάπτυξης της βάσης από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, με εγχώρια κεφάλαια, αλλά και με τρόπο που να εξυπηρετεί τις ξένες δυνάμεις, που επιχειρούν νόμιμα στην περιοχή και σε πολλές περιπτώσεις αναζητούν ναυστάθμους.

Με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετηθούν και τα ζητήματα ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και αυτά των επιχειρούντων στην Κυπριακή ΑΟΖ ευρωπαϊκών και αμερικανικών κολοσσών, τα συμφέροντα των οποίων απειλούνται από την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, και την έως τώρα ανεπαρκή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Υπουργός Άμυνας έχει στον χαρτοφύλακά του έτοιμη τη σχετική μελέτη.

Μάλιστα, εντός των επόμενων εβδομάδων, ετοιμάζεται να κάνει την κρίσιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των καταγεγραμμένων αναγκών της Εθνικής Φρουράς, έρχεται σύντομα και ένα νέο σύστημα ραντάρ υψηλής τεχνολογίας από ευρωπαϊκή χώρα, με την οποία η Λευκωσία συνεργάζεται άψογα, ένα σύστημα που θα συμπληρώσει τα ισραηλινό ραντάρ που θα εγκατασταθεί στην Κρήτη, «κλειδώνοντας» ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, από την κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι νοτίως της Κρήτης.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: