Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

K. Λουκόπουλος: Η Τουρκία «άνοιξε δαγκάνες» ως την Κρήτη, τώρα τις «σφίγγει»

Καθόλου «ουδέτερος» ο ΟΗΕ , εγγύτερα στην Τουρκική ΑΟΖ Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Liberal , αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, σχολιάζοντας αρχικά τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΟΗΕ , όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:


« Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους.

Παρόλα αυτά, σε συγκεκριμένες περιοχές, όμως περίκλειστες ή ημίκλειστες θάλασσες, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα συμφέροντα τρίτων μερών.

Έχουμε εμπιστοσύνη πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αναγνωρίσουν την ανάγκη για συνεχή διάλογο για τα ευαίσθητα ζητήματα, σε συμφωνία με τις αρχές που είναι ενσωματωμένες στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπου όλες οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα», σημείωσε ότι αυτή η θέση του εκπροσώπου του ΟΗΕ , δεν δείχνει όπως ελληνικά μέσα υποστηρίζουν «ίσες αποστάσεις» αλλά ταύτιση με τις θέσεις της Τουρκίας , περί ημίκλειστων θαλασσών και συμφέροντα τρίτων μερών.

Κατά τον κ. Λουκόπουλο, πρέπει να κατανοήσουμε, ότι η κατάσταση στα «ελληνοτουρκικά», είναι τελικά πιο δύσκολη απ’ όσο φαίνεται.
Η Τουρκία μετά και την Συμφωνία (δεν είναι απλό Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης – MOU) που συνήψε με την λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης που ως διεθνώς αναγνωρισμένη έχει και διεθνή υπόσταση, άνοιξε και άλλο τις «δαγκάνες της» απέναντι στην χώρα μας και αρχίζει πλέον να τις «σφίγγει».

Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στην τελευταία του συνέντευξη την 9 Δεκεμβρίου στο κρατικό TRT, όσο και από όλα αυτά τα απειλητικά που εξεστόμισε χθες ο κ. Τσαβούσογλου στο A-Haber, προσθέτοντας στο τέλος «Μπορούμε να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τελευταία επανεμφανίστηκαν και οι γνώριμες «φωνές» για την αναγκαιότητα άμεσης παραπομπής του θέματος της οριοθέτησης της Υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ΔΔΔ) του ΟΗΕ στην Χάγη.

Αναντίρρητα η ενδεδειγμένη λύση σε ότι αφορά στην οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα μπορούσε να είναι η προσφυγή της «διαφοράς» στην Χάγη!
Παραβλέπονται όμως ηθελημένα κάποια σοβαρά στοιχεία.
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ουδόλως Υφαλοκρηπίδα για Νησιά ενώ τo πρώτο πράγμα που θα ζητήσουν οι 15 Δικαστές θα είναι το εύρος των χωρικών υδάτων (αιγιαλίτιδας ζώνης).
Με πόσα λοιπόν Ναυτικά Μίλια θα πάμε εμείς;
Και φυσικά αποσιωπούν ότι η Τουρκία έχει θέσει ως προϋπόθεση να παραπεμφθούν στο ΔΔΔ και όλα τα άλλα ζητήματα που τα παρουσιάζει ως «διμερή ελληνοτουρκικά προβλήματα» ενώ στην ουσία είναι οι τουρκικές μονομερείς απαιτήσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού.






Δεν υπάρχουν σχόλια: