Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Ιδιαίτερα αυξημένη εγρήγορση στις Ε.Δ. όλο το καλοκαίρι: Φλώρος και Δένδιας είπαν ακριβώς τα ίδια…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
-Από το θα τους κάψουμε στο δεν θ’ αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί…


-Πλήρως ενημερωμένοι οι Σύμμαχοι για τις Ελληνικές προθέσεις


-Οι ώρες των Αρχηγών δεν τελειώνουν στο κέντρο επιχειρήσεων

Από την φράση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, πως «Όποιος πατήσει έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε, μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι»φτάσαμε στην δήλωση που ενέχει τη μορφή προειδοποίησης, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι σημείωσε μεταξύ των άλλων:
«Η Ελλάδα εν αντιθέσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει Ένοπλες Δυνάμεις και ικανές Ένοπλες Δυνάμεις.
Άρα η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει.
Γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί.
Μα καθόλου.
Όπως έχουμε πει και στην Τουρκία, εμείς δεν πρόκειται να παραμείνουμε αδρανείς με κανέναν τρόπο.»

Δυο διαφορετικής προσέγγισης φράσεις οι οποίες όμως, αντικειμενικά, καταλήγουν στο ίδιο ακριβώς νόημα, που είναι η υπεράσπιση της Εθνικής Κυριαρχίας με κάθε τρόπο και διατιθέμενο μέσο.

Και μπορεί η διπλωματία, για την Ελλάδα, να έχει την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων στις σχέσεις των δυο χωρών, ωστόσο στη διπλωματική φαρέτρα βρίσκονται πάντοτε ως το έσχατο μέσο οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί να κληθούν να πράξουν το αυτονόητο!

Σημειολογική εικόνα, με το υποβρύχιο “ΠΙΠΙΝΟΣ” που έκανε την επιτυχημένη βολή τορπίλης στα νερά της Μεσογείου, να κάνει διέλευση δεξιά της φρεγάτας “ΑΙΓΑΙΟΝ” στην οποία επέβαιναν οι τρεις από τους τέσσερις Αρχηγούς. Στην εικόνα ο Α’ ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α’ ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο Α’ ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης. Πηγή: ΓΕΕΘΑ
  • Γνωρίζουν οι πάντες!
Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτά τα μηνύματα που έχει στείλει η Ελληνική πλευρά.

Κάθε σύμμαχος πλέον, γνωρίζει άριστα ότι στην Αθήνα κανείς δεν παίζει ούτε με τις λέξεις, ούτε με τη διπλωματική γλώσσα, ούτε με τα κυριαρχικά δικαιώματα όταν αυτά θιχτούν.

Κάθε σύμμαχος που έχει συνομιλήσει με Έλληνα Ανώτατο Αξιωματικό από το Επιτελείο για τις Τουρκικές προκλήσεις, καταλαβαίνει πως η Αθήνα έχει ενημερώσει τους πάντες, ότι οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια κατά την οποία θίγονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας θα απαντηθεί όπως απαιτείται.

  • «Έγραψαν ώρες»…
Την περασμένη εβδομάδα, ο Covid-19 «φρέναρε» τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ώστε να μην ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των Αρχηγών της Συμμαχίας, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά.

Μονάδες επιφανείας που έλαβαν μέρος για πρώτη φορά σε άσκηση που σχεδίασε ο Στόλος τόσο νότια από το συνηθισμένο επιχειρησιακό πεδίο, στα ζεστά νερά της Αν. Μεσογείου. Πηγή: ΓΕΕΘΑ
Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εκμεταλλεύτηκε αυτό τον χρόνο κι έγραψε μαζί με τους άλλους Αρχηγούς πολλές ώρες στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, αποκρυπτογραφώντας τις κινήσεις που έκαναν τα πλοία του Τουρκικού στόλου, τα οποία εξήλθαν από τα Δαρδανέλια και κατευθύνθηκαν σε ναυστάθμους στα παράλια του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Πάντως και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, σε όποιες συνομιλίες έχει κάνει, όπως σημειώνουν κύκλοι του ΓΕΕΘΑ, έχει τονίσει με κάθε τρόπο προς συμμαχικούς Αξιωματούχους, ότι η Ελλάδα δεν τραβάει το σχοινί στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να δεχτεί το παραμικρό.

Την τελευταία εβδομάδα, ίσως και λίγο περισσότερες ημέρες, οι τέσσερις Αρχηγοί λίγες έχουν λείψει μόνο λίγες ώρες από το επιχειρησιακό κέντρο καθώς η κινητικότητα που παρουσιάστηκε, τους κάνει να φυλούν απ’ άκρη σ’ άκρη τα νώτα της χώρας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος με τα κυάλια βλέπει την βολή των πυραύλων Maverick που εξαπέλυσαν τα F-16 Block 52 plus κατά του πλοίου στόχου στα νερά της Μεσογείου και δίπλα του είναι ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Πετράκης. Πηγή: ΓΕΕΘΑ
Μπορεί να μην τους ξενίζουν οι κινήσεις που κάνουν οι Τούρκοι, τις αντιμετωπίζουν μάλιστα με ιδιαίτερη ψυχραιμία κι όπως ακριβώς προβλέπεται.

Σίγουρα πάντως τους κάνει να προχωρούν σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, όπως ακριβώς προτάσσουν τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πέραν από τις παρατηρήσεις, την αξιολόγηση των πληροφοριών, την ενεργοποίηση δυνάμεων, τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, την αναδιάταξη του στόλου που βρίσκεται ήδη εν πλω (με ενισχυμένη παρουσία σε «καυτές» περιοχές), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των κλάδων έχουν κάνει και επιπλέον διαβαθμισμένες ενέργειες για να υπάρχει η άκρως απαραίτητη αποτρεπτική δυναμική απέναντι από κάθε κακόβουλη ενέργεια.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: