Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι ζημιές έγιναν, τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν;

Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια “περίεργη” είδηση. 


Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση Al-Watiya.

H Al-Watiya είναι μια βάση που αναμένεται να “φιλοξενήσει” τουρκικά F-16C/D, όταν φυσικά αυτό “χρειαστεί” (αν δεν το έχει ήδη κάνει, έστω και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα).

Βέβαια, οι Τούρκοι, γνωστοί για τη μεθοδικότητά τους, φρόντισαν λίγες μέρες πριν να μεταφέρουν στοιχεία πυροβολαρχίας(ών) HAWK XXI στη βάση, μαζί με συστήματα Koral, κι όχι μόνο.
 
ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ AL-WATTIA ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ;

Η Al-Watiya σίγουρα δεν θεωρείται αρκούντως προστατευμένη. Τουρκικά συστήματα HAWK έχουν εντοπιστεί στη Λιβύη εδώ και αρκετό καιρό, καθώς έχει σίγουρο φωτογραφηθεί το ραντάρ Sentinel, χαρακτηριστικό του συστήματος.

Στόχος είναι να κρατήσουν μακρυά από τη Τρίπολη την ισχνή μεν, υπαρκτή δε αεροπορία του LNA.

Βέβαια, πριν λίγες βδομάδες, σε αεροδρόμιο της Ανατολικής Λιβύης εντοπίστηκαν MiG-29.

Συνεπώς, η αντιαεροπορική προστασία είναι επιβεβλημένη, στην περίπτωση που η Τουρκία θελήσει να μεταφέρει F-16C/D στη Λιβύη.
 
Μέχρι πρόσφατα, αντιαεροπορική προστασία στην περιοχή προσέφεραν και οι τουρκικές O.H.Perry στην περιοχή. Βέβαια, οι SM-1MR που εκτόξευαν κατά καιρούς μάλλον έπεφταν στον γάμο συμπαθούς φιγούρας του θεάτρου σκιών, αλλά και πάλι, ήταν μια απειλή για τα αεροπλάνα του Χάφταρ.

Τα τελευταία, έδειξαν να απουσιάζουν από τις τελευταίες μεγάλες μάχες, που έριξαν τη Δυτική Λιβύη στα χέρια του Σάρατζ και των Τούρκων.

Κάπου εδώ μάλλον πρέπει να πούμε πως ο Σάρατζ είναι πλέον μαριονέτα στα χέρια των Τούρκων και του Κατάρ.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ MIM-23 HAWK ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ: ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΗΔΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 
Η προσπάθεια των Τούρκων να μεταφέρουν ΚΑΙ αεροπορικές δυνάμεις στη Λιβύη, σήμαινε πως η όποια βάση τους, θα έπρεπε να έχει επαρκή προστασία.

H γεωγραφία την ευνοεί, καθώς βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.

Έτσι, οι δυνάμεις του LNA θα πρέπει να διασχίσουν μια τεράστια έκταση εχθρικής ερήμου, όπου τουρκικά Bayraktar πετούν μέρα και νύχτα.

Επίσης, η ύπαρξη της Τυνησίας εκεί δίπλα, σημαίνει ότι σε περίπτωση ανάγκης (βαριάς ήττας δηλαδή) οι Τούρκοι μπορούν να βρουν καταφύγιο στη φιλική Τυνησία.

Σε κάθε περίπτωση, η Al-Watiya είναι μακρυά από τις ακτές, συνεπώς οι O.H Perry δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά, όπως στην περίπτωση της Τρίπολης.

Εκεί, οι SM-1MR ίσως και να έχουν κάποια τύχη απέναντι στα κινεζικά UCAV του Χάφταρ, αλλά ελάχιστες απέναντι στα MiG-29 που φωτογραφήθηκαν σε βάσεις στην Ανατολική Λιβύη, ούτε απέναντι στα αγνώστου εθνικότητας Su-24M. Από εκεί και πέρα, οι τουρκικές επιλογές ήταν λίγες.

Ή θα μετακινούσαν πυροβολαρχίες MIM-23 HAWK ή/και θα έστελναν τους HISAR.

Οι τελευταίοι είναι όμως ακόμη σε φάση ανάπτυξης, συνεπώς, σε μια τελείως “τζογαδόρικη” κίνηση, οι Τούρκοι μετακίνησαν πυροβολαρχίες HAWK XXI με ραντάρ 3D Sentinel.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: