Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

To ΠΝ έτοιμο να "λύσει κάβους": Παρακολουθεί στενά τα τουρκικά πλοία

 
 

Σε ύψιστη ετοιμότητα παραμένουν οι μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και η Πολεμική Αεροπορία, καθώς τις επόμενες ώρες ή μέρες αναμένεται η πρώτη ουσιαστική αντίδραση της Άγκυρας στο ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε στη Λιβύη, καθώς και η κλιμάκωση των προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Πάγια τακτική της Άγκυρα αποτελεί η διασπορά μιας μεμονωμένης έντασης σε ένα μεγαλύτερο πεδίο, με στόχο τον αποπροσονατολισμό και τη ψυχική και ηθική κούραση του αντιπάλου, με τη διαφορά ότι οι Τούρκοι έχουν να κάνουν με τις ετοιμοπόλεμες και πλήρως επιχειρησιακές ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έχουν γίνει "σκιά" των Τούρκων σε κάθε παράλογη κίνηση προς την επόμενη ήττα, γνωρίζοντας έτσι πολύ καλά τα επαναλαμβανόμενα λάθη του τουρκικού καθεστώτος.

Το ελληνικό Επιτελείο μελετά με ψυχραιμία την αντίδραση της Άγκυρας μετά την σφοδρή επίθεση του LNA στην αεροπορική βάση Αl Watiya της Λιβύης, αλλά και το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει να μεταφέρει την ένταση και σε άλλη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικότερα σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας όπου η Άγκυρα διεκδικεί δικαιώματα.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επέδειξαν άμεσα αντανακλαστικά στις πρώτες κινήσεις της Τουρκίας μετά το σοκ στη Λιβύη, με το Πολεμικό Ναυτικό να «φορτώνει» με επιπλέον πλοία κρίσιμες θαλάσσιες περιοχές και την Πολεμική Αεροπορία να τίθεται σε αυξημένη επιφυλακή.

Η Αθήνα και το Γενικό Επιτελείο παρακολουθούν πλέον στενά κάθε Τουρκική κίνηση σε ξηρά και κυρίως αέρα και θάλασσα με δεδομένο ότι οι γείτονες έχουν ανοίξει τη «βεντάλια» της δράσης τους αλλά και των διεκδικήσεών τους σχεδόν στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου από την Λιβύη έως το Βορειοανατολικό Αιγαίο και από την Κρήτη έως και την Κύπρο.

Τα Ελληνικά αντανακλαστικά αποδείχθηκαν για μια ακόμη φορά ακαριαία με το ΓΕΕΘΑ να διαθέτει πλήρη εικόνα των Τουρκικών κινήσεων πλοίων και μαχητικών έπειτα από την αύξηση του αριθμού Μονάδων στους Τουρκικούς ναυστάθμους του Αιγαίου αλλά και την κινητικότητα σε στρατιωτικά αεροδρόμια των γειτόνων.

Αν και όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα ψάχνει αντίδραση στο «στραπάτσο» που δέχτηκε στη Λιβύη οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να επιδείξουν αυξημένη εγρήγορση και άμεσα αντανακλαστικά.

Οι συμβολικές navtex για ασκήσεις του Τουρκικού ναυτικού Νότια της Κρήτης έως σχεδόν τις ακτές της Λιβύης στις οποίες οι γείτονες έδωσαν για μια ακόμη φορά συμβολικά ονόματα Τούρκων ναυάρχων όπως CAKABEY, TURGUTREIS και BARBAROS δεν ήταν παρά ένα πυροτέχνημα αφού σε αυτές τις περιοχές κινήθηκε μόνο μια Τουρκική φρεγάτα και αυτή με ρότα προς τις Λιβυκές ακτές. Εκεί όπου παραμένουν ακόμη τέσσερις Τουρκικές φρεγάτες και ένα πλοίο υποστήριξης.

Μετά όμως από το σοκ στην Al Watiya κάθε Τουρκικό στρατιωτικό μέσο στην περιοχή αποτελεί και εν δυνάμει στόχο ειδικά αν συμμετέχει σε επιχειρήσεις κάτι που γνωρίζουν πλέον καλά οι γείτονες, αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς και το Newpost.

Τα σχέδια όμως της Άγκυρας στην κυρίως σε θαλάσσιες ζώνες Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων παραμένουν άγνωστα γεγονός που υποχρεώνει την Αθήνα να παρακολουθεί ακόμα και τις κινήσεις μεμονωμένων πλοίων ειδικά όταν πλέουν στις περιοχές στις οποίες η Άγκυρα εγείρει δικαιώματα.

 
Οι ετοιμότητες πλέον του Πολεμικού Ναυτικού θυμίζουν τα Readiness της Πολεμικής Αεροπορίας και πέρα από τα πλοία επιφυλακής, Μονάδες του Στόλου βρίσκονται σε εγρήγορση αναμένοντας εντολές για να λύσουν κάβους άμεσα και να κατευθυνθούν σε ‘’θερμές’’ περιοχές.

Ο στόχος είναι να φτάνει συνεχώς το μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι Ελληνικές Δυνάμεις βρίσκονται παντού και κάθε Τουρκικό πλοίο σε Αιγαίο και σε περιοχές ενδιαφέροντος θα νιώθει συνεχώς την ‘’καυτή ανάσα ‘’ του Πολεμικού Ναυτικού.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: