Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Τέλος και επίσημα στα όνειρα της Τουρκίας για F-35! Τα μαχητικά μένουν στις ΗΠΑ για χάρη της USAF

Ταφόπλακα και επίσημα στα όνειρα της Τουρκίας για μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ βάζει η γερουσία και ο στρατός.


Με μια κίνηση που οριστικοποιεί το πλαίσιο απομάκρυνσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα και «τακτοποιεί» τις εκκρεμότητες των εξελίξεων ρίχνει αυλαία στην πορεία της τουρκικής αεροπορίας και της βιομηχανικής συμμετοχής της στο πρόγραμμα F-35.

Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι θα αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία, τερματίζοντας τις εικασίες για επαναφορά της Άγκυρας στο πρόγραμμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Defense News την Τρίτη.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα αγοράσει οκτώ αεροσκάφη F-35A που κατασκευάστηκαν αρχικά από την Lockheed Martin για την Τουρκία στο πλαίσιο συμβολαίου 862 εκατομμυρίων δολαρίων.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, η επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας είχε δώσει το πράσινο φως για την παραμονή σε αμερικανικό έδαφος των έξι αεροσκαφών τύπου F-35 που έχει αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Τα αεροσκάφη δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία, λόγω της αγοράς από την Αγκυρα ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

To Πεντάγωνο είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψιν την Αγκυρα να μην προμηθευθεί τους ρωσικούς πυραύλους, επικαλούμενο την «ασυμβατότητά» τους με τα αμερικανικής τεχνολογίας αεροσκάφη. Τα F-35 είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε να διαφεύγουν την ανίχνευση από τα ραντάρ (τεχνολογία stealth), αλλά η κοινή χρήση τους με τα ρωσικά ραντάρ των S-400 θα μπορούσε να αποκαλύψει στους χειριστές των συστημάτων αυτών, άρα και στη Ρωσία και στους συμμάχους της, τις ενδεχόμενες αδυναμίες των F-35.

Η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων οδήγησε στην ανακοίνωση τερματισμού της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, η οποία ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί στην πράξη, τουλάχιστον σύμφωνα με τον διευθυντή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαΐλ Ντεμίρ.

Τον Απρίλιο, ο Ντεμίρ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παράγει και να προμηθεύει εξαρτήματα του F-35 (γνωστού και ως JSF).

Ο νόμος που εγκρίνει σε ετήσια βάση τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (NDAA-2021) περιλαμβάνει φέτος δαπάνη 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια 95 αεροσκαφών F-35 από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε ζητήσει άδεια για την προμήθεια 81 F-35, δηλαδή 14 λιγότερων από όσα ενέκρινε η Γερουσία.

Τα αεροσκάφη κατασκευάζονται από την εταιρεία Lockheed Martin, η οποία εκπροσωπείται δυναμικά από λομπίστες στους διαδρόμους του Κογκρέσου.

Διαβάστε την πρόταση της αμερικανικής γερουσίας με τη σχετική αναφορά για τα τουρκικά F-35 στην σελίδα 12.
Πηγή: Ahval, Defense News

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: