Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Εκσυγχρονισμός ΠΝ: Οι δύο προτάσεις που έχουν "πέσει" στο τραπέζι

Η οικονομική κρίση που έχει "χτυπήσει" τη χώρα τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει σε "δεύτερη μοίρα" τον εκσυγχρονισμό των ΕΔ, ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού.


Την Τετάρτη. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι είναι ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων καθώς η κρίση με την Τουρκία έκανε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων να είναι βασικό ζήτημα για την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν εδώ και πολύ καιρό πηγές από την ηγεσία των ΕΔ, πρέπει να αγοραστούν νέες φρεγάτες.

Το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε τις προδιαγραφές και αμέσως ξεχώρισαν δύο προτάσεις, οι γαλλικές φρεγάτες Belhara και το αμερικανικό πλοίο πολλαπλών ρόλων MMSC. 

Αν και τις τελευταίες ημέρες, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για "ναυάγιο" μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας για τις φρεγάτες Belhara, δεν έχουν βγει οριστικά από το "τραπέζι", καθώς φαίνεται πως η γαλλική φρεγάτα, εντυπωσίασε τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού.

Διαθέτει πυραυλικό σύστημα SCULPT ή Naval Cruise Missile (NCM) ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων, δηλαδή μπορεί να χτυπήσει από το Ιόνιο Πέλαγος στην καρδιά της Τουρκίας.

Είναι εφοδιασμένη με ισχυρό ραντάρ, με όπλα που εξασφαλίζουν αεράμυνα περιοχής, πυραυλικό σύστημα μεγάλης απόστασης και ανθυποβρυχιακές ικανότητες.

Το οικονομικό ζήτημα είναι αυτό που φαίνεται να αποτελεί τροχοπέδη στη διαδικασία απόκτησης των γαλλικών φρεγατών, καθώς για δύο πλοία η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει πάνω από 3 δισ. ευρώ, ενώ η κατασκευή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου πέντε χρόνια.

Όπως σας είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, η Αθήνα είχε εκπλαγεί από τη τιμή που πρότεινε το Παρίσι πάρα πολύ πιο πάνω από τις συζητήσεις που το ελληνικό κράτος είχε μέχρι τώρα με τη γαλλική βιομηχανία, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να μην έχει καταφέρει να προτείνει χρηματοδοτική λύση αποδεκτή και σταθερή για αυτό το πρόγραμμα. 

Η αμερικανική πρόταση πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αλλά επικαιροποιείται ξανά λόγω των αντισταθμιστικών προγραμμάτων που προσφέρονται, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το OPEN.

Το πλοίο MMSC είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα οπλικά συστήματα, αμερικανικής, κυρίως, κατασκευής, δοκιμασμένα από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τα συστήματά του είναι συμβατά με τα υπάρχοντα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η ταχύτητα του είναι το συγκριτικό του πλεονέκτημα.

Κοστίζει φθηνότερα από τα γαλλικά πλοία, ενώ και η χρηματοδότησή του μπορεί να γίνει μέσω των προγραμμάτων FMS.

Μάλιστα οι Αμερικανοί έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ναυπήγησή τους να γίνει στην Ελλάδα.
 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει το θέμα της αγοράς φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ παράλληλα θα τρέξουν και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα μικρότερης κλίμακας για την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: