Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

'Ψυχρολουσία από Ουάσιγκτον: ''Ξέπλυνε'' την εισβολή της Τουρκίας στη Λιβύη


ΗΤουρκία εξακολουθεί να συνεχίζει την αποστολή όπλων στη Λιβύη, καθώς C-130 με όπλα και πυρομαχικά κατευθύνθηκε στη βάση της Αλ Βατίγια. 

 
Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι ακριβώς κάνουν ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ελλάδα. Καμία ουσιαστική αντίδραση μέχρι στιγμής και όπως φαίνεται δυστυχώς, η Επιχείρηση ''ΕΙΡΗΝΗ'' έχει μετατραπεί σε φιάσκο. 

«Πλάτες» των ΗΠΑ στον Ερντογάν  
«Πλάτες» στην Τουρκία βάζουν οι ΗΠΑ με φόντο την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη μετά και τις δηλώσεις του αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ότι η χώρα του θα στηρίξει την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού.

Στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ – Ερντογάν, η Ουάσινγκτον ύψωσε ασπίδα προστασίας υπέρ της Αγκυρας κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι προκατειλημμένη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους New York Times, ο αναπληρωτής υφυπουργός των ΗΠΑ αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Ντέιβιντ Σένκερ, υποστήριξε ότι η επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ειρήνη» για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη «δεν έχει σοβαρότητα», συμμεριζόμενος την κριτική της Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε την επιχείρηση για την επιβολή της απόφασης του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ωστόσο η Άγκυρα παραβιάζει το εμπάργκο, με αποτέλεσμα επεισόδιο μεταξύ γαλλικού και τουρκικού πολεμικών πλοίων τον περασμένο μήνα.

«Οι μόνες παρεμβάσεις που κάνουν είναι σε τουρκικά στρατιωτικά υλικά. Κανείς δεν σταματάει τα ρωσικά αεροσκάφη, κανείς δεν σταματάει αεροσκάφη των Εμιράτων, κανείς δεν σταματάει αεροσκάφη των Αιγυπτίων» τόνισε χαρακτηριστικά ο αμερικανός αξιωματούχος. 

«Θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα…» 

«Θα μπορούσαν τουλάχιστον, εάν ήταν σοβαροί, να απευθύνουν μήνυμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων» πρόσθεσε ο Σένκερ. «Νομίζω ότι είναι λυπηρό.

Υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούν να κάνουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση εναντίον της Ομάδας Βάγκνερ, μιας ρωσικής μισθοφορικής μονάδας που κατηγορείται ότι υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

«Αλλά, αν δεν πρόκειται να αναλάβουν πιο ισχυρό ή πιο σοβαρό ρόλο, τότε αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί» κατέληξε.

Εν τω μεταξύ σε απόλυτο φιάσκο εξελίσσεται η πολυδιαφημισμένη από την Ευρώπη επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ η οποία δήθεν θα έβαζε "φρένο" στην παράνομη μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη.

Το μοναδικό Ευρωπαϊκό πλοίο το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχει μείνει στην περιοχή του Λιβυκού Πελάγους για να επιτηρεί και να ελέγχει τους θαλάσσιους δρόμους προς τις ακτές της Λιβύης είναι η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ".

Το μοναδικό δηλαδή πολεμικό πλοίο από το σύνολο των δεκάδων εκατοντάδων πλοίων που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο βρίσκεται στο Λιβυκό Πέλαγος για να διασώσει το κύρος της Ένωσης είναι η Ελληνική φρεγάτα.

Τη "σημαία" της ΕΙΡΗΝΗΣ και κατ’ επέκταση της Ευρώπης σηκώνει μόνη η Ελληνική φρεγάτα η οποία μάλιστα έχει επιδοθεί στον άχαρο ρόλο να ελέγχει μόνο "φιλικά" πλοία κυρίως Ελληνικών συμφερόντων τα οποία φυσικά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το "πάρτι" που κάνει η Άγκυρα και ο Ερντογάν στην περιοχή μεταφέροντας συνεχώς όπλα, πυρομαχικά και ενισχύσεις στις δυνάμεις του GNA και του προέδρου Σάρατζ.


 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: