Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Μέσω Τελ-Αβιβ το μήνυμα του Α’ ΓΕΕΘΑ που χτυπά την “καμπάνα” πλήρους ετοιμότητας στις Ε.Δ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
-Η Τουρκία επιδιώκει αλλαγή του status quo στη Μεσόγειο
-Οι κόκκινες γραμμές και το πράσινο φως της πολιτικής ηγεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις
-Δεν θα διστάσουμε για χρήση οποιουδήποτε μέσου λέει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος


Το αποφασιστικό πνεύμα των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και το πράσινο φως που έχει λάβει η ηγεσία για οτιδήποτε απαιτηθεί, που αφορά την υπεράσπιση της Εθνικής κυριαρχίας, είναι το νέο μήνυμα του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη σε Ισραηλινό ενημερωτικό δίκτυο.
Μια ημέρα μετά τη συνάντηση των δυο καταδρομέων Στρατηγών της Ελλάδας και του Ισραήλ, δημοσιοποιήθηκαν και οι δηλώσεις του Έλληνα Στρατηγού και ήταν πολύ λογικό να ερωτηθεί ο πρώτος τη τάξη των Ενόπλων Δυνάμεων για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και προκλήσεις που δέχεται σχεδόν κάθε μέρα η Ελλάδα από τη νευρική γείτονα.

  • Η επιχείρηση αλλαγής του Status quo από την Τουρκία στο στόχαστρο

Στο μέγιστο δυνατό επίπεδο είναι η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, διαμηνύει ο Στρατηγός και μάλιστα είναι σημαντικό πως από την θέση του Α’ ΓΕΕΘΑ, μιλώντας στο Ισραηλινό δίκτυο, ο κος. Φλώρος ομιλεί για το status quo που επιχειρεί να διαμορφώσει η Άγκυρα σε ολόκληρη την περιοχή, γεγονός που αφορά και το Τελ-Αβίβ.

«Εξαιτίας των προκλήσεων που βιώνουμε από την Τουρκία το τελευταίο διάστημα αλλά ουσιαστικά εδώ και αρκετά χρόνια με την προκλητικότητα να κορυφώνεται το τελευταίο διάστημα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε εγρήγορση, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο και είναι έτοιμες και ικανές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που προσδιορίζονται από το αίσθημα καθήκοντος το οποίο διέπει όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να διασφαλισθεί η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Οι δυο Αρχηγοί- καταδρομείς που μιλούν την ίδια γλώσσα λόγω της ανορθόδοξης σκέψης που έχουν καλλιεργήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια από τα σχολεία ειδικών επιχειρήσεων, κατά την επίσημη υποδοχή του Έλληνα Α’ ΓΕΕΘΑ στο Τελ- Αβιβ. Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Διαθέτουμε στράτευμα υψηλών προδιαγραφών και στην ξηρά και στη θάλασσα και στον αέρα και είναι κάτι το οποίο το γνωρίζει όλος ο κόσμος. Ζούμε και βιώνουμε τις προκλήσεις και στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή από έναν παράγοντα αποσταθεροποιητικό, ο οποίος πλέον δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά το status quo, το οποίο έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αυτό είναι κάτι το οποίο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εάν προκληθούν επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και αν απειληθούν πρόκειται να απαντήσουν και οι κόκκινες γραμμές είναι δεδομένες και έχουν καθορισθεί και από την πολιτική ηγεσία και τη Στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδος.» 

  • Με κάθε διαθέσιμο μέσο η υπεράσπιση

Μέσα από τις δηλώσεις του Έλληνα αρχηγού αναδεικνύονται πέρα από κάθε αμφιβολία ότι Ελλάδα και Ισραήλ συνεργάζονται με σκοπό, όχι μόνο την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δυο κρατών, αλλά εστιάζουν ιδιαίτερα στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου στην οποία βέβαια υπάρχει η Τουρκία που έχει υιοθετήσει την πολιτική των κανονιοφόρων.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ξεκαθαρίζει μάλιστα πως οποιαδήποτε στιγμή απαιτηθεί, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «πάση δυνάμει» θ’ απαντήσουν στην περίπτωση που παραβιαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

«Με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από την Τουρκία και την καθημερινή επιθετικότητα της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με γνωστά σε όλους τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από μερικούς μήνες στον Έβρο, γνωστές τις υπερπτήσεις που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι γνωστές προκλητικές πτήσεις στην περιοχή του Ελληνικού FIR, είναι δεδομένο ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας σε καθημερινή βάση και δρουν και αντιδρούν όπου απαιτηθεί.

Εκπέμπουμε λοιπόν ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής και ισχύος σε όποιον αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας έναντι οποιουδήποτε παράγει αστάθεια στη περιοχή και απειλεί την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα.

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή στην οποία θα πρέπει τα Κράτη, που απαρτίζουν το σύστημα περιφερειακής ασφάλειας, να συνεργάζονται μέσα σε καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας και να προάγουν την ευημερία των πολιτών τους.

Αυτό κάνει η Ελλάδα, αυτό ήταν το νόημα της σημερινής μου συνάντησης με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, να εργαστούμε από κοινού για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη περιοχή. Δεν αποκλείουμε κανέναν, οι συνέργειες είναι για το κοινό καλό και όχι για τον αποκλεισμό οποιουδήποτε.»

  • Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Και εκεί διατυπώθηκαν δια στόματος Τζέφρυ Πάϊατ οι πάγιες θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορούν το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο.

«Έχουμε μιλήσει πολύ καθαρά, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά για την αποσταθεροποιητική φύση ορισμένων ενεργειών της Τουρκίας και ιδιαίτερα του προκλητικού μνημονίου που υπέγραψε με τη Λιβύη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα.

Πάντως και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που συμμετείχε στην συζήτηση, έσπευσε να ξεκαθαρίσει γι’ ακόμη μια φορά ότι «οι κόκκινες γραμμές είναι σαφείς, θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να το πετύχουμε».

  • Ο κος. Παναγιωτόπουλος μάλιστα αναφέρθηκε στον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, εκφράζοντας φόβους πως η μεταφορά μισθοφόρων από την Τουρκία στη Λιβύη μπορεί και να πρόκειται για πρώην τζιχαντιστές, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέους πυρήνες τρομοκρατίας στην περιοχή.

Σε ένα ευρύ πλάνο κυριαρχίας της Μεσογείου (Mavi Vatan) αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού τονίζοντας ότι το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις στην περιοχή.

Πάντως το μόνο βέβαιο είναι πως οι Ένοπλες Δυνάμεις αυτό το καλοκαίρι μόνο διακοπές δεν θα κάνουν και ο λόγος είναι η ιδιαίτερα αυξημένη ετοιμότητα αποτροπής που υπάρχει από την ηγεσία μέχρι και το νεοσύλλεκτο οπλίτη.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: