Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Ρωσικά ΜME: "Η Τουρκία θα παραδώσει πληροφορίες για τους S-400 στις ΗΠΑ"


"Βόμβα" έριξαν ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας.


"Η Τουρκία ανακοίνωσε τη μεταφορά τεχνικών πληροφοριών των ρωσικών συστημάτων S-400 στις Ηνωμένες Πολιτείες", αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η επιβεβαίωση του οποίου θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις ρωσοτουρκικές σχέσεις και σίγουρα θα οδηγήσει τη Μόσχα σε σοβαρά αντίποινα κατά της Τουρκίας.
 
"Η Τουρκία ανακοίνωσε επίσημα τις προθέσεις της να μεταφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες όλες τις απαραίτητες τεχνολογίες που σχετίζονται με τις συστοιχίες S-400 που αποκτήθηκαν από τη Ρωσία.

Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια της Άγκυρας να παραμείνει στο πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35, ενώ επιπλέον, η ίδια η Τουρκία δεν το κρύβει καθόλου, δηλώνοντας άμεσα ότι είναι έτοιμη να ανακουφίσει όλες τις ανησυχίες των ΗΠΑ από τεχνική άποψη", σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα.

Αξιοσημείωτη είναι η προσεγμένη χρήση των λέξεων, καθώς για τη μεταφορά των πληροφοριών, οι Ρώσοι αναφέρονται αποκλειστικά στα συστήματα S-400 που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας, και όχι γενικά.

Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι οι "τουρκικοί" S-400 είναι "πειραγμένοι" και πως στη Μόσχα είχαν προβλέψει την προδοσία της Άγκυρας.

"Ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ ανακοίνωσε την ετοιμότητα της Άγκυρας να ανακουφίσει τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω της ασυμβατότητας των αμερικανικών μαχητών πέμπτης γενιάς F-35 και των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.
Η Τουρκία συνέχισε να παράγει βασικά στοιχεία για το F-35, παρά την πανδημία και τον αποκλεισμό της από τον αριθμό των χωρών που συμμετέχουν στο έργο για τη δημιουργία τους", δήλωσε ο Ακάρ, σύμφωνα με το TASS.

Πρόσθεσε ότι "η Τουρκία δεν είναι πελάτης στο πρόγραμμα παραγωγής F-35, αλλά συνεργάτης".

"Είμαστε έτοιμοι από τεχνική άποψη να εξαλείψουμε τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το ζήτημα της ασυμβατότητας των S-400 και των F-35", - είπε ο υπουργός, σύμφωνα και με τη ρωσική εφημερίδα vz.ru.

Δεδομένης της θέσης της Τουρκίας, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι δεν προτίθεται να αποκτήσει ρωσικά μαχητικά Su-35 και Su-57, αλλά είναι επίσης έτοιμη να μεταφέρει στην Ουάσινγκτον πληροφορίες που θα ωφελούσαν στη βελτίωση του αμερικανικού μαχητικού F-35 απέναντι στη ρωσική αεροπορική τεχνολογία.

Επισημαίνεται επίσης πως, επί του παρόντος, η Τουρκία δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για αγορά δεύτερης παρτίδας συστοιχιών S-400 από τη Ρωσία. Όπως αναφέραμε πρώτοι στο Πενταπόσταγμα, η Ρωσία ετοιμάζεται να προμηθεύσει τη δεύτερη παρτίδα των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
 
"Τώρα επεξεργαζόμαστε την πιθανή παράδοση του δεύτερου μέρους της παραγγελίας", δήλωσε ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec.

Την Τρίτη, ο Chemezov πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας μίλησε για την έγκαιρη προμήθεια των συστημάτων S-400 στην Τουρκία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: