Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

"Μύλος" με το non paper της ADM - Εκτεθειμένο το υπουργείο από την ανακοίνωση της νύχτας...


Οι εξελίξεις στην υπόθεση των ΕΝΑΕ και της τροποποίησης των συμβάσεων ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και NEPTUNE II είναι καταιγιστικές και φαίνεται ότι μέχρι να καταλήξει η υπόθεση θα έχουμε πολιτικές «εκθέσεις». 

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά ένας τόσο έμπειρος και ικανός πολιτικός, όπως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσιάζει εικόνα ασταθούς διαχείρισης του όλου θέματος.

Πριν από λίγο εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση σε μία ιδιαίτερα «σεμνή» και όχι ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση σε σχέση με το θέμα που έχει δημιουργηθεί του τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ. Θ.Λεονταρίδη, όπου για πρώτη φορά στον ένα χρόνο που είναι στο υπουργείο δεν δείχνει στιβαρότητα στην αντιμετώπιση του θέματος.
Ενός θέματος που ουσιαστικά και εκτός τραγικού απροόπτου, έχει κλείσει με τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να κλείσει. Και δεν θα συνέβαινε ίσως τίποτα, αν από την αρχή είχε πάει στον σωστό αποδέκτη η επιστολή Πλασκοβίτη και δεν καθυστερούσε το «Ο.Κ.» για την διαγραφή του προστίμου από την Ε.Ε.

Ας δούμε κατ’αρχήν την ανακοίνωση του Θ.Λεονταρίδη:
«Μείζον πολιτικό θέμα προκύπτει από την νέα εμπλοκή στο θέμα της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την ThyssenKrupp στην Abu Dhabi Mar και στην παράδοση-παραλαβή του Υποβρυχίου «Παπανικολής», που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει «μετά βαΐων και κλάδων», ότι θα πραγματοποιούνταν στις 15 Οκτωβρίου 2010. 

Η αρνητική αυτή εξέλιξη δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, τόσο για τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο ο αρμόδιος υπουργός χειρίστηκε το θέμα, όταν μάλιστα προ ολίγων ημερών, με την κύρωση της Βουλής, η Συμφωνία έγινε νόμος του Κράτους. 

Είναι αυτονόητο ότι περιμένουμε πειστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση για ένα θέμα που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και το οποίο θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί και ρυθμιστεί εγκαίρως».
Και ανταπαντά ο Ε.Βενιζέλος ως εξής:

«Την ώρα που η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά ώστε η έναρξη εφαρμογής της σύμβασης για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια του ΠΝ να γίνει όπως προβλέπει ο ν. 3885/2010 και όπως επιβάλλει το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου, η Νέα Δημοκρατία σπεύδει να υιοθετήσει ένα ανυπόγραφο «ενημερωτικό σημείωμα» που δείχνει να απηχεί τις απόψεις της ADM, αλλά, όπως μου δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της ADM, ούτε προέρχεται ούτε υιοθετείται από αυτόν.

Πρόκειται συνεπώς για αδικαιολόγητη επιπολαιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπενθυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ διαχειρίστηκε ως Κυβέρνηση τα θέματα αυτά με τα γνωστά αποτελέσματα, τα οποία αγωνιζόμαστε να διορθώσουμε
Επί της ουσίας, αρκούν όσα περιλαμβάνονται στην χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που είμαι βέβαιος ότι διάβασαν με προσοχή όλοι οι ενδιαφερόμενοι εντός ή εκτός Ελλάδας και οι νόμιμοι ή αυτόκλητοι εκπρόσωποί τους».


Πρώτα και κύρια ο υπουργός ομολογεί την τεράστια «πατάτα» που έγινε χθες στις 22.54 το βράδυ με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του υπουργείου σε ένα «ορφανό» non paper. 

Ανεξάρτητα από το αν συντάχθηκε ή όχι από την Abu Dhabi Mar (θα το δούμε παρακάτω αυτό), είναι πρωτοφανές το υπουργείο να απαντά σε non paper ιδιωτών με τους οποίους βρίσκεται υποτίθεται σε διαπραγμάτευση (ακόμα, μετά την ψήφιση του νόμου, αν είναι δυνατόν!)…

Στο χθεσινοβραδυνό σημείωμά μας που συνόδευε την απάντηση του υπουργείου γράφαμε χαρακτηριστικά για το θέμα:
«Bέβαια, ενώ αναφέρει ότι "είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι έχει κυκλοφορήσει με την έγκριση της  Abu Dhabi Mar  ένα παρόμοιο σημείωμα", απαντά λέξη προς λέξη στο "αδιανόητο"! 

Εκεί έχει πέσει το επίπεδο διαπραγμάτευσης για ένα κορυφαίο ζήτημα πολιτικής ασφάλειας όπως είναι η ναυπηγική πολιτική της χώρας. Να απαντά το υπουργείο σε non paper "κάποιων". Κύριος οίδε, ποιων! 

Θα πρέπει να είναι η  πρώτη φορά στη νεότερη ελληνική πολιτική ιστορία που ένα υπουργείο απαντά στο non paper ενός ιδιώτη και μάλιστα ξένου. Υποτίθεται ότι υπήρξε χθες το βράδυ, μετά την δημοσίευση του non paper στο defencenet.gr, τηλεφωνική επκοινωνία του Ε.Βενιζέλου με τον Ι.Σάφα, όπου οργισμένος ο υπουργός του ζήτησε το λόγο για την έκδοση του non paper για να εισπράξει την διαβεβαίωση ότι "ο ίδιος (ο Σάφα) δεν συμφωνούσε απόλυτα με την έκδοσή του"!

Τώρα έρχεται ο ίδιος ο υπουργός να πει, τι; Ότι η ADM δεν είχε κυκλοφορήσει το non paper; Αυτό ας το σκεφτόταν χθες πριν βγάλει ολόκληρη ανακοίνωση. 

Ο Λεονταρίδης του φταίει σήμερα; Ο οποίος, παρεπιπτόντως, σε κανένα σημείο της ανακοίνωσής του δεν αναφέρεται στο non paper, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε. 

Η Νέα Δημοκρατία, σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης δεν υιοθέτησε την γνησιότητα του non paper. Ο ίδιος το υιοθέτησε και έβγαλε και ανακοίνωση μέσα στην «μαύρη νύχτα». Και για να είμαστε ακριβείς, η Διεύθυνση Ενημέρωση του υπουργείου του, εξέδωσε την απάντηση. 

Αν θεωρήσουμε ότι ο Ε.Βενιζέλος δεν συμφωνεί γιατί μπορεί να απουσίαζε στις Βρυξέλλες, μπορεί να προβεί σε δημόσια αποδοκιμασία της Διεύθυνσής του και να ζητήσει παραιτήσεις. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό είναι συνυπεύθυνος για την «πατάτα».
Σε ότι αφορά την γνησιότητα του non paper: 

Υπάρχουν κάποια δεδομένα. Τα δεδομένα είναι ότι το non paper συντάχθηκε 100% από νομικό ο οποίος ξέρει άριστα το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης και του αντικειμένου.

Υπήρχαν τόσες λεπτομέρειες μέσα (το θέμα των γαιών του δημοσίου και του αιγιαλού, κανείς δεν το ήξερε, παρά μόνο η στενή ομάδα της διαπραγμάτευσης). 

Συν το γεγονός ότι «σπρώχθηκε» από κύκλους που δίνουν «γραμμή» υπέρ της ADM ή/και του Ι.Σάφα για να μην κατηγορούμε αδίκως την ADM. Βέβαια, όλα αυτά είναι ενδείξεις.

Τις οποίες δεν μπορεί να υιοθετεί ένα υπουργείο και να εκδίδει ανακοινώσεις.
Επί της ουσίας τώρα, αύριο στις 14.00 συναντάται ο Ι.Σάφα με τον Ε.Βενιζέλο στο υπουργείο. Πρόβλεψη μας ότι το θέμα, στην παρούσα φάση, θα έχει κλείσει μέχρι τις 22/10. Θα πάμε σε λύση «συνδεδεμένης εταιρείας».

Με «αμυχές» στο image του Ε.Βενιζέλου. Αλλά πολύ φοβόμαστε ότι με τα ΕΝΑΕ και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αγοραπωλησία η χώρα θα ασχολείται για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: