Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΥ ΤΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ…/ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ.




ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Πρόσφατα βρέθηκα στην ΑΥΣΤΡΙΑ και σε ένα πραγματικά ειδυλλιακό κάστρο συμμετείχα σε μια διημερίδα με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. 

Είχα συναντήσεις με ξένους αξιωματικούς και διπλωμάτες οι οποίοι μου επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά  την   εντύπωση  που πάντα είχα ότι ασχολούνται με διάφορα ζητήματα που εμείς ή επιμελώς τα αποφεύγουμε ή δεν τα ακουμπάμε γιατί «καίνε».

Αξιωματικός με πολύ καλές γνώσεις στα θέματα ελικοπτέρων μου άνοιξε συζήτηση για την πτώση του ελικοπτέρου μας στα ΙΜΙΑ το 1996. 
Αφού φαίνονταν ότι γνώριζε σημαντικές λεπτομέρειες , μου είπε ότι μαζί με ένα συνάδελφο του κάνει μια μελέτη-διατριβή για πτώσεις ελικοπτέρων στην Ελλάδα (παρακαλώ!), και αναφορικά με την πτώση του ελικοπτέρου του ΠΝ στον θαλάσσιο χώρο κοντά στις βραχονησίδες, έχει μια άλλη (και μάλιστα όπως μου είπε πολύ καλά τεκμηριωμένη εξήγηση). 

Μου ανέφερε ότι θα περατώσει την μελέτη στα τέλη του 2010. 
Και φυσικά πριν τελειώσουμε αυτό το θέμα και πάμε σε άλλο, μου είπε ότι «μέχρι τώρα δεν τον ικανοποίησε καμία εξήγηση…).

Ένα άλλο θέμα που τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 2009(και εν μέσω χάους και αναμενόμενων εκλογών) δεν πολυσυζητήθηκε (αν και προσωπικά έγραψα κάποιες σκέψεις και πληροφορίες τότε), ήταν η πρόωρη αποστρατεία του τότε Α/ΓΕΕΘΑ (και εκλεκτού φίλου μου) Στρατηγού ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΡΑΨΑ. 

Οι τότε ενέργειες από ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ-ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ήσαν επιεικώς απογοητευτικές. Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί κάποια πράγματα και πρόσφατα ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ(που σύντομα θα σχολιάσω) έγραψε για το θέμα ΓΡΑΨΑ.
Ο στρατηγός παρά τις στενές σχέσεις με τον ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ δεν είπε τίποτα δημόσια. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ του, αφού σε 2 μήνες θα γίνονταν εκλογές. 

Ο τότε Αμερικανός πρέσβης στην χώρα μας ΝΤΑΝ ΣΠΕΚΧΑΡΝΤ έγραψε ένα ενημερωτικό δισέλιδο σε συνεργασία με τον τότε στρατιωτικό ακόλουθο εδώ (που γνώριζε και άριστα την ελληνική γλώσσα…). Το ενημερωτικό εστάλη στο Διακλαδικό Επιτελείο των Αμερικανικών ΕΔ και στον Αρχηγό Στρατού. 

Ανώτατος αξιωματικός των ΗΠΑ που πρόσφατα αποστρατεύτηκε(μετά από μια εντυπωσιακή σταδιοδρομία ) έχει συγκεντρώσει από την καριέρα του περίπου 30 «περίεργα θέματα που συνέβησαν στις ανώτατες στρατιωτικές θέσεις των ΗΠΑ και των Συμμάχων/πρόωρες αποστρατείες-αντιπαραθέσεις κλπ και πρόκειται σε 2-3 χρόνια να τα εκδώσει σε βιβλίο….(χρειάζεται από το νόμο κάποιο διάστημα…, και γνωρίζω ότι η περίπτωση ΓΡΑΨΑ είναι μέσα).

Έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί ο Στρατηγός ΓΡΑΨΑΣ εβάλετο από διαφόρους σε διάφορα Υπουργεία… ΠΑΝΤΩΣ είναι σημαντικό ότι οι ξένοι τα ψάχνουν πολύ…

ΤΟ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ στην ΒΙΕΝΝΗ. Ο οποίος είχε θετική εικόνα και εμπειρία από την ιδιαίτερα επιτυχημένη επίσκεψη στις ΗΠΑ του επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ το 2008.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: