Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Σε δύο τάγματα των 12 επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64DΗΑ block ΙΙ προσανατολίζεται η ΑΣ


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του defencenet η Αεροπορία  Στρατού προσανατολίζεται στην αναβάθμιση 12+1 από τα 19 ελικόπτερα Apache AH-64A+. αντί των 12 όπως αρχικά ήταν ο σχεδιασμός. 

Αυτό γιατί από τα 13 ελικόπτερα το ένα θα μεταβιβαστεί στο 2ο ΤΕΕΠ έτσι ώστε να αναπληρωθεί η απώλεια του ενός ελικοπτέρου από το τραγικό ατύχημα της 30ης Ιουλίου.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι εσχάτως καταγράφεται μια τάση η οποία έχει τις ρίζες της σε μια παλαιότερη εισήγηση του πρώην ΓΔΑΕΕ Ε. Βασιλάκου για εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων κατευθείαν στο block III. 
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα όμως την εκτίναξη του κόστους από τα 450 περίπου εκατ. $ που θα κοστίσει η αναβάθμιση των ελικοπτέρων στο επίπεδο block II, περίπου στο διπλάσιο δηλαδή 900 έως 1 δις $,  δεδομένου ότι θα είμαστε ο πρώτος πελάτης για τον οποίο θα εκτελεστεί διαδικασία αναβάθμισης στο επίπεδο block III κάτι που έχει δημιουργήσει σκεπτικισμό και στους κόλπους της κατασκευάστριας εταιρείας

Έτσι τα δύο τάγματα θα διαθέτουν από 12 ελικόπτερα στη διαμόρφωση AH-64DΗΑ block II δημιουργώντας δηλαδή μια ομοιογενή δύναμη 24 ελικοπτέρων όλα στο ίδιο επίπεδο, αυτό του block II.

Για τα υπόλοιπα έξι που δεν προβλέπεται κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης είναι άγνωστο που θα ενταχθούν εάν δηλαδή παραμείνουν στη δύναμη του 1ου ΤΕΕΠ, ή αναβαθμιστούν ενδεχομένως αργότερα ή αποσυρθούν καθώς μετά το 2013 όπως έχει ήδη γίνει γνωστό η συντήρηση της έκδοσης A+ θα είναι ασύμφορη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: