Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε χθες το μεσημέρι 250 εκατομμύρια ευρώ, ως  προκαταβολή για την ναυπήγηση νέων υποβρυχίων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως προέβλεπε η σχετική συμφωνία.
 
Και έτσι, ενεργοποιήθηκε η συμφωνία  πακέτο για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την γερμανική Thyssenkrupp σε εταιρεία αραβικών συμφερόντων και την οριστική επίλυση του θέματος των υποβρυχίων του πολεμικού ναυτικού.
 
Όλα έγιναν όπως  προέβλεπε η σχετική συμφωνία που επικυρώθηκε στη Βουλή.
 
Τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ περνούν στην κυριότητα  της εταιρείας «Priminvest» ιδιοκτησίας του Λιβανέζου κ. Ισκαντάρ Σαφά, παρά το γεγονός ότι αντισυμβαλλόμενο μέρος στην τριμερή συμφωνία μεταξύ Γερμανών, Αράβων και ελληνικής κυβέρνησης είναι η εταιρεία Abu Dhabi Mar (το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ελέγχει σε ποσοστό 70% η πριγκιπική οικογένεια του Αμπου Ντάμπι και κατά 30% ο κ. Σαφά).

Τώρα γιατί τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έγιναν ιδιοκτησίας του κ.Σαφά και όχι της εταιρείας Abu Dhabi Mar με την οποία κλείστηκε η συμφωνία και η οποία είχε αξιολογηθεί από τη ΛΑΖΑΡ, είναι ένα ερώτημα,  που θα πρέπει να απαντηθεί  από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 
 
Με την ενεργοποίηση (closing) της συμφωνίας δίνεται τέλος και στην αγωνιά των 1400 εργαζομένων στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν από τον  Αυγούστου.
Έτσι,  μετά από αυτά, το Πολεμικό μας Ναυτικό θα παραλάβει και το υποβρύχιο   «Παπανικολής», που πριν την  υπογραφή της συμφωνίας «έγερνε» , μετά όμως ήρθε στα ίσα του. Το Υ/Β «Παπανικολής», μέχρι σήμερα παραμένει ελλιμενισμένο στο Κίελο της Γερμανίας.
 
Και ακόμη, συμφωνήσαμε να παραλάβουμε τρία  (3)  ίδιου τύπου  υποβρύχια,  που τώρα ναυπηγούνται στο Σκαραμαγκά.
Επίσης , σύμφωνα πάντα με τη συμφωνία που υπογράψαμε, αναθέσαμε στην νέα ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά  την ναυπήγηση δύο ακόμα υποβρυχίων αυτού του τύπου. 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: